Witam!
Interesuje mnie co myślicie o elektronicznym zbiorze zadań.
Jestem informatykiem, a matematyka to moje hobby i zastanawiam się nad stworzeniem zbioru zadań do matematyki dostępnego przez internet.
Główną cechą tego zbioru byłoby to, że to program sam generowałby dane do zadania zgodnie z pewnymi założeniami i na podstawie szablonu.
Założenia te będą typu, że wynik ma być liczbą całkowitą, albo że pierwiastki, które mogą po drodze rozwiązania wystąpić mają być łatwe do obliczenia itp.
Program generowałby także rozwiązanie z opisem i wszystkimi krokami prowadzącymi do rozwiązania.
Efekt byłby taki, że byłby to zbiór zadań z nieograniczoną ilością zadań, jeżeli w tradycyjnym podręczniku jest 10 zadań jednego typu, a załóżmy, że uczeń ma problem z zadaniami tego typu to 10 zadań może się okazać małą ilością. Poza tym ze swojego doświadczenia wiem, że najlepiej się uczy na zadaniach z pełnym rozwiązaniem, wtedy przy kilku pierwszych można zaglądać do rozwiązania w przypadku problemów a przy kolejnych działać już samodzielnie. A rozwiązywanie tego samego zadania drugi raz powoduje, że mimochodem pamięta się co ma wyjść itp.
Drugą ważną cechą systemu miałoby być to, że tworzyłby profil ucznia, analizował postępy, proponował powtórki z działów, typów zadań z którymi były problemy itp.
Mógłby także sugerować ilość zadań do rozwiązania w tygodniu aby się w pełni przygotować do matury w zależności od postępów.
Zadania byłyby zgodne z ramówkami danych typów szkół dla których byłyby przeznaczone.
Nie jestem nauczycielem i interesuje mnie zdanie nauczycieli. Poza tym nie chciałbym robić czegoś czego nikt potem nie będzie używał.