Kurs kwalifikacyjny dla nauczycieli EdB

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

WiktorM
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Inne

Kurs kwalifikacyjny dla nauczycieli EdB

Postautor: WiktorM » 2013-09-18, 19:17

Witam was serdecznie.

Pisze z zapytaniem i byłbym wdzięczny za udzielenie jakichkolwiek informacji na ten temat.
Od zeszłego roku prowadzę zajęcia z Edukacji dla Bezpieczeństwa. Znajomy nauczyciel powiedział mi, że jego szkoła wysłała go na kurs kwalifikacyjny z zakresu nauczania pierwszej pomocy prowadzony wlaśnie dla na nauczycieli tego przedmiotu. Dodatkowo podobno posiadania takiego kursu jest warunkiem niezbędnym do prowadzenia zajęć z EdB, co weryfikowane jest przez kuratorium.

Napiszcie proszę jak to wygląda u was i czy faktycznie jest potrzeba ukończenia tego typu szkolenia oraz gdzie ewentualnie można w takim kursie uczestniczyć??

pozdrawiam
WiktorM

Awatar użytkownika
Afroditte

Re: Kurs kwalifikacyjny dla nauczycieli EdB

Postautor: Afroditte » 2013-09-18, 19:24

No a jak chcesz prowadzić jakieś zajęcia, nie mając do tego kwalifikacji? Dla mnie to oczywiste.

U mnie w szkole kolega poszedł na studia podyplomowe właśnie z EdB z polecenia dyrektora by takie kwalifikacje uzyskać.
"My wish is world's command"

WiktorM

Postautor: WiktorM » 2013-09-18, 19:31

Witam

Własnie studia podyplomowe to jedno, ale podobno jest rozporządzenie które mowi o posiadaniu jeszcze innego dodaktkowego kursu. Moje pytanie czy w waszych placówkach w ogóle coś o tym kursie wiadomo czy też kuratorium za odpowiednie kwalifikacje uważa tylko ukończenie studiów podyplomowych.

pozdrawiam
WiktorM

edzia

Postautor: edzia » 2013-09-21, 13:07

Jeśli masz kwalifikacje do prowadzenia zajęć EdB, to formalnie na pewno nie potrzebujesz żadnych dodatkowych kwalifikacji, żadnych kursów. Oczywiście, możesz się doskonalić, możesz zapisać się na kurs udzielania pierwszej pomocy, ale będzie to kurs doskonalący, a nie nadający kwalifikacje.

Natomiast jeśli jakaś szkoła wysłała swojego nauczyciela na taki kurs, to może chciała go douczyć, może nie miała na co wydać pieniędzy, może ten nauczyciel chciał się szkolić.

No więc napisz jasno - masz obecnie kwalifikacje do uczenia EdB, czy nie masz?

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2013-09-21, 15:58

edzia pisze:No więc napisz jasno - masz obecnie kwalifikacje do uczenia EdB, czy nie masz?
Dokładnie. Ja też jasności na podstawie Twoich postów nie mam
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

WiktorM

kurs kwalifikacyjny

Postautor: WiktorM » 2013-09-24, 00:35

To chwili obecnej myslełem, że faktycznie posiadam wszystkie niezbędne kwalifikacje. Posiadam ukończone studia podyplomowe z zakresu edukacji dla bezpieczeństwa oraz wykształcenie pedagogiczne. Jednak podobno niezbędny jest również dodatkowy kurs kwalifikacyjny z zakresu nauczania pierwszej pomocy i tu moje pytanie czy sama podyplomówka daje wystarczające uprawnienia.

edzia

Postautor: edzia » 2013-09-24, 08:52

WiktorM pisze:Posiadam ukończone studia podyplomowe z zakresu edukacji dla bezpieczeństwa oraz wykształcenie pedagogiczne.
To w takim razie formalnie nie jest ci potrzebny żaden dodatkowy kurs. Zawsze możesz jednak w takim uczestniczyć, ale traktować go jako dokształcanie, a nie zdobywanie kwalifikacji.

joanawtu
Przedmiot: Język polski

Postautor: joanawtu » 2015-05-20, 09:47

Guzik prawda. Kurs pierwszej pomocy trzeba mieć. Owszem, w czasie podyplomówki coś tam pokazują odnośnie pierwszej pomocy, ale to nie uprawnia do nauczania dzieci. W mojej uczelni został zorganizowany specjalnie dla nas kurs takowy w Ośrodku Doskonalenia Zawodowego, za który płaciło się oddzielnie. Mało tego, ten kurs jest ważny tyle, ile wytyczne ERC, czyli 5 lat. U mnie własnie sie kończy termin wazności, więc muszę go odnowić. Własnie do mnie dzownił lekarz, który poprzednio taki kurs organizował i zaprosił mnie na odnowienie uprawnień. Dziwię się, że w czasie podyplomówki nikt Was o tym nie uprzedzał. Tym razem mam zamiar starać się o zwrot kosztów kursu w swojej szkole.

Wróć do „Prawo oświatowe”