gimnazjum - klasa z 2 podstawami programowymi??

czyli miejsce dla filologów

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

szerlokowa_pani
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

gimnazjum - klasa z 2 podstawami programowymi??

Postautor: szerlokowa_pani » 2012-09-27, 19:17

witam,
jestem tu nowa i baaardzo was prosze o pomoc.
od tego roku zastepuje anglistke w gimnazjum , i spotkalam sie z dosc nietypowa sytuacja.
w tym gimnazjum przychodza do szkoly uczniowie zarowno tacy ktorzy mieli jezyk angielski jak i tacy ktorzy mieli jezyk niemiecki. nie byloby w tym nic nadzwyczajnego gdyby nie to, ze w jednej klasie mam taka wlasnie mieszanke!!! polowa osob ma kontynuacje i realizuje podstawe programowa III.1 a polowa dopiero zaczyna i ma podstawe III.0. i znowu nic by mnie nie zdziwilo gdyby byl podzial tej klasy na grupy, ale nie ma. rozmawialam na ten temat z dyrekcja i powiedziano mi ze musze w tej klasie realizowac dwie podstawy na tej samej lekcji. co o tym myslicie???
do tej pory jak pracowalam w gimnazjum klasy byly podzielone ze wzgledu na poziom zaawansowania gdyz jest to warunek realizacji podstawy programowej i takie sa przepisy!! czy dyrekcja ma prawo tworzyc taka klase i "kazac" mi realizoac 2 podstawy na jednej lekcji i uczyc na jednej lekcji na 2 poziomach? jak ja mam to zrobic???

Hangover

Re: gimnazjum - klasa z 2 podstawami programowymi??

Postautor: Hangover » 2012-09-28, 07:26

Jak czytam o takich dyrektorach, to mnie krew zalewa...

Jest kilka sposobów na poniższą sytuację - w każdej najprawdopodobniej podpadniesz.
1. Idziesz do dyrektora i prosisz go po koleżeńsku o podstawę prawną takiej organizacji zajęć.
2. Jak nie wypalił punkt 1 prosisz dyrektora oficjalnie składając odpowiednie pismo w sekretariacie - musi być zarejestrowane. Czekasz na odpowiedź.
3. W międzyczasie jeśli nie otrzymujesz odpowiedzi od dyrektora, zadzwoń do waszego kuratorium i zadaj to samo pytanie.
4. Zadaj Pytanie na Radzie Pedagogicznej - czy inni językowcy też tak mają i? RP opiniuje arkusz organizacyjny
5. Zapytaj dyrektora o punkt 1/2. Zapytaj co zrobi jak będzie kontrola z organu nadzorującego - bo ty nie zgadzasz się z jego organizacją pracy i nie chcesz się pod czymś takim podpisywać.
Są jeszcze rodzice - a to naprawdę potężny oręż.

Jest jeszcze jeden sposób, ale to dla twardzieli.
Ja osobiście przed punktem 1 już dawno wykonałbym telefon do KO

szerlokowa_pani

Postautor: szerlokowa_pani » 2012-09-28, 08:45

Hangover, bardzo dziekuje za odpowiedz. Sprawa jest taka ze ja tam pracuje tylko na zastepstwo, druga ze poa mna jezykowcem jest germanistka ktora tez jest tam nowa i tez jest zniesmaczona tym co sie dzieje w tej szkole na lekcjach jezykow obcych. i co teraz? mam podpierdzielic szkole w ktorej pracuje? :(
jesli chodzi o rodzicow to byla z nimi juz akcja ( w innej sprawie) i zostala poruszona sprawa jezykow, ale wsztsko zostalo wyjasnione przez dyrekcje, ze poziom dzieci jest tak naprawde taki sam ( pieprzenie)...
malo tego to jeszcze mnie dyrektorka poprisila do siebie i spytala jak ja realizuje te dwie podstawy na jednej lekcji - ona mi sie kaze z tego tlumaczyc! no rece mi opadly...sprawa jest naprawde trudna...

Hangover

Postautor: Hangover » 2012-09-28, 15:43

szerlokowa_pani, ja ci nie każę podpierdzielać szkoły - od razu :twisted:
Jeszcze raz ci podpowiadam - zapytaj dyrektorkę o podstawę prawną. Dyrektor jest odpowiedzialny za realizację podstawy programowej w swojej szkole. Domyślnie powinien wiedzieć o co chodzi w kwestii języków. To jej dyrektorski obowiązek.
Po drugie zapytaj ją na jakiej podstawie ustalił poziom znajomości języka uczniów?

Nie ma szans żeby realizować dwie podstawy na jednej lekcji.
Dyrowi może chodzi klasę zróżnicowaną poziomem - jedni słabsi drudzy lepsi. Tak czy siak musi to być realizowanie w obrębie jednej podstawy.

Aż się dziwię, że rodzice łyknęli jego tłumaczenie.
Jeśli każe ci się rozliczać z realizacji dwóch podstaw programowych na jednej lekcji, to poproś go o pisemne polecenie z podstawą prawną. Uzasadnij swoją prośbę tym, że organizacja pracy szkoły uniemożliwia ci realizację obydwu podstaw.

Pamiętaj, jak coś będzie nie halo - z ocenami, z wynikami egzaminów, z kontrolą, to dyrektorka będzie chciała cię obarczyć odpowiedzialnością.

A i jeszcze jedno mi przyszło do głowy - piszesz, że jesteś na zastępstwie. Skontaktuj się może z nauczycielem, którego zastępujesz i wyjaśnij mu co się dzieje. Ta klasa kiedyś do niego trafi. Może ten nauczyciel lepiej dogaduje się z dyrektorem.

