Zdjęcia na szkolnej witrynie

jak sobie z nią radzić, jak uniknąć rutyny

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
JHN
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Re: Zdjęcia na szkolnej witrynie

Postautor: JHN » 2010-12-12, 18:40

miwues pisze:"Najmądrzejsza" to jest ta wasza dyrekcja.

Błąd - już nie jest naszą dyrekcją... tylko MKO! :P
Czyli "zaradna" a nie taka
jak na końcu miwues pisze:Najczęściej gdy nie dość mądra jest dyrekcja, winę zrzuca się na rodziców - bo najłatwiej.

W swojej głupocie winię chorobę o moją niepełnosprawność a nie lekarza, który jej nie zapobiegł... Wybacz mi ją, proszę!
Pozdrawiam
Szacunek? Dam Ci go tyle, ile dostałem od Ciebie!
Broń inteligentnego człowieka walczącego z otaczającą go głupotą: sarkazm.

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Postautor: Jolly Roger » 2010-12-13, 16:51

Dostrzegam różnicę w tworzeniu folderu reklamowego szkoły z wykorzystaniem twarzy uczniów. Na to na pewno potrzeba zgody. Mnie chodzi o fotografowanie imprez szkolnych.

Skoro
Jednocześnie rodzice zostali poinformowani, że nawet jak nie wyrażają zgody, to ich dziecko i tak może znajdować się na jakimś zdjęciu wśród innych osób lub jako element jakiejś szkolnej imprezy (bez podania danych umożliwiających identyfikację)

to po co w ogóle pytać ich o zgodę?? Chcę zdjęcia z imprez szkolnych umieszczać na stronie szkoły. Pytam rodziców o zgodę i zastrzegam sobie, że nawet bez ich zgody opublikuję.

Czy tak trudno zrozumieć, że rodzic może być policjantem, prokuratorem, osobą krzywdzoną przez byłego męża albo byłą żonę - i nie chce ujawniać w Internecie, gdzie jego dzieci chodzą do szkoły?

Czyli wyników konkurów gminnych też nie wolno ogłaszać. Tam o wiele bardziej niż na zdjęciu są podane dane ucznia. Czy teraz mam pisać, konkurs recytatorski wygrał Damian F. z IIc??
We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free

Awatar użytkownika
malgala
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2010-12-13, 17:34

Jolly Roger pisze:Skoro
Cytat:
Jednocześnie rodzice zostali poinformowani, że nawet jak nie wyrażają zgody, to ich dziecko i tak może znajdować się na jakimś zdjęciu wśród innych osób lub jako element jakiejś szkolnej imprezy (bez podania danych umożliwiających identyfikację)

to po co w ogóle pytać ich o zgodę?? Chcę zdjęcia z imprez szkolnych umieszczać na stronie szkoły. Pytam rodziców o zgodę i zastrzegam sobie, że nawet bez ich zgody opublikuję.

A no po to, że wiele zdjęć przedstawia uczniów indywidualnie, na przykład z okazji wręczenia nagród i dyplomów. Przy okazji wymienione są nazwiska tych uczniów.
Te inne, jak na przykład zdjęcie widowni podczas jakiejś imprezy, zdjęcie zawodników podczas zawodów sportowych, czy zdjęcie przedstawiające fragment jakiegoś przedstawienia czy szkolną dyskotekę nie są opatrzone informacjami umożliwiającymi identyfikację uczniów. A nawet gdyby były, to nie zamieszczę wśród nich zdjęcia dziecka, którego rodzice nie wyrazili na to zgody.
Poza tym nigdy nie wiemy, czy na szkolnej witrynie nie będziemy chcieli zamieścić zdjęcia Jasia odbierającego puchar albo Krysi odbierającej nagrodę i świadectwo z wyróżnieniem z informacją, że uzyskała najwyższą średnią ocen w szkole.
Dlatego wolę taką zgodę posiadać.
Jolly Roger pisze:Czyli wyników konkurów gminnych też nie wolno ogłaszać. Tam o wiele bardziej niż na zdjęciu są podane dane ucznia. Czy teraz mam pisać, konkurs recytatorski wygrał Damian F. z IIc??

Oświadczenie, które zebraliśmy od rodziców dotyczy również i tej sprawy, nie tylko publikowania zdjęć.
Jolly Roger, warto takie oświadczenia zebrać. Mogą to zrobić wychowawcy klas na najbliższym zebraniu.
Sam musisz tylko otrzymać nazwiska uczniów, których rodzice nie wyrażają zgody na umieszczanie wizerunku ich dziecka. Jeżeli tacy będą, to większości stanowić nie będą.

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Postautor: Jolly Roger » 2011-01-02, 19:20

Wprowadziłem korekte w kwestionariuszach osobowych, które rodzice wypełniają przy przyjęciu dziecka do szkoły. Skorzystałem z formułki, którą znalazłem na forum OSKKO

Wyrażam zgodę/*nie wyrażam zgody/*na przetwarzanie przez ........................... (tu nazwa placówki) danych osobowych mojego syna /*córki w celu publikacji na szkolnej stronie www osiągnięć i wyróżnień uczniów, rankingów uczniów wzorowych, zdjęć i opisów uroczystości szkolnych i pozaszkolnych. Poinformowano mnie, że administratorem danych osobowych jest ...........................................(tu nazwa placówki), i że dane te są przetwarzane w w/w celach oraz o dobrowolności podawania danych osobowych i prawie wglądu do nich, jak również ich poprawiania.

...................................(podpis rodzica/opiekuna)

/* niepotrzebne skreślić
We gonna ride the sea,

we pray to the wind and the glory

That's why we are raging wild and free

Wróć do „Szkolna codzienność”