Niepełnosprawni

jak sobie z nią radzić, jak uniknąć rutyny

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
dushka

Niepełnosprawni

Postautor: dushka » 2008-10-14, 13:57

Nauczyciele, uczniowie - wątek tu, bo... to jest codzienność. Moja, twoja, nasza. Nie tylko niepełnosprawnych.

http://wyborcza.pl/1,87648,4828459.html

W Polsce sytuacja osoby niepełnosprawnej jest dramatyczna. U nas wiele się mówi, czyli słowa, słowa, słowa... Czynów brak. Nawet ta integracja, szeroko nagłaśniana, jest pozorna. Bo litości - co to za integracja, gdy na siłę wciska się w jedne ramy niepełnosprawnych intelektualnie w stopniu głębokim i niewidomych sprawnych umysłowo? Ludzi na wózkach i głuchoniewidomych? CO ma na celu takie działanie?

A na co dzień zwykli ludzie omijają chorych szerokim łukiem - bo a nuż nieszczęście jest zaraźliwe?

A jaka przyszłość czeka osoby niepełnosprawne - te, których nie da się wcisnąć w ramy? A jaka przyszłość czeka tych, którzy z ram chcą się wydostać?

PS. Wiecie, że niemalże żaden człowiek nie potrafi pomóc osobie na wózku, gdy ta nie jest w stanie wjechać na krawężnik? Bo nie wie, jak pokierować wózkiem. Tylko tyle, aż tyle.

Awatar użytkownika
haLayla
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Re: Niepełnosprawni

Postautor: haLayla » 2008-10-14, 14:19

Nie chcę być złośliwy, ale niektóre zawody, nie mogą być wykonywane przez niepełnosprawnych. Nie mówię tutaj konkretnie o nauczycielach, bo tutaj jest temat rzeka, do popłynięcia, ale mam na myśli zawody typu strażak, policjant itp.

Jednakże abstrahując od tego, ta pani, oprócz tego że szuka pracy, próbuje "zbić kapitał" na robieniu z siebie ofiary, zaś sam artykuł jest napisany "pod publiczkę". Rozumiem, że ta osoba chce znaleźć pracę w szkole, ale nie można jednoznacznie kategoryzować moralnie wszystkich dyrektorów. Niektórzy, dajmy na to, nie potrzebują nauczycieli, bo mają już komplet.

Jednakże mi się rzuciła w oczy zupełnie inna kwestia, tj. niedostosowanie budynków użyteczności publicznej do potrzeb niepełnosprawnych. W tej materii, Polska jest wiele lat za Europą Zachodnią, ale także wiele lat za Europą Wschodnią.
<3

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2008-10-14, 15:36

Ale ty piszesz o rzeczach oczywistych! Zresztą, muzykiem nie zostanie ktoś bez poczucia rytmu, plastykiem osoba bez uzdolnień i tak dalej.

Jednakże abstrahując od tego, ta pani, oprócz tego że szuka pracy, próbuje "zbić kapitał" na robieniu z siebie ofiary, zaś sam artykuł jest napisany "pod publiczkę". Rozumiem, że ta osoba chce znaleźć pracę w szkole, ale nie można jednoznacznie kategoryzować moralnie wszystkich dyrektorów. Niektórzy, dajmy na to, nie potrzebują nauczycieli, bo mają już komplet.

Coś takiego może napisać tylko tak młoda osoba, jak ty (w pewnym wieku na wszystko patrzy się czarne-białe, oraz osoba niemająca na co dzień doświadczeń ludzi niepełnosprawnych. W moim mieście języka polskiego uczyła pani bez ręki. Pod byle pretekstem została zwolniona z pracy, aktualnie zajmuje się w mieście (w urzędzie) problemami osób niepełnosprawnych. Traktowana jest jak...

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2008-10-14, 15:41

Ja doskonale rozumiem, kwestię tego, że niektórych niepełnosprawnych traktuje się tak, a nie inaczej, ale chodzi mi o fakt, że autorka artykułu, za wszelką cenę, chce przedstawić jego bohaterkę, jak ofiarę złych ludzi, którzy są sprawni, a ona jeździ na wózku, jest niesprawna i niezrozumiana. Niestety, ale dyrektor zatrudnia kogo uznaje za stosowne i nie można kategoryzować dyrekcji że jest zła, bo akurat nie chciała tej osoby zatrudnić. Podejrzewam, że wielu wcześniej, a także wielu później, również usłyszało odpowiedź odmowną. Jednakże tutaj, osoba próbuje zrzucić to na karb swoich problemów fizycznych.
<3

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2008-10-14, 15:50

A widzisz - ale tu są podstawy do tego, by uznać, iż dyrektor nie zatrudnił osoby z powodu wózka. I nie, nie sądzę, by artykuł koloryzował czy chciał pokazać jaka to ta akurat pani jest biedna. Bo to nie kwestia tej nauczycielki jest, tylko - sprawa każdej niepełnosprawnej osoby. Równie dobrze artykuł mógł mówić o niewidomym czy osobie z padaczką.

