Bardzo proszę o pomoc. W trakcie studiów ,z różnych przyczyn, nie skorzystałam z opcji zrobienia kwalifikacji pedagogicznych. Postanowiłam nadrobić to teraz. Jednak na moim ex - uniwersytecie grupa zaczęła się wykruszać, cena rosnąć (bo uzależniona od liczebności grupy), opóźniał się termin podpisania umowy, więc się przestraszyłam, zrezygnowałam i postanowiłam robić je gdzie indziej. Umowę już podpisałam, zajęcia mają się zacząć w styczniu.
I teraz tak : znalazłam ofertę pracy w moim województwie na tyci-tyci cząsteczkę etatu w małym mieście. Kwalifikacje pedagogiczne wymagane, ale że był problem ze znalezieniem kogoś z moim wykształceniem + kwalifikacjami, to - po konsultacji z prawnikiem - uznano na podst. art 10 ust 3 KN (tzn że w ciągu roku mam uzupełnić te kwalifikacje itd) mogę być zatrudniona. Mam zacząć w styczniu.
Znalazłam też ofertę pracy w woj. śląskim na zastępstwo, też wymagane kwalifikacje pedagogiczne . I tu mi pani mówi, że konsultowała sprawę w kuratorium i gdyby szukała kogoś od 1.09 to mogłaby zatrudnić na podst j.w ale w środku roku to nie

Przecież w tym wyjątku (jednym z 4) w zatrudnianiu osoby bez kwalifikacji pedagogicznych, nic nie ma o zgodzie kuratora..Jest jakaś podstawa prawna o różnicy w kryteriach przyjmowania osób od 1.09 a od 1.01??