Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe
Jan40 pisze:Dobry wieczór. Moje pytanie jest takie: Pan minister poprzedni podobnież zmienił przepisy w październiku ub.i teraz kończę studia podyplomowe - matematyka w szkole a studia mgr mam z czego innego oraz mam studia- przygotowanie pedagogiczne ukonczone i okazuje sie ,ze po ukończeniu tych studiów z matematyki w szkole nie mogę uczyć matematyki ponieważ z kim bym nie porozmawiał (nawet z kuratorium) to każdy z nauczycieli i dyrekcji szkół mówi mi ,że powinienem mieć te studia zrobione parę lat wcześniej bądź zrobione studia mgr z matematyki to wtedy tak. Obecnie nie pracuję jako nauczyciel a myślałem o tym aby zacząć uczyć. Czyli okazuje się, że zmarnowałem czas ,pieniądze na te studia a papier który otrzymam będzie tylko na pamiątkę. Przykre to naprawdę. Proszę o inform.czy rzeczywiscie tak jest ? Dziękuję.
Jan40 pisze:Witam. Bardzo dziękuję za infor. Dyrektorzy szkół nie chcą zatrudniać bo biorą dosłownie to rozporządzenie że musowo być po 5 letnich studiach z danego przedmiotu aby móc go uczyć. " W rozporządzeniu przyjęto ogólną zasadę, że wobec osób przygotowanych do wykonywania zawodu nauczyciela zgodnie z nowym standardem wymagane jest posiadanie kwalifikacji do nauczania przedmiotu (prowadzenia zajęć) po ukończeniu 5-letniego cyklu kształcenia (tj. po ukończeniu przygotowujących do pracy w zawodzie nauczyciela jednolitych studiów magisterskich albo studiów pierwszego i drugiego stopnia – łącznie – przy czym zarówno studia pierwszego stopnia, jak i studia drugiego stopnia muszą być prowadzone w takim samym zakresie, odpowiadającym nauczanemu przedmiotowi lub prowadzonym zajęciom), a ponadto posiadaniu przygotowania pedagogicznego.
Projekt precyzuje, że:
- nowe wymagania kwalifikacyjne, odpowiadające nowemu standardowi kształcenia nauczycieli, obowiązywać będą wobec osób, które rozpoczęły studia lub studia podyplomowe po dniu wejścia w życie rozporządzenia w sprawie standardu kształcenia, tj. po dniu 3 sierpnia 2019 r;
- wobec osób przygotowanych do wykonywania zawodu nauczyciela na podstawie przepisów obowiązujących przed dniem wejścia w życie rozporządzenia w sprawie standardu kształcenia, tj. przed dniem 3 sierpnia 2019 r., utrzymane zostaną dotychczasowe wymagania kwalifikacyjne;
- w przypadku nauczycieli zatrudnionych w dniu wejścia w życie projektowanego rozporządzenia, posiadających kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela na podstawie dotychczasowych przepisów, zachowane zostaną nabyte przez te osoby kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela."
I sądzę, że to jest problemem ,jedynie może jak będzie w szkołach brakować nauczycieli to wtedy zatrudnia z miłą chęcią albo coś MEN cos zmieni. Bo Pani z kuratorium powiedziała mi ,że na tą chwilę nie ma szans aby mnie ktoś zatrudnił chyba ,że MEN coś zmieni , trzeba obserwować rozporządzenia. Czyli zrozumiałem to,że studia podyplomowe są juz nie istotne .
Jan40 pisze:Myśle ,że to przez te studia które zrobiłem każdy z innej paki :
Obecnie kończe w lutym br. studia podyplomowe Wyższa Szkoła Pedagogiczna w Warszawie - Matematyka w szkole.
2023r A K w W-wie.
Studia - drugie magisterskie z teologii
2021r A K w Warszawie.
Teologiczno-Katechetyczne Studia Podyplomowe
2016r. Wyższa Szkoła Edukacji Zdrowotnej i Nauk Społecznych w Łodzi - studia podyplomowe- kwalifikacyjne w zakresie Edukacja Przedszkolna i Wczesnoszkolna.
2016r. Wyższa Szkoła Edukacji Zdrowotnej i Nauk Społecznych w Łodzi - studia podyplomowe w zakresie Przygotowanie Pedagogiczne – Studia Kwalifikacyjne.
2015r. Wyższa Szkoła Edukacji Zdrowotnej i Nauk Społecznych w Łodzi - ukończyłem studia magisterskie. Magister Pedagogiki w specjalności przedsiębiorczość w usługach społecznych i edukacyjnych. - STUDIA magisterskie.
2014. Wyższa Szkoła Teologiczno-Humanistyczna .
Licencjat : specjalność Promocja Zdrowia z Elementami Zdrowia Publicznego.
Jan40 pisze:Bardzo dziękuję za informację, od razu lepiej człowiek się czuje. Co do nauczania wczesnoszkolne i przedszkolne to chyba już nie jest brana podyplomowka ukończona pod uwagę przy zatrudnieniu ,teraz wymagane jest mgr z tego ,ale jak ja robiłem te studia to jeszcze były.
