Nauczanie indywidualne

jak sobie z nią radzić, jak uniknąć rutyny

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Wafel
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Ekonomia

Nauczanie indywidualne

Postautor: Wafel » 2010-09-06, 21:04

Witam.
Mam pytanie odnośnie nauczania indywidualnego. Czy jako nauczyciel mogę nie przyjąć nauczania indywidualnego, ze względu na np dużą liczbę godzin dydaktycznych? Czy jest przepis regulujący takie zagadnienia?

Awatar użytkownika
agadanuta
Przedmiot: Język polski

Re: Nauczanie indywidualne

Postautor: agadanuta » 2010-09-06, 21:28

Jeśli masz umowę na cały etat, a to są Twoje nadgodziny, to zawsze możesz z nich zrezygnować. Kwestia dogadania się z dyrekcją chyba.

edzia

Postautor: edzia » 2010-09-06, 21:44

Na niektóre ponadwymiarowe nauczyciel nie musi wyrażać zgody.

Art. 35. 1. W szczególnych wypadkach, podyktowanych wyłącznie koniecznością realizacji programu nauczania lub zapewnienia opieki w placówkach opiekuńczo-wychowawczych, nauczyciel może być obowiązany do odpłatnej pracy w godzinach ponadwymiarowych zgodnie z posiadaną specjalnością, których liczba nie może przekroczyć 1/4 tygodniowego obowiązkowego wymiaru godzin zajęć. Przydzielenie nauczycielowi większej liczby godzin ponadwymiarowych może nastąpić wyłącznie za jego zgodą, jednak w wymiarze nieprzekraczającym 1/2 tygodniowego obowiązkowego wymiaru godzin zajęć.

Wafel

Postautor: Wafel » 2010-10-04, 17:36

Witam.
Drążę i drążę ten temat ale tyle tu niejasności... Czy jeżeli ucznia nie ma nauczaniu indywidualnym to nauczyciel ma płacone czy nie? Jak to jest z gotowością do pracy? W mojej szkole nie płacą gdy uczeń jest nieobecny. Ostatnio miałam taką sytuację, żę jechałam do szkoły ( półtorej godziny - 35 km tylko na 2 godziny NI. Okazało się, że uczeń sobie nie przyszedł a ja wróciłam do domu. Co w takiej sytuacji?
Czy jakieś przepisy to regulują czy jest to wola dyrektora.
Proszę o odpowiedź.

Wafel

Postautor: Wafel » 2010-10-04, 17:47

Ja to wiem, ale moja p. dyr - NIE. Na podstawie czego mam mieć zapłacone - KODEKSU PRACY art. 80 i 81? Pani dyr twierdzi, że burmistrz zrobił cięcia.

niutek
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane, Inne

Postautor: niutek » 2010-10-06, 09:26

za to jest płacone, to ucznia nie było. ty byłaś w pracy, w pełnej gotowości!

brynika
Przedmiot: Język angielski

Postautor: brynika » 2010-12-17, 15:16

U nas w razie nieobecności ucznia zamiast tematu wpisuje się tzw "gotowość" nauczyciela. Ucznia nie było, ty tak-przygotowana więc powinno być zapłacone. Jedyny wyjątek to gdy nauczanie jest po twoich lekcjach i kiedy uczeń nie przyjdzie ty też spokojnie idziesz do domu.

Wróć do „Szkolna codzienność”