wypowiedzenie umowy o pracę

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
iluka
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język polski

Re: wypowiedzenie umowy o pracę

Postautor: iluka » 2014-06-21, 07:38

kazikszczepan masz żelazne nerwy! albo nie masz wcale...?
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

fragola

Postautor: fragola » 2014-06-21, 11:45

kazikszczepan pisze:Poczta!
Tak też uczynię.

"On wpada tutaj i tylko oczekuje odpowiedzi. Jest traktowany bardzo łagodnie, choć ignoruje dyskusję. Dlatego nie ma się co dziwić, że inni też traktują podobnie to "forum" i znikają. Tu nie ma dyskusji. Tu pojawia się ktoś z problemem, petent i oczekuje rozwiązania."
O co Ci fragola chodzi ? Czepiasz się a wcale nie pomagasz ! Szukasz tylko ze mną konfliktu? Chyba po to jest to forum, aby pomóc w rozwiązaniu problemu!

Jet to forum DYSKUSYJNE. Owszem można pomóc, ale nie w sytuacji kiedy pytający unika odpowiedzi na pytania innych. Podziwiam innych za dalszą chęć pomagania Tobie.

kawa81

Postautor: kawa81 » 2014-06-24, 17:05

Witam, mam takie pytanie, czy dyrektor może zwolnić nauczyciela, który jest na urlopie na poratowanie zdrowia od 1.12.2013 do 31.11.2014 w okresie lipiec/sierpień? Otóż chodzi o to, że w przypadku wygrania rozprawy sądowej przez innego nauczyciela o przywrócenie do pracy dyrektor nie ma wyboru spośród innych pracujących czynnie nauczycieli. Wiem, że wątek zawiły, że rzadko spotykany, ale jeśli ktoś się w temacie orientuje to byłabym wdzięczna za Wasze opinnie:)

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2014-06-24, 17:53

Nie bardzo, bo ma urlop do końca listopada. Mógłby do końca lipca, gdyby n. url. miał do31 sierpnia. Zmieściłby się w terminach. A tak to raczej nie.
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

kawa81

Postautor: kawa81 » 2014-06-24, 17:59

hmm to kogo zwolni dyrektor jeśli dostanie z sąd się przychyli do wniosku?

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2014-06-24, 20:55

Jak nikogo nie zwolni, to będzie płacił Ci za siedzenie w gotowości do świadczenia pracy i wysyłał na wszelakie możliwe zastępstwa.

kazikszczepan
Przedmiot: Chemia

Postautor: kazikszczepan » 2014-06-26, 20:37

Czy porozumienie zmieniające warunki umowy o pracę, jest korzystniejsze niż wypowiedzenie warunków umowy?Jakie są plusy i minusy?

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2014-06-27, 01:02

Post nr 55 + wujek google.

fragola

Postautor: fragola » 2014-06-27, 18:18

iluka pisze:Post nr 55 + wujek google.

Iluka podziwiam za grzeczność, cierpliwość.

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2014-06-27, 19:26

Fragola, w tym roku mieliśmy taaakie specyficzne czwarte klasy, że chyba wzmocniłam cierpliwość. Inaczej szło zwariować.
Kazikszczepan, na tym korzysta i nie tylko on :mrgreen:

AgnesG
Przedmiot: Inne

Postautor: AgnesG » 2014-06-27, 22:42

Na temat urlopu dla poratowania zdrowia napisałam artykuł na moim blogu.

Czy dyrektor ma prawo złożyć wypowiedzenie w trakcie przebywania na urlopie dla poratowania zdrowia?

lub

Czy przebywanie na urlopie dla poratowania zdrowia uchroni mnie przed zwolnieniem?