Multifachlehrer pisze:Jan40 pisze:Myśle ,że to przez te studia które zrobiłem każdy z innej paki :
Obecnie kończe w lutym br. studia podyplomowe Wyższa Szkoła Pedagogiczna w Warszawie - Matematyka w szkole.
2023r A K w W-wie.
2021r A K w Warszawie.
2016r. Wyższa Szkoła Edukacji Zdrowotnej i Nauk Społecznych w Łodzi - studia podyplomowe- kwalifikacyjne w zakresie Edukacja Przedszkolna i Wczesnoszkolna.
2016r. Wyższa Szkoła Edukacji Zdrowotnej i Nauk Społecznych w Łodzi - studia podyplomowe w zakresie Przygotowanie Pedagogiczne – Studia Kwalifikacyjne.
2015r. Wyższa Szkoła Edukacji Zdrowotnej i Nauk Społecznych w Łodzi - ukończyłem studia magisterskie. Magister Pedagogiki w specjalności przedsiębiorczość w usługach społecznych i edukacyjnych. - STUDIA magisterskie.
Drogi Panie,
po analizie wymienionych kierunków - mogę z całą pewnością stwierdzić, że nie ma się Pan czego obawiać, ponieważ posiada Pan kwalifikacje nauczycielskie. Oczywiście dokładną analizę posiadanych kwalifikacji dokonuje się na podstawie treści dyplomów i świadectw.
Aczkolwiek te nazwy kierunków nie pozostawiają wątpliwości, co do posiadanych kwalifikacji.
Mam Pan na 100% uprawnienia do nauczania:
1) przedmiotów zawodowych związanych ze zdrowiem w technikum, branżowej szkole I i II stopnia oraz w szkołach policealnych (tylko trzeba dokładnie przeanalizować ramowe plany nauczania względem danego kierunku w tych typach szkół);
2) podstaw przedsiębiorczości oraz biznesu i zarządzania w szkołach ponadpodstawowych;
3) wychowania przedszkolnego i edukacji wczesnoszkolnej;
4) religii.
A po ukończeniu studiów podyplomowych Matematyka w szkole nabędzie Pan pełne kwalifikacje do nauczania matematyki w szkołach podstawowych i ponadpodstawowych.
Studia podyplomowe dają pełne kwalifikacje do nauczania przedmiotów/zajęć. Żadne rozporządzenie tego nie podważa! Nie prawdą, że do nauczania jakiegoś przedmiotu upoważnia wyłącznie dyplom ukończenia łącznie studiów I i II stopnia/ jednolitych magisterskich z kierunku nauczanego przedmiotu z przygotowaniem pedagogicznym. Po to są studia podyplomowe, aby móc uzupełniać brakujące kwalifikacje lub nabywać nowe kwalifikacje do nauczania innego przedmiotu (tzw. kolejnego przedmiotu).
Proszę śmiało składać CV do szkół! Trzymam za Pana kciuki!
Powodzenia!
Jan40 pisze:Multifachlehrer pisze:Jan40 pisze:Myśle ,że to przez te studia które zrobiłem każdy z innej paki :
2023r A K w W-wie.
2021r A K w Warszawie.
Drogi Panie,
po analizie wymienionych kierunków - mogę z całą pewnością stwierdzić, że nie ma się Pan czego obawiać, ponieważ posiada Pan kwalifikacje nauczycielskie. Oczywiście dokładną analizę posiadanych kwalifikacji dokonuje się na podstawie treści dyplomów i świadectw.
Aczkolwiek te nazwy kierunków nie pozostawiają wątpliwości, co do posiadanych kwalifikacji.
Mam Pan na 100% uprawnienia do nauczania:
1) przedmiotów zawodowych związanych ze zdrowiem w technikum, branżowej szkole I i II stopnia oraz w szkołach policealnych (tylko trzeba dokładnie przeanalizować ramowe plany nauczania względem danego kierunku w tych typach szkół);
2) podstaw przedsiębiorczości oraz biznesu i zarządzania w szkołach ponadpodstawowych;
3) wychowania przedszkolnego i edukacji wczesnoszkolnej;
4) religii.
A po ukończeniu studiów podyplomowych Matematyka w szkole nabędzie Pan pełne kwalifikacje do nauczania matematyki w szkołach podstawowych i ponadpodstawowych.
Studia podyplomowe dają pełne kwalifikacje do nauczania przedmiotów/zajęć. Żadne rozporządzenie tego nie podważa! Nie prawdą, że do nauczania jakiegoś przedmiotu upoważnia wyłącznie dyplom ukończenia łącznie studiów I i II stopnia/ jednolitych magisterskich z kierunku nauczanego przedmiotu z przygotowaniem pedagogicznym. Po to są studia podyplomowe, aby móc uzupełniać brakujące kwalifikacje lub nabywać nowe kwalifikacje do nauczania innego przedmiotu (tzw. kolejnego przedmiotu).
Proszę śmiało składać CV do szkół! Trzymam za Pana kciuki!
Powodzenia!