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2008-10-14, 15:55

Myślę jednak, że niewidomi i osoby z padaczką raczej nie mogą nauczać w szkołach nie sądzisz?

Odnośnie tych podstaw - to takie nieco naciągane. Na siłę interpretować prawo na własną korzyść, z uwagi na własną frustrację.
<3

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2008-10-14, 21:52

A byleś kiedyś w szkole dla niewidomych? Raczej nie ;)

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2008-10-14, 22:16

A osoby z padaczką?
Nie sądzisz, że to byłoby coś wyjątkowo osobliwego, gdyby nauczyciel nagle dostał ataku na lekcji?
<3

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2008-10-14, 22:23

Nie sądzę. Ponieważ są leki. To tak samo, jakby osoba z cukrzycą nie mogła pracować - bo nagle straci przytomność. Czy ktoś chory na serce- no bo przecież zawsze ten zawał zostaje...

No i - padaczka czy inne choroby niewidoczne na pierwszy rzut oka - najczęściej są ukrywane i raczej nie masz szans się o nich dowiedzieć. Bo nie zawsze "dostaje się" na nie orzeczenie o niepełnosprawności.

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2008-10-15, 14:32

Nie mam nic przeciwko niepełnosprawnym, jeżeli tak to odebrałaś, to widocznie zaszło nieporozumienie. Jednakże, ja sam raczej odnosiłbym się sceptycznie, do nauczyciela, który w środku lekcji zasłabnie, dostanie jakiegoś ataku, tudzież w inny sposób zagrozi bezpieczeństwu dzieci. Jeżeli są leki, które gwarantują stuprocentową skuteczność - laissez faire - niech uczy, niech robi w życiu co chce, co mu tylko sprawia radość, byle nie krzywdził innych.

Ja poruszyłem inny problem - odgrywanie roli ofiary złego systemu, za wszelką cenę. Owszem, podjazdy, windy, tudzież insze udogodnienia dla osób, które nie są w stanie wejść po schodach, są jak najbardziej potrzebne, z tym zastrzeżeniem, że nie widziałbym możliwości zbudowania windy w zabytkowej kamienicy.
<3

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2008-10-15, 14:46

I tu się mylisz - są windy zewnętrzne, koło mnie jest szkoła z taką windą, ponieważ nie było możliwości zbudowania w starym budynku windy w środku.

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2008-10-15, 14:49

z tym zastrzeżeniem, że nie widziałbym możliwości zbudowania windy w zabytkowej kamienic

Wyróżnione słowo jest kluczowe i oznacza iż coś znajduje się w obrębie danego budynku, a nie poza nim. Definicja nieco rekurencyjna, ale jakże prawdziwa.
<3

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2008-10-15, 15:13

Czepiasz się. Winda może być w bądź na zewnątrz, przylegająca do budynku, ma za zadanie dowozić na każde piętro i tyle. Upierasz się za wszelką cenę przy swoim zdaniu.

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2008-10-15, 15:41

To ty za wszelką cenę usiłujesz mi wmówić że się mylę.
Nie czepiam się, bo wyraźnie napisałem, że jestem przeciwnikiem niszczenia zabytków, poprzez instalowanie w nich wind, zaś przeciwko windom w postaci "przystawki" nie mam nic przeciwko.

Przestań za wszelką cenę szukać powodów, do ataku na moją osobę, wymyślając sobie moje intencje oraz wkładając w moje usta niewypowiedziane przeze mnie frazy. Irytuje mnie, gdy kolejny raz, muszę czytać atak personalny na moją osobę, bo ciągle usiłujesz postawić się intelektualnie wyżej nad moją osobą. A to zaczyna robić się naprawdę nieprzyjemne. Chcesz mnie sprowokować? Masz mi coś do zarzucenia - proszę bardzo, zmolestuj przycisk prywatnej wiadomości w moim profilu. Chcesz się wyżyć? Wyżalić? Jesteś zakompleksiona? A może masz wieczny PMS? Masz prawo, ale przestań folgować swoim potrzebom ataków personalnych na moją osobę. Bo ja bynajmniej, nie zamierzam wówczas odczuć potrzeby eskapizmu.
<3

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2008-10-15, 15:47

haLayla pisze:Przestań za wszelką cenę szukać powodów, do ataku na moją osobę, wymyślając sobie moje intencje oraz wkładając w moje usta niewypowiedziane przeze mnie frazy. Irytuje mnie, gdy kolejny raz, muszę czytać atak personalny na moją osobę, bo ciągle usiłujesz postawić się intelektualnie wyżej nad moją osobą. A to zaczyna robić się naprawdę nieprzyjemne. Chcesz mnie sprowokować? Masz mi coś do zarzucenia - proszę bardzo, zmolestuj przycisk prywatnej wiadomości w moim profilu. Chcesz się wyżyć? Wyżalić? Jesteś zakompleksiona? A może masz wieczny PMS? Masz prawo, ale przestań folgować swoim potrzebom ataków personalnych na moją osobę. Bo ja bynajmniej, nie zamierzam wówczas odczuć potrzeby eskapizmu.

Właśnie to jest atak. Jesteś bezczelny i tyle.

Wróć do „Szkolna codzienność”