Zmiana nauczyciela we wrześniu

jak sobie z nią radzić, jak uniknąć rutyny

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
mateoo
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Muzyka

Zmiana nauczyciela we wrześniu

Postautor: mateoo » 2009-09-08, 16:43

Straszne nieprzyjemności miałem dziś ze strony nauczycielki-wychowawczyni pewnej klasy X. Otóż w zeszłym roku uczyłem ów klasę X wiedzy o kulturze, a że ten przedmiot jest tylko przez jeden rok, to już w tym się z nimi nie widuję. Oprócz Woku w tym liceum uczę też angielskiego i klasa wpadła na pomysł, by złożyć prośbę do dyrekcji, żebym miał zajęcia angielskiego przynajmniej z jedną z grup (od tego roku szk. każdej klasie przypisani są dwaj naiczyciele języka obcego, do tej pory był jeden). Oczywiste było, że albo się dyrekcja ustosunkuje do tej prośby, albo nie i jednak chyba nic z tego. Otóż sedno sprawy w tym, że kilka osób z tej klasy podeszło do mnie po rozpoczęciu roku ,i powiedzieli co mają w zamiarze, a ja powiedziałem, że jak najbardziej mają do tego prawo, tym bardziej , iż każda z klas w tym roku otrzymuje drugiego n-la języka obcego. Dziś wychowawczyni tej klasy powiedziała mi z oburzeniem, gdy się mijaliśmy (bo nawet dzielimy wspólną salę), że jak mogłem zachęcić jej klasę do takiego działania, skoro dyrekcja już przydzieliła innego nauczyciela i że nauczyciel to nie przedmiot, który można wymieniać. Fakt, że o całej sprawie nie wiedziała i chyba to ją naprawdę boli. Z tą klasą bardzo się zżyliśmy, bo oprócz godziny woku spędza;liśmy razem mnóstwo czasu na próbach, bo ta klasa (o profilu hum.) bardzo mi pomagała w uroczystościach. Bardzo mnie to uderzyły te oskarżenia, zwłaszcza że ów nauczycielka zapewne oczerniła mnie w oczach dyrekcji.. :shock:
Sztuka jest pokarmem duszy.

edzia

Re: Zmiana nauczyciela we wrześniu

Postautor: edzia » 2009-09-08, 19:05

mateoo pisze:Otóż sedno sprawy w tym, że kilka osób z tej klasy podeszło do mnie po rozpoczęciu roku ,i powiedzieli co mają w zamiarze, a ja powiedziałem, że jak najbardziej mają do tego prawo
Jeśli sobie sami takie coś wymyślili, to nic w tym złego, nie znają przepisów, nie znają realiów, nie znają polityki kadrowej dyrektora. Najwyżej dostaliby ochrzan.

Ale jeśli "pobłogosławiłeś" ten ich pomysł, to już tak, jakbyś ich zachęcał do takiego działania, zamiast wybić im to z głowy. Dobrze wiesz, że to nie tak prosto zmienić klasie nauczyciela "na życzenie" uczniów i tego sie w szkołach przecież nie praktykuje.

Natomiast generalnie zmiana nauczyciela we wrześniu jest jak najbardziej możliwa. Ale to nie uczniowie o tym decydują, tylko dyrektor i na pewno ma ważne powody do zmiany.

Awatar użytkownika
mateoo

Postautor: mateoo » 2009-09-08, 19:25

Zgadzam się, że nie jest łatwo zmienić nauczyciela w trakcie roku szkolnego , ale mają prawo złożyć jakieś podanie do dyrekcji chyba, w końcu zawsze można nie ustosunkować się do prośby, ale dyrektor chyba powinien przynajmniej wysłuchać uczniów (tym bardziej że do końca września są zawirowania w planie). Zwłaszcza, że w tym roku przydzielono nowego nauczyciela do języka. Już się boję jutra :( Spróbuję usprawiedliwić tę klasę, bo pewnie po rozmowie z ich wychowacą, ... ehh W każdym razie źle się dzieje, gdy wychowawca działa na szkodę klasy.

edzia

Postautor: edzia » 2009-09-08, 19:37

mateoo pisze:W każdym razie źle się dzieje, gdy wychowawca działa na szkodę klasy.
Ale gdzie tu widzisz szkodę klasy?

Awatar użytkownika
mateoo

Postautor: mateoo » 2009-09-08, 19:44

Tu, że jako wychowawczyni powinna za nimi obstać w oczach dyrekcji, a na forum klasy ewentualnie zbesztać, że zrobili to za plecami.

edzia

Postautor: edzia » 2009-09-08, 19:59

Ale z tego, co piszesz, to ta wychowawczyni zbeształa Ciebie ;)

Moim zdaniem słusznie trochę ;)

Awatar użytkownika
mateoo

Postautor: mateoo » 2009-09-08, 20:06

Trudno, może niepotrzebnie im na to przyzwoliłem, ale nadal uważam, że prośbę można złozyć, a to czy dyrekcja rozpatrzy pozytywnie czy nie, to już inna sprawa :roll: Mogli ją uprzednio poinformować o swoich zamiarach ;)

olla
Przedmiot: Język polski

Postautor: olla » 2009-09-09, 16:52

Moja znajoma na praktykach miała podobny problem - uczyła dzieci angielskiego i te poskarżyły się dyrektorowi (który uczy je edukacji medialnej, czy jakoś tak), że Pani praktykantka to jest miła, wszystko tłumaczy i oni rozumieją i już nie chcą mieć zajęć z tą Panią, co zawsze normalnie ich uczy. Znajoma nie wiedziała o tym, ale i tak miała nieprzyjemności, że już na praktykach szuka sobie roboty i buntuje dzieci przeciwko nauczycielowi. Nieprzyjemności oczywiście ze strony nauczycielki, bo dyrektor zachował się bardzo w porządku - pogadał z nią wysłuchał i nawet pochwalił, że ma dobry kontakt z dziećmi.

Awatar użytkownika
mateoo

Postautor: mateoo » 2009-09-09, 16:59

Dzisiaj rozmawiałem z dyrektorką, ale byłem zaskoczony, bo powiedziała jedynie, że szkoda iż wcześniej jej tego nie powiedziałem, że chciałbym uczyć tę klasę i że może w przyszłym roku zrobią korektę. :)

Wróć do „Szkolna codzienność”