Ryzyko przynoszenia do szkoły prywatnych rekwizytów

jak sobie z nią radzić, jak uniknąć rutyny

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Jedliński
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Fizyka

Ryzyko przynoszenia do szkoły prywatnych rekwizytów

Postautor: Jedliński » 2009-02-18, 20:15

Ten wątek wynikł z wątku o laptopach,ale dotyczy różnych prywatnych rekwizytów .

Co się dzieje ,gdy nauczyciel przynosi do szkoły jakiś prywatny rekwizyt np. laptop (to dość drogi przykład,ale może być jakaś tablica demonstracyjna,luneta lub coś dużo tańszego) i dziecko mu go zniszczy (np.przez przypadek dziecko zrzuci laptop) ?

Czy nauczyciel w takiej sytuacji pozwać dziecko i zażądać odszkodowania ;) ? Przypuszczalnie jak niektórzy nauczyciele poszliby do dyrekcji to padły by głosy : A po co Pan (Pani) przynosiła ten np. laptop do szkoły :) ?
Chyba,że jest wyjście ubezpieczyć laptop :) ,ale to w niektórych przypadkach przesada.

Czy ostatecznie taka jest prawda,że jak ktoś przynosi coś prywatnego to musi się liczyć z ryzykiem zniszczenia go i poniesienia strat ?
W Chinach nauczycieli nazywa się budowniczymi narodu; czas, byśmy naszych nauczycieli nazywali tak samo. Barack Obama

Awatar użytkownika
Andulencja
Przedmiot: Język angielski

Re: Ryzyko przynoszenia do szkoły prywatnych rekwizytów

Postautor: Andulencja » 2009-02-19, 20:10

Jedliński pisze:Czy ostatecznie taka jest prawda,że jak ktoś przynosi coś prywatnego to musi się liczyć z ryzykiem zniszczenia go i poniesienia strat ?
Według mnie to oczywiste. Prywatne przedmioty przynoszę na własne ryzyko. Wiem, ze jeśli uczeń uszkodzi go - oczywiście przez przypadek, to trudno - moja wina, bo na przykład nie zabezpieczyłam go właściwie. Ale jeśli uczeń zniszczył by przyniesioną przeze mnie rzecz z premedytacją, to bym zażądała naprawy lub odszkodowania.

marakuja
Przedmiot: Przyroda

Re: Ryzyko przynoszenia do szkoły prywatnych rekwizytów

Postautor: marakuja » 2009-02-20, 20:23

W statucie większości szkół jest z pewnością zapis, że szkoła nie ponosi odpowiedzialności za wartościowe rzeczy przynoszone do szkoły. Dotyczy to zapewne i uczniów i pracowników.
Poza tym całkowicie popieram zdanie Andulencji.

Wróć do „Szkolna codzienność”