Rażące uchybienia w szkole podstawowej

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

papuch
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Rażące uchybienia w szkole podstawowej

Postautor: papuch » 2014-02-22, 09:11

Witajcie, mam problem który chcę z wami skonsultować i poradzić się co do kroków które mogłabym podjąć. Jestem nauczycielem (gim) i matką dzieci w szkole podstawowej. Sprawa tyczy się szkoły gdzie uczą się moje dzieci.
-Przez pierwszy semestr dzieci w klasie IV były pozostawione bez opieki (siedziały w klasie bo nikt do nich nie przyszedł) około 7 razy.
-Nauczyciele wychodzą z zajęć (byłam świadkiem ponieważ chciałam odebrać dziecko wcześniej ze szkoły) mówiąc: Dokończcie zadania a kiedy zadzwoni to wyjdźcie.
- Nauczyciel podjeżdża pod szkołę o godzinie 7.30 (wielokrotnie) a lekcja zaczyna się o 7.30. Tak więc faktycznie lekcja trwa ok. 35 min.
- Nauczyciel był nieobecny około 6 tyg (oczywiście nie łącznie bo były to liczne ‘opieki’ i L4) co wg mnie nie zapewnia realizacji podstawy programowej (dodatkowo wiecie jak to jest : apele okolicznościowe, wydażenia z życia szkoło odejmują godziny do realizacji pp)

Po pierwszym półroczu jestem zrozpaczona. Pewnie powiecie: dlaczego nie reagowałaś wcześniej … zakładałam że to wszystko to jakiś marginalny proceder, że to wyjątkowe sytuacje. Ale tak nie jest. Dyrektorka ma zdaje się ambicjonalne relacje z p.Wójtem bo powiedziala że nie bierze od wójta pieniędzy na zorganizowanie zastępstw! Wobec czego kiedy nauczyciel jest nieobecny dzieci albo siedzą same albo są wrzucane do innej klasy (np. 4 klasa do 5 klasy albo do 6 – nie ma dwóch 4 np. żeby połączyć i realizować jakiś sensowny temat). Sama pani dyrektor także pozostawia dzieci bez opieki ponieważ notorycznie musi coś załatwić podczas trwania zajęć (relacje dzieci)
Uchybień jest więcej ale nie będę strzępić jęzora.
Może gdybym nie była tak pilnowana jako nauczyciel to bym miała bardziej ‘lajtową’ postawę ale sama mam dyrekcję bardzo wymagającą i wiem że takie rzeczy nie powinny mieć miejsca (niektórzy rodzice mówią: daj spokój , odbije się na dzieciach…itd.) To że się na moim dziecku odbije to chyba sprawa oczywista niestety. Ale trudno.
Jeszcze chcę podkreślić że wcale nie chodzi mi o ukaranie kogokolwiek tylko o środki nacisku na dyrektorkę żeby coś zrobiła. Nie winię nauczyciela który musi iść na zwolnienie bo to normalne ale dyrektora że ma to głęboko i nic w tym zakresie nie robi aby dzieci miły zapewnioną opiekę. Pewnie za dużo napisałam ale proszę o wypowiedzi- teraz idę na spotkanie 3-jek z dyr. Jak ją zaszachować? Jeśli powie że pp mimo nieobecności n-la jest realizowana – czy mam domagać się wglądu do dziennika i tematów, czy mam domagać się dokumentu (nie wiem jak monitorują realizowanie pp) potwierdzającego realizację pp.
Czym ‘straszyć’ w sprawie braku opieki? Wójtem – bo to organ prowadzący , KartąN?

papuch

Re: Rażące uchybienia w szkole podstawowej

Postautor: papuch » 2014-02-23, 14:09

Nikt się nie chce wypowiedzieć? ...

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2014-02-23, 14:21

Mnie się po prostu nie mieści w głowie, jak można dzieci zostawić bez opieki.
Ciekawe, jak wygląda dokumentacja "tych" zajęć, których de facto nie ma.
Nie wiem, czy możesz mieć wgląd do dokumentacji. Obawiam się, że nie.
Ale jakaś kontrola by się przydała.
Ciekawe, co będzie, jak dojdzie do jakiegoś wypadku (tfu, odpukać).
A inni rodzice, co na to?
Może wspólne pismo do dyrekcji na dziennik podawczy?
Zawsze to jakaś interwencja, a w razie czego macie dokument.
Bo odpowiedź powinna być pisemna.
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

papuch

Postautor: papuch » 2014-02-23, 19:09

Mnie się też to nie mieści. Najnowszy news to taki że pozostawili dziennik bez opieki w sali gdzie później było zebranie jakiegoś stowarzyszenia.... kobiety przekazały dziennik dyrekcji kiedy ta się pojawiła na zebraniu... gdybym tam była to bym po prostu schowała dziennik to torby i przyglądała się wydarzeniom dnia następnego...wtedy miałabym pełny wgląd do dokumentacji zajęć.

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2014-02-23, 20:30

Papuch, albo byś nie miała, bo zwyczajnie może być temat wpisany, podpis zrobiony, a zajęć niet.

papuch

Postautor: papuch » 2014-02-23, 20:38

No tak ale choćby relacja dzieci jest jakimś dowodem na zafałszowanie dokumentu jakim jest dziennik... Jeśli one mówią że nikt do nich nie przeszedł a temat jest jak wół na rowie to chyba jeszcze gorzej dla dyr???
Czy dyr (spytam jeszcze mojego jutro) może zastrzec wgląd do dziennika? czyli może nie wyrazić zgody na moje przeglądanie?

Peonia
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: Peonia » 2014-02-23, 20:49

Tak, najlepiej wystosować pismo zbiorowe od rodziców klasy. W piśmie umieścić konkrety, kiedy, kto i jak, w jakich sytuacjach itp., aby uniknąć ogólników. Wykazać troskę o bezpieczeństwo dzieci i prosić o wyjaśnienie z uzasadnieniem. Wcześniej jednak warto zrobić zebranie rodziców, aby otrzymać zgodę tychże rodziców. Podpisy zebrać na osobnej liście, aby potem nie było scysji wśród rodziców, że o działaniu nielicznych nic nie wiedzieli. Niektórzy mogą nawet nie zdawać sobie sprawy, ze ich dzieci przebywają w szkole bez opieki. Listę można dołączyć do pisma.

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2014-02-23, 21:02

dushka pisze:Papuch, albo byś nie miała, bo zwyczajnie może być temat wpisany, podpis zrobiony, a zajęć niet.

Właśnie to podejrzewam.

papuch

Postautor: papuch » 2014-02-23, 21:38

Peonia, dzięki za konkrety- o to mi chodzi. Na razie mam kilka paragrafów które zostały naruszone z UoO oraz KN.

Peonia
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: Peonia » 2014-02-23, 22:44

Sprawdź jeszcze statut tej szkoły i naruszone zapisy dotyczące obowiązków nauczycieli i bezpieczeństwa.

Wróć do „Prawo oświatowe”