Projekty z rozporządzenia w sprawie oceniania... z 20.08

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

45minut-wiola
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Projekty z rozporządzenia w sprawie oceniania... z 20.08

Postautor: 45minut-wiola » 2010-08-31, 21:58

Czy ktoś wie na jakich zasadach "to" ma być realizowane?
Każdy nauczyciel w szkole?
Czy np. tylko kilku?

edzia

Re: Projekty z rozporządzenia w sprawie oceniania... z 20.08

Postautor: edzia » 2010-08-31, 22:20

45minut-wiola pisze:Czy np. tylko kilku?
Zapewne będą tacy, co się wymigają. ;)

45minut-wiola pisze:Czy ktoś wie na jakich zasadach "to" ma być realizowane?
Nie czytałam o tym zbyt uważnie, ale chyba właśnie w rozporządzeniu są te zasady opisane. Resztę każda szkoła sobie sama dopracuje w statucie.

Ps. Zaczynając taki poważny wątek, mogłabyś chociaż nadać mu porządnie tytuł. Ja już miałam się przyczepić, że to rozporządzenie nie jest już projektem, bo jest już podpisane, a tu potem dostrzegam, że chodzi o... tzw. projekty edukacyjne w gimnazjum.

45minut-wiola

Postautor: 45minut-wiola » 2010-08-31, 22:26

A możesz choć raz odpowiedzieć nie czepiając się...

A jednak zrozumiałaś- więc jest OK!!!
Nastawienie kochana!!! Nastawienie!!!!

I przeczytaj uważnie, bo tam, owszem jest dość dokładnie napisane , co uczniowie mają robić, ale o kwestiach organizacyjnych nie ma nic- oprócz tego ,że trzeba poinformować o tych projektach rodziców i wpisywać na świadectwo odpowiednie formułki...

Reszta w gestii dyrektora- jak rozumiem...

edzia

Postautor: edzia » 2010-08-31, 22:34

45minut-wiola pisze:A możesz choć raz odpowiedzieć nie czepiając się...
No dobrze, zrobię ten jeden wyjątek dla ciebie. :)

Na początek proponuję zapoznać się z metodą projektów, np. http://www.google.pl/#hl=pl&source=hp&q ... f601265224

Ja dość często robię coś tą metodą, więc na tę chwilę jakieś wyobrażenie o tych projektach edukacyjnych mam. Pytaj konkretnie, postaram się odpowiedzieć.

45minut-wiola

Postautor: 45minut-wiola » 2010-08-31, 22:37

Chodzi mi konkretnie , kiedy mam to robić???
Bo ledwo się wyrabiam z tematami...

Napisałam ,że wiem co to jest projekt!

edzia

Postautor: edzia » 2010-08-31, 22:42

Kiedy? Nie wiem, nie doczytałam tego. Na razie ja wyobrażam to sobie mniej więcej tak, jak dawniej wyglądały tzw. ścieżki edukacyjne". Realizowało się je jakoś mimochodem.
45minut-wiola pisze:Napisałam ,że wiem co to jest projekt!
Sorry, nie zauważyłam. ;)

45minut-wiola

Postautor: 45minut-wiola » 2010-08-31, 22:48

A więc w locie- albo w ramach kolejnej tzw 21 i 22 godziny...

Rozporządzenie mówi : Wychowawca zapozna rodziców z projektem" , a więc musi to być przygotowane w formie dokumentu...

Rozporządzenie mówi, że uczeń ma mieć na świadectwie wpisane " uczestniczył" " nie uczestniczył" lub "zwolniony" w szczególnych przypadkach...

Jak to ogarnąć? czy robił coś czy nie? Musi być do tego jakaś ewidencja - plusy , minusy -pojęcia nie mam... ????????????????????????????

