specjalizacja

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

b.hunter
Kto: nauczyciel

specjalizacja

Postautor: b.hunter » 2009-10-19, 12:35

Witam,
Jestem nauczycielem j. angielsiego w SP (n. kontraktowy). Posiadam tytuł licencjata i obecnie jestem na uzupełniających studiach mgr. Moje pytanie jest następujące: czy jeśli posiadam już PP po licencjacie to czy muszę na USM wybierać specjalizację nauczycielską? Wiąże się ona z praktyczną nauką drugiego języka. W szkole studenci sami siebie straszą, że jesli będzie się chciało uczyć w liceum to trzeba będzie posiadać właśnie dodatkową specjalizację z drugim językiem. Dodatkowo wspominają o jakiejś ustawie widmo, która TO właśnie nakazuje jednak nie potrafią jej sprecyzować. Dla mnie wydają się być jasne przepisy rozporządzenia w sprawie szczegółowych kwalifikacji wymaganych od nauczycieli. Z góry dziękuję i łączę pozdrowienia.

Awatar użytkownika
Ewryl
Przedmiot: Język angielski

Re: specjalizacja

Postautor: Ewryl » 2009-10-19, 16:41

Nie musisz robić specjalizacji z metodyki, aby uczyć. Równie dobrze możesz wybrać np. literaturę czy socjolingwistykę. Jeśli już uczysz w szkole to na pewno masz już uprawnienia do nauczania języka angielskiego.
Desde que sinta a brisa fresca no meu cabelo
E ver o sol brilhar forte nas folhas
Nao irei pedir por mais.

Ricardo Reis

b.hunter

Postautor: b.hunter » 2009-10-19, 20:23

Ale ja nie napisałem, że nie mam uprawnień. Chodzi mi tylko o to czy do pracy w szkołach średnich jako nauczyciel j. obcego potrzebne są studia dwuprzedmiotowe.

edzia

Postautor: edzia » 2009-10-19, 20:35

Nie są potrzebne.

Wróć do „Prawo oświatowe”