BADANIA WSTĘPNE I KSIĄŻECZKA ZDROWIA

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

abc2506
Kto: nauczyciel

BADANIA WSTĘPNE I KSIĄŻECZKA ZDROWIA

Postautor: abc2506 » 2015-07-19, 20:34

Dzień dobry,
od początku września rozpoczynam pracę w oddziale przedszkolnym. Dostałam skierowanie na badania wstępne + wpis do książeczki zdrowia do celów sanitarno - epidemiologicznych. Powiedziano mi, że powinnam zarejestrować się na wizytę do określonej przychodni i zgłosić się tam ze skierowaniem i książeczką. Jednak nie wiem, czy mam np. dostarczać wcześniej do laboratorium próbki kału? Jak te badania będą wyglądały?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

belfegorr
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Re: BADANIA WSTĘPNE I KSIĄŻECZKA ZDROWIA

Postautor: belfegorr » 2015-07-24, 15:08

Już od 3 lat nie ma czegoś takiego jak książeczka zdrowia, gdyż straciło moc rozporządzenie regulujące tą kwestię i nie zostało wydane nowe. Brak przeciwwskazań do pracy powinien stwierdzić jedynie uprawniony lekarz medycyny pracy w postaci orzeczenia lekarskiego. Książeczka zdrowia nie jest dokumentem poświadczającym brak przeciwwskazań do pracy. Szkoła nie jest też uprawniona do wglądu do książeczki zdrowia, jak również absolutnie niedopuszczalne jest przechowywanie książeczek przez szkołę, gdyż są tam wrażliwe dane osobowe (dane medyczne). Jeśli chodzi o zakres badań na nosicielstwo to powinien go określić lekarz medycyny pracy, który wyda orzeczenie w tej sprawie, ale nie jestem co do tego pewien, gdyż takich badań nie robiłem.

Wróć do „Prawo oświatowe”