Nowe dzienniki

jak sobie z nią radzić, jak uniknąć rutyny

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
dushka

Nowe dzienniki

Postautor: dushka » 2009-01-17, 10:30

Awatar użytkownika
Andulencja
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Re: Nowe dzienniki

Postautor: Andulencja » 2009-01-17, 10:47

Elektroniczny dziennik miałby sens, gdyby w każdej klasie na biurku n-la stał komputer. Wtedy było by mi wszystko jedno, czy wpisuję temat do dziennika, czy w komputer. Ale nie wyobrażam sobie tego w obecnej sytuacji: jeden komputer w pokoju (mamy ten luksus) i na przerwie kolejka do niego, no bo trzeba wpisać temat, zaznaczyć obecności (a w takim dzienniku nie wystarczy zaznaczyć nieobecności, tylko również obecność ucznia), wstawić oceny.
Ministerstwo wymyśliło: komputer dla gimnazjalisty - firma robiąca kursy zarobiła kupę kasy, nauczyciele zostali przeszkoleni, a ministerstwo już się wycofało. Teraz wymyślają dziennik elektroniczny - tylko ciekawe, kto i ile na tym zarobi.
Kurcze - wkurzają mnie takie pomysły, a jest ich niestety coraz więcej :evil: :evil: :evil: :evil:

Awatar użytkownika
Hoya
Przedmiot: Informatyka

Postautor: Hoya » 2009-01-18, 11:21

Andulencja pisze: jeden komputer w pokoju (mamy ten luksus) i na przerwie kolejka do niego, no bo trzeba wpisać temat, zaznaczyć obecności (a w takim dzienniku nie wystarczy zaznaczyć nieobecności, tylko również obecność ucznia), wstawić oceny.

W sąsiedniej szkole rozwiązano ten problem inaczej: każdego dnia 2 nauczycieli pełni dyżur po lekcjach wprowadzając dane od wszystkich nauczycieli do komputera (oczywiście w ramach słynnego 40 godzinnego tygodnia pracy). I tak oto grono wykonuje potrójną pracę: uzupełnia tradycyjny papierowy dziennik, wypełnia arkusze dla osób wpisujących danego dnia informacje (na specjalnych kartkach podobnych trochę do kuponów toto-lotka), po lekcjach wprowadza dane do komputera. Chyba nie muszę dodawać, jak alergicznie reagują na słowa "dziennik elektroniczny"...

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2009-01-18, 11:42

U nas lekcje są do 16:30. Kiedy kończę o 11:30 nie wyobrażam sobie, bym miała siedzieć dodatkowe 5 godzin czekając aż inni skończą lekcje i wtedy wpisywać jeszcze tematy. Szok. A i tak pracuję dużo więcej niż 40 godzin. W ramach tego są wliczane studia, w weekend mam 22 godziny zajęć. W pracy 27. I to już jest więcej, niż 40. Do tego codziennie 2-3 godziny robienia zadań w domu. Nie wliczam tu konferencji, obowiązkowych szkoleń, wywiadówek itp.

Bardzo bym chciała, by wprowadzono dziennik rejestracji pracy nauczyciela. Z nadgodzin by się nie wypłacili wówczas :twisted:

katty
Przedmiot: Język angielski

Postautor: katty » 2009-01-20, 13:55

Oj, jakby wprowadzili taki dziennik, to już by się dobrze postarali, żeby zajmowanie się biurokracją przy ewidencjonowaniu czasu pracy zajmowało przynajmniej godzinkę dziennie ;)

Boguś

Postautor: Boguś » 2009-01-20, 20:21

U mnie w szkole istnieje taki dziennik ale nie jest obowiązkowy, niektórzy wychowawcy wprowadzają dane i są zadowoleni , uczniowie również.
NIestety jest część nauczycieli którzy "szczekają" na komputer i nic nie umieją wprowadzić, pomimo ze przeszli szkolenia.........

majeczka1972
Przedmiot: Język niemiecki

negatywne przyjęcie e-dziennika

Postautor: majeczka1972 » 2009-07-16, 23:23

wracając do podjętego wątku dziennika elektronicznego, mam zapytanie, może banalne ale w naszym gronie nauczycielskim bardzo istotne:
czy dyrektor może narzucić obowiązkowy dziennik elektroniczny wszystkim nauczycielom?
bez przeprowadzania głosowania?
nie traktuje się tego mimo wszystko jako nowość i należy poddać głosowaniu?
Błagam o informacje, wręcz jakieś konkretne paragrafy, przepisy, na które możnaby się powołać, żeby nie przyjąć takiej odgórnej decyzji... większość z nas myśli, że powinna to być jednak decyzja każdego nauczyciela, właśnie m.in. ze względu na "techniczno-czasową" stronę wypełniania tego dziennika;

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Postautor: Jolly Roger » 2009-07-17, 10:43

nie znam się, ale wydaje mi się, ze dyrektor może
We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free

marianka
Przedmiot: Historia

Postautor: marianka » 2009-07-17, 22:22

Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 19 lutego 2002 r. w sprawie sposobu prowadzenia przez publiczne przedszkola, szkoły i placówki dokumentacji przebiegu nauczania, działalności wychowawczej i opiekuńczej oraz rodzajów tej dokumentacji. (Dz. U. z dnia 16 marca 2002 r.)

