Witam,
Zajmuję się nauczaniem języka francuskiego. Ostatnio usłyszałem o możliwości tworzenia własnych kursów multimedialnych za pomocą łatwego w obsłudze narzędzia on-line. Niestety nie mogę go nigdzie odnaleźć (strona nie dotyczyła stricte nauczania języków). Z tego co pamiętam miało się mieć możliwość wybrania i pisania prostych ćwiczeń testowych, dodawania plików z youtube i obrazków z dysku, a następnie zapisywania gotowych lekcji na serwerze i udostępnianie ich potem uczniom. Nie korzystałem wcześniej z takiej formy prac domowych, ale wydaje mi się to bardzo atrakcyjnym sposobem dotarcia do uczniów. Co myślicie o takiej metodzie i przede wszystkim czy zna może ktoś z Was adres www tej strony???
Dziękuję Mniej więcej o coś takiego mi chodziło. To o czym pisałem było chyba trochę bardziej intuicyjne i działało on-line, bez potrzeby instalacji czegokolwiek na dysku, ale na początek na pewno skorzystam z Twoich linków. Bardzo dziękuję za nie Korzystałeś może już z tych platform do przygotowania materiałów? Myślisz, że taki sposób "podania" wiedzy trafi to do uczniów w wieku 10-13 lat?
Oprogramowanie może być różne, może i jest jakaś wersja on-line, nie wiem.
Nie mam własnego kursu moodle, bo jakoś nie myślę, by było straszliwie mi przydatne, przynajmniej obecnie.
Czy trafi do uczniów? Jeśli akceptują fakt, że to nie gry on-line, tylko kawałek roboty, to pewnie tak.
Czy wyegzekwujesz w ten sposób zadana prace domową? Na pewno przygotuj się na częste "odłączenia Internetu, bo mama nie zapłaciła", "brak sygnału", "mam szlaban na komputer", "komputer mi się popsuł" itd.
sam zastanawiam się nad moodle w czasach, gdy są podręczniki z płytami cdrom w wersji na tablicę multimedialną.... czy to ma jeszcze sens? ktoś z Państwa używa może moodle? Jeśli tak to lokalnie czy zdalnie i osobny serwer?
Pozdrawiam z małopolskiego.
Ostatnio zmieniony 2017-12-15, 13:37 przez wintermute, łącznie zmieniany 1 raz.