jak zdobyć kwalifikacje nauczycielskie?

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

makik
Przedmiot: Biologia

jak zdobyć kwalifikacje nauczycielskie?

Postautor: makik » 2015-10-23, 18:07

Witam.
Jestem mgr biologii. Na studiach nie ukończyłam kursu pedagogicznego, ale w tej chwili chciałbym zdobyć kwalifikacje do nauczania tego przedmiotu. Mam kilka pytań z tym związanych :) Jeśli zrobię studia podyplomowe na kierunku przygotowanie pedagogiczne to czy zdobędę uprawnienia do nauczania biologii, jeśli tak to czy będę mogła uczyć i w gimnazjum i w liceum? Czy ma znaczenie na jakiej uczelni zrobię studia podyplomowe, czy np. uprawnienia zdobyte na prywatnych uczelniach są odbierane jako gorsze przez dyrektorów szkół? Jak wygląda organizacja praktyk, które są w programie takich studiów podyplomowych, czy przyjmą mnie na praktyki w każdej szkole do której się zgłoszę czy trzeba spełniać jakieś konkretne kryteria? Proszę również o podpowiedzenie z własnych doświadczeń jak realna jest szansa znalezienia pracy jako nauczyciel, jak często w Państwa szkołach są zatrudniani nowi nauczyciele?

Melizabeth
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski, Język hiszpański

Re: jak zdobyć kwalifikacje nauczycielskie?

Postautor: Melizabeth » 2015-10-23, 18:35

Konkretne kwalifikacje zależą od konkretnych studiów - trzeba przeczytać/zapytać co konkretne studia na konkretnej uczelni daje.
Nie słyszałam, żeby same kwalifikacje pedagogiczne robione na prywatnej uczelni dyskwalifikowały kandydata do pracy, a jeśli chodzi o praktyki, to jeśli są płatne dla nauczyciela opiekuna, to raczej szkoły nie robią problemów z przyjęciem praktykanta :) No chyba, że nauczyciel jest już zawalony praktykantami...

makik
Przedmiot: Biologia

Postautor: makik » 2015-10-25, 09:13

Czy mogę prosić o przybliżenie co to znaczy, że praktyki są płatne dla opiekuna praktyk, kto za nie płaci jak to jest zorganizowane? Moje pytanie może wydaje się głupie ale jestem zupełnie "zielona" w tematach nauczycielskich :)

Melizabeth
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski, Język hiszpański

Postautor: Melizabeth » 2015-10-25, 18:26

To znaczy, że uczelnia podpisuje umowę z nauczycielem opiekunem i wypłaca mu (po wypełnieniu przez niego dokumentów po praktyce) pieniądze. Z tego, co wiem, kokosy to nie są, ale skoro czas swój poświęca, żeby ze studentem-praktykantem omówić zajęcia, itp. to wypada mu zapłacić, a słyszałam, że nie wszystkie uczelnie to robią. Student z założenia ma praktyki darmowe - ani nie płaci on, ani jemu nie płacą, choć też słyszałam, że na niektórych kierunkach / w niektórych firmach studenci jakieś pieniądze dostają.

Na moich studiach organizacja wyglądała tak, że załatwiałam sobie praktyki sama - napisałam podanie do dyrektora i musiałam mieć jego pisemną zgodę, żeby przedstawić na uczelni (uczelnia miała też listę "swoich" szkół, wystarczyło wtedy wpisać się na listę do konkretnej szkoły). Dostałam dokumenty do wypełnienia przeze mnie, i osobną kopertę z dokumentami dla nauczyciela - opiekuna. Po praktykach oddałam do dziekanatu dokumenty (nie pamiętam czy opiekuna też, czy nauczyciel przesyłał później - robiłam praktyki dawno temu). Potem wykładowca metodyki na podstawie dokumentów zaliczał praktyki.

Wróć do „Prawo oświatowe”