Fajna lektura, Witold
Art. 6. Do przyjęcia do służby nauczycielskiej potrzeba zezwolenia Ministra, jeżeli kandydat:
a) ukończył lat 40 życia i bezpośrednio przedtem nie pracował w szkolnictwie
Art. 33. Nauczyciel obowiązany jest wybrać stałe miejsce zamieszkania tak, by mógł podołać punktualnie wszystkim obowiązkom slużbowym.
Art. 34. Nauczyciel jest obowiązany najpóźniej do dni 14 po zawarciu małżeństwa donieść o tem władzy.
Art. 49. Nauczyciele, z wyjątkiem dyrektorów i kierowników, mają prawo podczas feryj szkolnych oddalić się z miejsca zamieszkania, o ile nie przeszkadzają temu szczególne obowiązki (…), przyczem winni poddać bezpośredniemu przełożonemu adres i jego zmianę zgodnie z postanowieniem art. 33.
Art. 53. Jeżeli urlop dla poratowania zdrowia trwa nieprzerwanie dłużej niż rok, a urlop dla załatwienia spraw osobistych, rodzinnych i majątkowych nieprzerwanie dłużej niż dwa miesiące, to za dalszy czas urlopu wstrzymuje się uposażenie służbowe.
Swoją drogą, nie wiedziałam, że już wtedy byłu urlopy dla poratowania zdrowia
Art. 35. (…) Na czas połogu należy się nauczycielce z reguły sześciotygodniowy
urlop. Urlop dłuższy winien być udzielony na podstawie urzędowego świadectwa lekarskiego.
A ja parę dni temu miałam „w rękach” obecną Kartę Nauczyciela – ale w jej pierwotnej postaci, z 1982 r.:
Karta Nauczyciela w postaci z 1982 r.
Pewnie po lekturze Witoldowej „Karty Nauczyciela” z 1926 r. ta z 1982 r. nie zrobi już takiego dużego wrażenia, jednak oto, co zwróciło moją uwagę:
- jestem zdumiona, że mimo chyba tysiąca zmian, jakimi ją poddano przez te niemal trzy dziesięciolecia, jest ona jednak zadziwiająco podobna do tej obecnie nam panującej, jakby tych zmian nie było… Gdy zaglądałam w nią, spodziewałam się, że będzie to twór zupełnie niepodobny do dziesiejszego.
-
Art. 31. 1. Nauczyciel awansuje do wyższego szczebla wynagrodzenia zasadniczego co 2 lata. Okres wyczekiwania na osiągnięcie najwyższego szczebla wynagrodzenia zasadniczego nie może przekraczać 30 lat pracy pedagogicznej.
(a teraz nauczyciele awansują na wyższy szczebel wynagrodzenia zasadniczego maksymalnie 3 razy w całej karierze nauczycielskiej: po roku pracy, po kolejnych 5 latach pracy i po kolejnych 4 latach pracy.
- Art. 36. Wysokość stawek wynagrodzenia zasadniczego, dodatków, wynagrodzenia za zajęcia dodatkowe zasady zaszeregowania przyznawania dodatków do wynagrodzenia nauczycieli określa Rada Ministrów, z tym, że wynagrodzenie za zajęcia dodatkowe: wychowawstwo klasy oraz prowadzenie kół lub zespołów zainteresowań albo kół przedmiotowych przysługuje począwszy od 1 stycznia 1983 r.
- Art. 42 ust. 4 Oprócz prowadzenia zajęć dydaktyczno-wychowawczych w obowiązującym tygodniowym wymiarze nauczyciel obowiązany jest:
1) do prac związanych bezpośrednio z organizacją procesu dydaktyczno-wychowawczego i opiekuńczego, w ramach przysługującego mu wynagrodzenia zasadniczego,
2) do prowadzenia innych dydaktyczno-wychowawczych zajęć dodatkowych – odpłatnie.
- Art. 45. 1. Nauczyciel może poza swoim obowiązkowym wymiarem zajęć podjąć za zgodą dyrektora szkoły dodatkowe zatrudnienie zarobkowe nie kolidujące z jego obowiązkami w wymiarze nie przekraczającym ½ etatu.
2. Wypadki, w których nie jest wymagane zezwolenie wymienione w ust. 1 (…)