Wpisów na świadectwie w końcu dokonuje się na jakiejś podstawie , a nie "mimochodem"...

edzia

Postautor: edzia » 2010-08-31, 22:58

45minut-wiola pisze:Rozporządzenie mówi : Wychowawca zapozna rodziców z projektem" , a więc musi to być przygotowane w formie dokumentu...
Ja tam bym zapoznawała bez dokumentu. Przecież wystarczy rodzicom powiedzieć, o co chodzi, a nie czytać im papierzysków.

Sądzę, że wychowawcy będą koordynować realizację projektów, bo ktoś musi. Uczniowie coś tam będą sobie robić na różnych lekcjach, gromadzić materiały, robić jakieś badania itp., a potem to spiszą i projekt gotowy.

Tematy projektów - ja mam wiele pomysłów takich dla gimnazjalistów, ale nie wiem, jak to w praktyce będzie. Sami mają wybierać temat, czy ktoś im narzuci? Jaki będzie dobór grup projektowych itp.

45minut-wiola

Postautor: 45minut-wiola » 2010-08-31, 23:03

Tego nie wie nikt...

Ja niestety nie liczę ,że obejdzie się bez papierzysk i dodatkowego czasu- bo nasza dyrekcja nie popuści...

Szczerze- to zaczyna mnie to wkurzać...

Dobranoc!!!
Idę prasować kreacje na jutro-sobie i dziecku!!!

Awatar użytkownika
renati23
Administrator
Przedmiot: Inne

Postautor: renati23 » 2010-08-31, 23:28

45minut-wiola, często pracuję tą metodą i w trakcie roku moi uczniowie przygotowują kilka mini projektów (najczęściej w pierwszym semestrze) oraz obowiązkowo jeden większy w drugim semestrze.
Można z tego przygotować większą akcję na całą szkołę, skoro każdy uczeń będzie musiał w takim projekcie uczestniczyć. Znam takie szkoły które świetnie to zorganizowały na skalę szkolną.
Jutro napiszę więcej - idę spać, aby jutro olśniewająco wyglądać :lol: :lol: :lol: :lol:

45minut-wiola

Postautor: 45minut-wiola » 2010-08-31, 23:33

świetnie Renati...

Czekam z niecierpliwością...

I napisz koniecznie ile czasu to zajmuje od projektu "projektu" do prezentacji- zdązymy w czasie lekcji???? Czy znowu np będzie trzeba w sumie poświęcać na to np jedną godzinę tygodniowo dodatkowo????

agazuz

Postautor: agazuz » 2010-09-01, 00:31

45minut-wiola pisze:I napisz koniecznie ile czasu to zajmuje od projektu "projektu" do prezentacji- zdązymy w czasie lekcji???? Czy znowu np będzie trzeba w sumie poświęcać na to np jedną godzinę tygodniowo dodatkowo????

Wg mnie trochę może zależeć od tego, czego uczysz. W przypadku niektórych przedmiotów tego czasu "podobno" ciągle mało. Ja z projektem wyrabiam się w zasadzie w ramach godzin lekcyjnych z małym dodatkiem pozalekcyjnym (w skali roku drobiazg).
Ale nie wiadomo, jak to będzie rozwiązane w praktyce - jeśli dobrze rozumiem, uczeń musi wziąć udział w jednym projekcie. Czy dyrekcja będzie oczekiwać, że każdy nauczyciel przygotuje z uczniami projekt i czy uczniowie będą mogli sobie wybierać przedmioty?
A jeśli np. uczysz klasy, które pracują tą metodą u innego nauczyciela nie z powodu rozporządzenia, tylko z racji tak wybranych przez niego metod pracy?
U mnie każdy uczeń zaliczył już projekt i weźmie udział jeszcze w niejednym. Tylko nie wiadomo, co ustali dyrekcja - jakie doda wymogi np. wobec prezentacji projektu i wobec nauczycieli.
Nie mamy pańskiego płaszcza
i co
pan
nam
zrobi?

Wróć do „Prawo oświatowe”