Zwolnienie nauczyciela na czas określony

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Sitha
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Informatyka, Technika, Wychowanie fizyczne

Zwolnienie nauczyciela na czas określony

Postautor: Sitha » 2015-09-09, 10:45

Witam. Koleżanka była nauczycielką na 7/18 w szkole podstawowej na czas określony przez 10 lat. jest nauczycielem mianowanym. Od sierpnia nie została jej przedłużona umowa. Moje pytanie jest takie czy ta umowa po tylu latach nie powinna być traktowana jako na czas nieokreślony i powinna dostać odprawę.

Ignatius
Przedmiot: Chemia

Re: Zwolnienie nauczyciela na czas określony

Postautor: Ignatius » 2015-09-09, 14:55

Od 10 lat pracuję w wymiarze 4/18 i od początku mam umowę na czas nieokreślony.
Najprawdopodobniej ta umowa koleżanki od samego początku była źle zawarta, bo przecież KN nie zmieniła się już od dawna (chodzi o art. 10)

Sitha
Przedmiot: Informatyka, Technika, Wychowanie fizyczne

Postautor: Sitha » 2015-09-11, 11:07

No tak ale ona miała na czas określony bo dyrektor zasaniał się organizacją, dlatego jakie ona teraz ma możliwości. Gdzies kiedyś czytałem że takie umowy automatycznie przechodzą w nieokreślony. Jeśli tak to powinna dostać 3 miesięczną odprawkę. Miał ktos może taki przypadek?

Ignatius
Przedmiot: Chemia

Postautor: Ignatius » 2015-09-11, 20:02

1. Nie wiem jakiego przedmiotu dotyczy sprawa, ale najprawdopodobniej dyrektor (i nauczyciel) nie mają pojęcia czego dotyczy pojęcie organizacja nauczania.
2. Jeśli pracowała w wymiarze 7/18 to odprawa się nie należy.

zorka1235
Przedmiot: Przyroda

Postautor: zorka1235 » 2015-09-18, 12:52

Ja miałam taką sytuację :) umowa koleżanki jest zawarta niezgodnie z KN i może spokojnie iść do sądu pracy i domagać się ustalenia stosunku pracy i przywrócenia. Żeby ja zwolnić trzeba by dac wypowiedzenie. Dodam że ma sprawę wygraną w sądzie na bank. A doczyrajcie w KN i tam nie ma nic o organizacji pracy tylko organizacji nauczania. Oznacza to mówiąc najprościej ze póki istnieje choćby jedna godz przedmiotu w szkole umowa powinna być na czas nieokreślony. Jeśli jest zlikwidowany to wówczas jest podstawą do zwolnienia. Proponuję się nie bać i walczyć o swoje - ja wywalczylam a jak masz wątpliwości to zapytaj prawnika on powie ci to samo. Pozdrawiam :)

Wróć do „Prawo oświatowe”