Staż na mianowanego a umowa

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

anianiem
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język polski

Staż na mianowanego a umowa

Postautor: anianiem » 2010-12-27, 12:56

Bardzo proszę o pomoc gdyż nic nie mogę znaleźć. Otóż jestem nauczycielem kontraktowym, w tym roku szkolnym rozpoczęłam staż na mianowanego. W obecnej szkole pracuję już drugi rok i ponownie mam umowę tylko na rok. W związku z tym iż jestem w ciąży ogarnęło mnie przerażenie - rozpoczęty staż, umowa tylko na rok, po macierzyńskim brak pracy:(
Doczytałam się jednak, iż dyrektor wyrażając zgodę na mój staż powinien przewidzieć dla mnie pracę co najmniej jego okres,( moi uczniowie to dzieci niepełnosprawne nauczane w domu indywidualnie, będą się uczyć jeszcze ok 3 lat). Proszę o jakąś radę co zrobić w takiej sytuacji???

Yoka
Przedmiot: Język angielski

Re: Staż na mianowanego a umowa

Postautor: Yoka » 2010-12-30, 17:16

nie musi nic przewidzieć, skoro masz umowę na rok, więc spodziewa się, że może zabraknąc godzin dla Ciebie w kolejnym roku. Staż to Twój problem a nie dyrekcji.

Ja robiłam ten staż w 3 różnych szkołach, niestety i nie widziałam, aby którykolwiek dyrektor się tym faktem przejął - nie było godzin, miałam umowę na rok szkolny, więc goodbye.

edzia

Postautor: edzia » 2010-12-30, 17:43

Yoka, ale Karta Nauczyciela nie przewiduje w takiej sytuacji umowy na czas określony. Umowa na czas określony może być zawarta jedynie z nauczycielem stażystą. Natomiast z nauczycielem kontraktowym zawiera się umowę wyłącznie na czas nieokreślony. Wyjątkiem od tej zasady może być jedynie umowa na zastępstwo lub potrzeba wynikająca z organizacji nauczania w szkole (ale to są naprawdę rzadkie sytuacje, podejrzewam, że nie dotyczą autorki tematu).

Tak więc umowa autorki tematu jest źle zawarta. Powinna to być umowa na czas nieokreślony i z mocy prawa taką jest. Trzeba tylko pisemnie zawnioskować o dostosowanie umowy do obowiązujących przepisów.

anianiem

Postautor: anianiem » 2010-12-30, 21:20

Dzięki za informację, nie wiem tylko jak mam powiedzieć dyrektorce, że być może źle sformułowała umowę i czy ona może bez problemu napisać jeszcze raz tą umowę???

edzia

Postautor: edzia » 2010-12-30, 22:11

Wątpię, czy dyrektorka nieświadomie napisała ci źle umowę. Najpewniej jest tak, jak pisał miwues, czyli umowa na czas określony wynika z organizacji nauczania. I wtedy niestety nic nie poradzisz.

Jeśli rzeczywiście masz źle sformułowaną umowę, bez problemu można ją jeszcze raz wtedy przepisać.

Najlepiej, byś poznała uzasadnienie zawarcia umowy na czas określony.

anianiem pisze:Doczytałam się jednak, iż dyrektor wyrażając zgodę na mój staż powinien przewidzieć dla mnie pracę co najmniej jego okres
Nie wiem, gdzie to wyczytałaś, ale to niestety nie działa. Nie ma takich przepisów.

A masz tylko to nauczanie indywidualne?

Yoka
Przedmiot: Język angielski

Postautor: Yoka » 2010-12-31, 11:47

Edzia, jak to KN nie przewiduje takiej umowy?
Skoro dyrektor przewiduje,że może zabraknąć godzin na kolejny rok, to wlasnie chodzi o organizację nauczania i wtedy jak najbardziej możesz mieć umowę na rok tylko.

Znam nauczycieli mianowanych, którzy takie umowy na rok dostawali spowodowane własnie organizacją i nieprzewidywalnością rekrutacji na kolejny r.szk. - chodzi o szkoły ponadgimnazjalne.

anianiem

Postautor: anianiem » 2010-12-31, 16:49

Dziękuję kochani, niedługo pogadam z dyrektorką i zobaczę co mi powie, mam tylko nauczanie indywidualne ale cały etat. Strasznie się boję utraty pracy:(

Wróć do „Prawo oświatowe”