Problem ten został rozstrzygnięty w uchwale składu siedmiu sędziów Sądu Najwyższego z dnia 26 czerwca 2013 r., I PZP 1/13, która została wpisana do księgi zasad prawnych w celu ujednolicenia orzecznictwa sądowego. Sąd Najwyższy rozstrzygnął, że „złożenie przez nauczyciela wniosku o udzielenie urlopu na podstawie art. 73 KN lub korzystanie z takiego urlopu nie stanowi przeszkody do rozwiązania z nim stosunku pracy na podstawie art. 20 ust.1 pkt 2 tej ustawy”. W uzasadnieniu uchwały przyjęto, że cel regulacji art.20 KN jest taki sam jak ustawy o tzw. zwolnieniach grupowych, która uchyla ochronę trwałości stosunku pracy z art. 41 k.p. Sąd Najwyższy uznał, że art. 20 KN jest szczególnym i odrębnym od kodeksowego unormowaniem stosowanym wobec wszystkich nauczycieli, pozwalającym na dostosowanie stanu zatrudnienia do aktualnego rozmiaru zadań szkoły przez dopuszczalność rozwiązania stosunków pracy w zamian za rekompensatę za utratę pracy w postaci odprawy, czy przeniesienia w stan nieczynny z zachowaniem prawa do wynagrodzenia.

Z kolei Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 7 stycznia 2014 r. II PK 108/13 w uzasadnieniu podzielił poglądy wyrażone w powołanej wyżej uchwale. Stwierdził również, „że urlop dla poratowania zdrowia udzielany jest nie tylko w interesie nauczyciela, ale i zatrudniającej go szkoły. Ponadto przyjęcie, że z art. 73 ust. 1 KN wynika zakaz rozwiązania stosunku pracy prowadziłoby do przedłużenia trwania stosunku pracy nie tylko w czasie urlopu dla poratowania zdrowia, ale i w dalszym okresie. Nie można także wykluczyć, że przyznanie ochrony mogłoby wymusić na pracodawcy konieczność zwolnienia innego nauczyciela, co przekreślałoby zastosowanie obiektywnego kryterium wyboru do zwolnienia z pracy. Zgodzić się więc należy z tym, że także względy aksjologiczne przemawiają za tym, że prawo podmiotowe nauczyciela nie może być chronione w takim stopniu, aby wymuszać na pracodawcy dalsze zatrudnienie mimo braku takiej potrzeby oraz ponoszenia z tego tytułu nieuzasadnionych kosztów.”

Na podstawie powyższego uzasadnienia Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 7 stycznia 2014 r. II PK 108/13 przyjął, że prawo nauczyciela do urlopu dla poratowania zdrowia nie może uniemożliwiać dyrektorowi szkoły dostosowania stanu zatrudnienia do aktualnych potrzeb wynikających z rozmiaru zadań szkoły.

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2014-06-28, 08:16

AgnesG , a kto tu jest na urlopie?

AgnesG
Przedmiot: Inne

Postautor: AgnesG » 2014-07-01, 01:16

Post nr 93

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2014-07-01, 07:38

Sorki, ale nie odniosłaś się do konkretnych dat tego konkretnego urlopu.
kawa81 pisze:od 1.12.2013 do 31.11.2014
Musiałaby dostać wypowiedzenie w sierpniu, a jest to już po ruchu służbowym.

edzia

Postautor: edzia » 2014-07-01, 08:27

Jak pisała AgnesG, można wręczyć wypowiedzenie również osobie przebywającej na urlopie dla poratowania zdrowia. Jeśli chodzi o koniec ruchu kadrowego, to też nie jest za późno, można bowiem wręczyć wypowiedzenie później i jednocześnie zapłacić wynagrodzenie za skrócony okres wypowiedzenia. Jednak ta reguła tyczy się raczej osób przebywających na UPZ do 31.08.

Ale skoro dyrektor udzielił urlopu do 30.11 (listopad ma 30 dni), to znaczy, że ma dla tej osoby zatrudnienie przynajmniej do 30.11. Inaczej musiałby ją odwoływać z urlopu, a to nie takie proste, trudno też przewidzieć, jakie byłoby sądu na ten temat w razie odwołania nauczyciela do sądu.

Zatem moim zdaniem dyrektor powinien wybrać do zwolnienia inną osobę.

Wróć do „Prawo oświatowe”