P.S. Zapraszam do podania dostępnych w bibliotekach pozycji o konstrukcjach geometrycznych .
Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe
Piotr pisze:Myślę , że na konferencji można mile zaskoczyć koleżanki i kolegów PO FACHU
Jednak największe uznanie moje i pozostałych uczniów zyskało zadanie: "zbuduj kwadrat, którego przekątna jest przystająca do danego odcinka".
wrotkap pisze:Kiedy byłem w 8 SP klasie na konkursie przedmiotowym z matematyki (na szczeblu gminnym) było zadanie: "zbuduj trójkąt równoboczny, którego wysokość jest przystająca do danego odcinka"
malgala pisze:Jestem pewna, że na 12 uczniów
wrotkap napisał/a:
Kiedy byłem w 8 SP klasie na konkursie przedmiotowym z matematyki (na szczeblu gminnym) było zadanie: "zbuduj trójkąt równoboczny, którego wysokość jest przystająca do danego odcinka"
W tej chwili dla klasy szóstej jeszcze zbyt trudne. Zajmiemy się jednak dokładniej trójkątem równobocznym. Jak zauważą związek między wysokościami, dwusiecznymi kątów, symetralnymi boków i środkowymi, dam to zadanie dla chętnych. Jestem pewna, że na 12 uczniów w klasie 4 (a może i więcej) podejmie się próby rozwiązania, a o ile się nie mylę, to przynajmniej 2 powinno się udać.