Jakie mam prawa jako nauczyciel a przedszkolu niepublicznym?

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

kaaarolka
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Jakie mam prawa jako nauczyciel a przedszkolu niepublicznym?

Postautor: kaaarolka » 2009-04-11, 22:40

Witam,
Mam problem i chciała bym Was poprosić o radę. Od grudnia 2006 roku pracuję w Niepublicznym Przedszkolu dla dzieci niepełnosprawnych. Jest to przedszkole dotowane przez urząd miasta. Rozpoczęłam tam pracę jako nauczyciel-wychowawca mając wykształcenie wyższe (magister sztuki) ze specjalnością muzykoterapeuta. Ten rodzaj specjalności uprawnia mnie do pracy z dziećmi niepełnosprawnymi co jest wyszczególnione w suplemencie do dyplomu. Ponieważ rozpoczęłam prace w środku roku szkolnego nie rozpoczęłam stażu. W kolejnym roku szkolnym czyli 2007/2008 nie rozpoczęłam stażu choć rozpoczęłam (wrzesień 2007) studia podyplomowe z edukacji przedszkolnej i wczesnoszkolnej, które ukończyłam w grudniu 2008. Jednocześnie od września 2008 studiuję na studiach podyplomowych Oligofrenopedagogiki. W roku szkolnym 2008/2009 również nie rozpoczęłam stażu ponieważ poinformowano mnie o tym, że nie mam odpowiedniego wykształcenia. Pracuję 30 godzin tygodniowo z 10 osobową grupą dzieci niepełnosprawnych w różnym stopniu. Mam pięcioro dzieci nie poruszających się samodzielnie (wózki) oraz pięcioro chodzących jednak z różnymi dysfunkcjami.
Moja umowa z pracodawcą to umowa o pracę. Chciała bym wiedzieć, czy ja również mogę oczekiwać podwyżki? Dodam, że moja pensja brutto to 1620 zł. Czy to, iż nie obowiązuje mnie karta nauczyciela zwalnia mojego pracodawcę z jakichkolwiek „obowiązków” względem mnie jako nauczyciela?

edzia

Re: Jakie mam prawa jako nauczyciel a przedszkolu niepublicznym?

Postautor: edzia » 2009-04-13, 17:34

Podstawowy problem u Ciebie jest taki, że, jak piszesz, masz kwalifikacje do pracy z dziećmi niepełnosprawnymi, a szkoła Ci ich nie uznaje i dlatego nie rozpoczynasz stażu.

Szkoły niepubliczne często wzorują się na przepisach Karty Nauczyciela, a więc zgodnie z KN, jeśli faktycznie nie masz odpowiednich kwalifikacji (a to jest sprawa do wyjaśnienia), to nie możesz rozpocząć stażu o awans zawodowy.

Co do podwyżki, jeśli pracodawca wzoruje się na KN, to ja bym oczekiwała. Ale niestety Twój pracodawca nie jest do tego zobligowany.

kaaarolka
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Re: Jakie mam prawa jako nauczyciel a przedszkolu niepublicznym?

Postautor: kaaarolka » 2009-04-13, 21:23

Dziękuję za odpowiedź.

Wróć do „Prawo oświatowe”