bardzo proszę o wyjaśnienie wątpliwości dotyczących kwalifikacji przeze mnie posiadanych.
W 2005 r. ukończyłam studia dzienne I stopnia filologii angielskiej w Wyższej Szkole Studiów Międzynarodowych w Łodzi. Na dyplomie posiadam adnotację iż nadano mi uprawnienia do nauczania języka angielskiego w szkołach podstawowych i gimnazjum. Na studiach miałam 270h teorii w tym: pedagogika- 60h wykładów, psychologia ogólna i rozwojowa- 60h wykładów, metodyka- 90h wykładów i 60h ćwiczeń. Dodatkowo odbyłam 150h praktyk w szkole podstawowej i gimnazjum (po 75h w każdej). W 2007r. ukończyłam w tej szkole uzupełniające studia magisterskie na kierunku stosunki magisterskie. Dodatkowo w 2010r. ukończyłam 5letnie studia dzienne na Uniwersytecie Łódzkim na kierunku socjologia.
Moje wątpliwości dotyczą posiadanych uprawnień pedagogicznych. I stąd proszę o odpowiedź na dwa pytania:
1. Czy z posiadanym wykształceniem mogłabym nauczać angielskiego w liceum?
2. Czy mogłabym prowadzić zajęcia z socjologii np. w weekendowych szkołach dla dorosłych, które wymagają przygotowania pedagogicznego?
Ustawa mówi o przygotowaniu pedagogicznym jako o 270h teorii i 150h praktyk, które spełniam. Jednak aby nauczać w liceum należy mieć studia magisterskie z danego kierunku i przygotowanie lub studia podyplomowe, Czy w takim układzie aby posiadać pełne uprawnienia pedagogiczne powinnam jeszcze odbyć studia podyplomowe nadające kwalifikacje pedagogiczne? Czy dydaktyka o której mowa w ustawie jest tożsama z metodyką? Kuratorium nie odpowiedziało na moje zapytanie a zależy mi na czasie.
Natomiast WODN w Łodzi odpisał, że problemem może być to, że nie podjęłam pracy w szkole w ciągu 5 lat od ukończenia studiów (pracowałam w przedszkolu na um. zlecenie pół roku) i zdobyte uprawnienia przepadają!!?? Czy jest to możliwe? Nie mogę znaleźć takiego zapisu w ustawie

Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi na moje pytania. Każde źródło mówi co innego i już sama nie wiem jak to wszystko uinterpretować