najczęstsze błędy matematyczne uczniów.......

kącik miłośników "królowej nauk"

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

relicher

Re: najczęstsze błędy matematyczne uczniów.......

Postautor: relicher » 2007-12-31, 14:08

No, a teraz wasza kolej :!:
Piszcie matematyczne zagadki :!:
Bo taki jest człowiek, jakie myśli w jego sercu.

Awatar użytkownika
malgala
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2007-12-31, 15:32

Skocz na drugą stronę matematyki to znajdziesz ich tam trochę. Możesz swoje też dopisać.

hafilip84

Postautor: hafilip84 » 2008-03-28, 16:14

Są po prostu takie ładne działania że wystarczy skrócić przez 2 potem na przykład przez 5 i nie ma problemu. ( a to się da policzyć w pamięci ). A uczniowie mnożą licznik przez licznik, mianownik przez mianownik i muszą się męczyć przy działaniach na liczbach dwucufrowych. ( Nie piszę, że są trudne, lecz wymagają trochę czasu ).
,,Oto era AUTOMATÓW,
pół d**ili, pół wariatów.''

sahara
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Postautor: sahara » 2008-04-03, 18:42

1. Samochód przejechał odległość od miasta A do miasta B ześrednią prędkością 60 km/h, a wracał od B do A ześrednią prędkością 40 km/h. Jaka była średnia prędkość samochodu na całej trasie ( tam i z powrotem )?

Zad. 2. Jeżeli liczbę dwucyfrową podzielimy przez sumę jej cyfr, to otrzymamy 6 i resztę 3. Jeżeli zaś podzielimy tę liczbę przez sumę cyfr powiększoną o 2, to otrzymamy 5 i resztę 5. Znajdź tę liczbę.

Zad. 3. Pitagoras, zapytany, ilu ma uczniów, odpowiedział: połowa studiuje matematykę, czwarta część fizykę, siódma część uczy się milczenia, a ponadto mam jeszcze trzech uczniów. Ilu uczniów miał Pitagoras?

Zad. 4. Oblicz: 153 * 253 * 125- 3

Zad. 5. Wpisz brakujące wyrazy: ( 5x + ... )2 = ... + 70 xy + ...

Zad. 6. Pomiędzy pewne cyfry liczby 88888888 wstaw znaki dodawania, aby otrzymać 1000.

Zad. 7. Kwadrat i koło mają obwody równe a. Zbadaj, która z tych figur ma większe pole.

Mam do ciebie ogromną prozbe jeżeli możesz mi pomóc muszę mieć te zadania zrobione na piątek a nie mam głowy do nich plis pomóż mi gdyż mam nawał pracy chociarz jestem uczniem mam młodszego brata a mama w szpitalu plis plis plis plis plis bo mnie to wykończy
z góry dziękuje. A jak byś była taka miła to prześlij na emailo sebastianrode1990@wp.pl

Wróć do „Matematyka”