A tak przy okazji zapytam, czy wam czasem organ prowadzący nie narzucił limitu osób
w grupie?

Nie dajcie się z germanistką wepchnąć na pole minowe.

szerlokowa_pani

Postautor: szerlokowa_pani » 2012-09-28, 16:19

Hangover, jesli chodzi o liczbe osob to jest mniej niz 24 czyli podzial "niby" nie jest obowiazkowy. "niby" poniewaz w tej klasie akurat moim zdaniem obowiazkowy jest. pozostale dwie pierwsze klasy w tej szkole mialy w podstwowce tylko jezyk niemiecki i realizja podtawe III.0

poprzednia nauczycielka ( tzn ta ktora zastepuję) powiedziaa ze juz tlumaczyla dyrce i prosila o podzial ale nigdy dyrka sie nie godzila. ponadto ta n-ka powiedziaa ze nigdy nie udalo sie jej realizowac 2 podstaw jednoczesnie, po prostu z wszystkimi robila od podstaw...

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2012-09-28, 20:43

Ile masz osób w klasie konkretnie
szerlokowa_pani pisze:mniej niz 24
? To nie ma podziału na grupy.
Możesz przecież pracować na dwóch poziomach, jak w klasach łączonych.
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

szerlokowa_pani

Postautor: szerlokowa_pani » 2012-09-28, 21:19

w tej klasie jest 19 osob, 12 mialo jezyk angielski a 7 jezyk niemiecki.
piszac ze mniej niz 24 chodzilo mi o to ze podobno od 24 jest dopiero podzial, choc jest to dla mnie oczywiste ze w tej klasie podzial jest konieczny ...

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2012-09-28, 23:20

Problem dużych grup dotyczy nie tylko angielskiego. Również WF-u, bo zgodnie z przepisami nie będzie podziału na grupy w klasach do 26 uczniów.
Grupy 20-to czy 23-osobowe na języku obcym stają się codziennością.
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

szerlokowa_pani

Postautor: szerlokowa_pani » 2012-09-29, 10:13

Iluka, ale tu nie tyle chodzi o podzial na grupy co o dwie podstawy programowe ktore maja byc realizowane na jednej lekcji...

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2012-09-29, 10:47

pani szerlokowa, PODSTAWA PROGRAMOWA JEST JEDNA do każdego przedmiotu. Różny jest zakres treści, materiału pomiędzy poszczególnymi klasami/poziomami. Niestety po prostu trzeba więcej czasu poświęcić na przemyślenie przeprowadzenia lekcji. Metodyka pracy jak w klasach łączonych. / Mam kol. które uczą 2 z 3 SP lub 4 z 5 SP/

szerlokowa_pani

Postautor: szerlokowa_pani » 2012-09-30, 12:11

dla mnie III.0 I III. 1 to nie jest jedna i ta sama podstawa, ale kazdy uwaza po swojemu

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2012-09-30, 12:54

szerlokowa_pani pisze:kazdy uwaza po swojemu
Ja nie uważam, tylko czytam dokument PODSTAWA PROGRAMOWA PRZEDMIOTU JĘZYK OBCY NOWOżYTNY
III etap edukacyjny: gimnazjum
Na III etapie edukacyjnym określono dwa poziomy nauczania języków obcych nowożytnych: poziom III.0 – dla początkujących i poziom III.1 – dla kontynuujących naukę. Nauczyciele powinni właściwie określić i wykorzystać zdobyte przez uczniów w szkole podstawowej umiejętności językowe. W tym celu konieczne jest przeprowadzenie testów, które pozwolą na zakwalifikowanie uczniów do odpowiednich grup zaawansowania.
A tak na marginesie, który punkt z konkretnej porady Hangover realizujesz?

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2012-09-30, 13:02

I jeszcze z PP ,,Zasadniczą różnicą jakościową pomiędzy uczniami realizującymi te dwie wersje podstawy będzie zapewne zasób środków językowych, którymi będą się posługiwać.,,
Hangover pisze:Ja osobiście przed punktem 1 już dawno wykonałbym telefon do KO
I ja też :!: A Ty :?:

szerlokowa_pani

Postautor: szerlokowa_pani » 2012-10-02, 15:51

latwo wam mowic ze byscie zadzwonili do KO, mam sama siebie porpierdzielac zeby mnie sprawdzali? sama juz nie wiem....

Rysiu
Przedmiot: Historia, Informatyka

Postautor: Rysiu » 2012-10-02, 16:06

Hangover pisze:Nie ma szans żeby realizować dwie podstawy na jednej lekcji.
Dyrowi może chodzi klasę zróżnicowaną poziomem - jedni słabsi drudzy lepsi. Tak czy siak musi to być realizowanie w obrębie jednej podstawy.

Tak myślę jak to się ma do przepisu pozwalającego tworzyć klasy łączone. Bywają przypadki, gdzie poważne lekcje (żadne tam plastyki ani WFy - z całym szacunkiem dla naczycieli tych przedmiotów) prowadzi się jednocześnie w dwóch klasach. Wygląda to mniej wiecej tak:

A teraz klasa V robi ćwiczenie 5 i 6, zaś klasa IV słucha, bo tłumaczę dodawanie ułamków .

Nie chcę tłumaczyć dyrektora i mam nadzieję, że się mylę, ale może jednak wszystko dzieje się na legalu?

Wróć do „Języki obce”