Godziny do wypracowania

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
Andulencja
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Godziny do wypracowania

Postautor: Andulencja » 2009-08-16, 13:51

Mam pytanie - co to znaczy, że nauczyciele mają w ciągu roku wypracować godziny, za które mają zapłacone?
Wczoraj zapytano mnie, czy wyliczyłam już sobie godziny, bo jeśli nie to powinnam mieć dopłacone jakieś pieniądze. Osoba pytająca nie umiała mi wyjaśnić o jakie wyliczenia chodzi. Powiedziała tylko, że jeśli stażysta / kontraktowy i mianowany ma goły etat, to nie wyrabia jakiś godzin dla szkoły i wtedy gmina powinna każdemu nauczycielowi dopłacić różnicę między pensją a tymi godzinami.

:crazy: Chyba zaplątałam, ale może ktoś będzie wiedział o czym tu piszę i udzieli jakiś wyjaśnień.

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Re: Godziny do wypracowania

Postautor: malgala » 2009-08-16, 14:17

Mam wrażenie, że dotyczy to osiągnięcia przez nauczycieli na poszczególnych szczeblach awansu zawodowego określonego średniego wynagrodzenia. Ale wylicza to u siebie organ prowadzący i jeśli okaże się, że wynagrodzenie jest niższe, w grudniu wypłaci dodatek wyrównawczy. Nie będzie to jednak indywidualnie każdemu naliczany dodatek tylko wezmą pod uwagę średnie wynagrodzenie wszystkich podlegających pod dany organ prowadzący nauczycieli z poszczególnych stopni awansu zawodowego. Może się okazać, że wymagana średnia jest osiągnięta i nie ma wyrównania.

Awatar użytkownika
Andulencja
Przedmiot: Język angielski

Postautor: Andulencja » 2009-08-17, 20:36

malgala, dziękuje za odpowiedź.
Ale interesuje mnie jeszcze jedna rzecz. Czy nauczyciele są informowany o zaistnieniu takiego przypadku?

Awatar użytkownika
renati23
Administrator
Przedmiot: Inne

Postautor: renati23 » 2009-08-20, 09:02

Andulencja pisze:Czy nauczyciele są informowany o zaistnieniu takiego przypadku?

To zależy od dyrekcji. U nas w szkole dyrektorka poinformowała nas o tym na czerwcowej radzie. Podobno OP dał przyzwolenie na to aby nauczyciel miał nawet 2 etaty - wszystko po to aby pozbyć się nauczycieli, którym musiałyby dopłacać do pensji.

Wróć do „Prawo oświatowe”