§ 23. Dyrektor przedszkola, szkoły i placówki ponosi odpowiedzialność za właściwe prowadzenie i przechowywanie dokumentacji przebiegu nauczania, działalności wychowawczej i opiekuńczej oraz za wydawanie odpowiednio przez przedszkole, szkołę lub placówkę dokumentów zgodnych z posiadaną dokumentacją.

Na podstawie tego przepisu dyrektor ma prawo wprowadzić obowiązek dziennika elektronicznego. Oczywiście przy założeniu, że szkoła gwarantuje sprzęt.

edzia

Postautor: edzia » 2009-07-18, 09:44

marianka pisze:Na podstawie tego przepisu dyrektor ma prawo wprowadzić obowiązek dziennika elektronicznego.
marianka, chyba trochę "naciągnięta" taka podstawa prawna do wprowadzenia dzienników elektronicznych, nie sądzisz? ;)

marianka

Postautor: marianka » 2009-07-18, 13:00

Hm... taką podstawę podał przedstawiciel KO, a pan Frączek (z MEN) dodaje, że dyrektor musi mieć zgodę organu prowadzącego.
Wprowadzenie dziennika elektronicznego nie może (jak dodtąd) wykluczyć dziennika tradycyjnego, ale wspomniane wcześniej rozporządzenie dopuszcza możliwość prowadzenia
innej formy (np. elektronicznej) dokumentacji przebiegu nauczania.
Ostatnio zmieniony 2009-07-18, 13:26 przez marianka, łącznie zmieniany 1 raz.

edzia

Postautor: edzia » 2009-07-18, 13:22

Wprowadzenie dziennika elektronicznego nie jest chyba warunkiem "właściwego prowadzenia i przechowywania dokumentacji przebiegu nauczania". ;) Ja bym się kłóciła z takim przedstawicielem KO ;) Z tym, że ja raczej chciałabym wprowadzenia dzienników elektronicznych. Wiem, że to podwójne wpisy, bo póki co dziennik tradycyjny musiałby być prowadzony równolegle.

Zastanawiam się natomiast nad takim zapisem:

"§ 7. 1. Szkoła prowadzi dla każdego oddziału dziennik lekcyjny, w którym dokumentuje się przebieg nauczania w danym roku szkolnym, z zastrzeżeniem § 8.
(...)
§ 8. Wewnątrzszkolne ocenianie uczniów może być także dokumentowane w innym niż dziennik lekcyjny dokumencie, określonym w statucie szkoły, z tym że ustalone dla ucznia oceny końcoworoczne (semestralne), zaliczenia i ocenę zachowania wpisuje się do dziennika lekcyjnego."

Gdyby potraktować prowadzenie dziennika elektonicznego jako "innego niż dziennik lekcyjny dokumentu" (nie wiem, czy można?) i zapisać to w statucie szkoły (głosowanie wszystkich członków rady pedagogicznej) - czy nie byłaby to właśnie podstawa prawna do wprowadzenia dziennika elektronicznego?

marianka

Postautor: marianka » 2009-07-18, 13:31

Ups, uzupełniałam swoją wypowiedź w trakcie kiedy Ty pisałaś. Stąd podobne treści u mnie i u Ciebie. Co do mojej osobistej opinii: uważam, że prędzej czy później przyjdzie nam się z tym zmierzyć. Jestem za! :)

marianka

Postautor: marianka » 2009-07-18, 13:47

edzia

Wprowadzenie dziennika elektronicznego nie jest chyba warunkiem "właściwego prowadzenia i przechowywania dokumentacji przebiegu nauczania".

Warunkiem nie, ale jak wyjaśnia kuratorium; dopuszczalną formą prowadzenia i przechowywania dokumentacji. Wskazywano na zalety archiwizowania płyt.
Tak sobie dumam:
- lekcyjny dziennik papierowy nie ma obowiązującgo wzoru (jak np. świadectwa),
- rozporządzenie nakłada obowiązek prowadzenia dziennika lekcyjnego, ale nie obliguje do określonego wzoru i formy (papierowa, elektroniczna?)
- gdyby tak prowadzić tylko elektroniczny dziennik lekcyjny i ewentualnie wydruk?
Co Wy na to?

marianka

Postautor: marianka » 2009-07-20, 22:14

Wróć do „Szkolna codzienność”