Klasa 4 - ilość godzin języka obcego tygodniowo wg NPP

czyli miejsce dla filologów

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
iluka
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język polski

Re: Klasa 4 - ilość godzin języka obcego tygodniowo wg NPP

Postautor: iluka » 2014-08-20, 09:26

Widocznie inne przedmioty/przedmiot mają inny układ. Wg mnie czegoś musi być dodane w klasie czwartej, że angielskiego nie puszcza. Trzeba by znać Wasza ramówkę na 3 lata, bo tak to jest wróżenie z fusów.
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

Awatar użytkownika
Elsewhere
Przedmiot: Język angielski

Postautor: Elsewhere » 2014-08-20, 09:41

lenaskaw pisze:Nie ma co panikować, tylko na spokojnie przemyśleć i zaplanować pracę. Bez paniki. :D

Wiem, wiem... Właściwie pracuję w tym systemie godzinowym już od dwóch lat, ale co roku w klasie 4 mamy z koleżankami dokładnie ten sam problem, gdyż brakuje nam godzin, żeby się ze wszystkim wyrobić. Musimy naprawdę sporo rzeczy opuszczać...

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2014-08-20, 13:36

Elsewhere pisze:Musimy naprawdę sporo rzeczy opuszczać...
Nie bardzo rozumiem. Przecież summa summarum w cyklu trzyletnim godzin jest tyle samo.
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2014-08-20, 14:09

iluka pisze:Nie bardzo rozumiem.

Ja zrozumiałam to tak, że opuszczają tematy w podręczniku, bo na zrobienie wszystkich brakuje im godzin.
Na zrealizowanie podstawy programowej godzin jest wystarczająca ilość, bo realizuje się ją w cyklu trzyletnim.
Podręcznik jest tylko jednym z wielu środków dydaktycznych.
Jeżeli już z niego korzystamy i uważamy, że jest on tak opracowany, że pozwala właściwie podstawę realizować, to nie widzę przeszkód, aby ten sam podręcznik służył uczniom w klasie czwartej i na przykład do połowy klasy piątej. Ten z piątej może zahaczyć o szóstą. W szóstej, przy czterech godzinach tygodniowo, spokojnie można zająć się kolejnym.

Awatar użytkownika
Elsewhere

Postautor: Elsewhere » 2014-08-20, 14:42

malgala pisze:Jeżeli już z niego korzystamy i uważamy, że jest on tak opracowany, że pozwala właściwie podstawę realizować, to nie widzę przeszkód, aby ten sam podręcznik służył uczniom w klasie czwartej i na przykład do połowy klasy piątej. Ten z piątej może zahaczyć o szóstą. W szóstej, przy czterech godzinach tygodniowo, spokojnie można zająć się kolejnym.

Szczerze mówiąc ja też uważam, że to mogło by być dobre rozwiązanie, ale moja pani dyrektor nie życzy sobie takich praktyk :roll: , gdyż potem dzieci mogą mieć problem ze sprzedażą/zakupem używanych podręczników.
Jeżeli chodzi o ilość godzin natomiast, to owszem w cyklu trzyletnim rzeczywiście godzin jest tyle samo... Ale, ze względu na fakt, o którym napisałam wyżej w klasie 4 brakuje nam godzin na realizację wszystkich zagadnień programowych.

Kamila86

Postautor: Kamila86 » 2014-08-20, 19:36

Zwyczajnie przedstaw te argumenty dyrektorce, skoro ona tak rozplanowała zajęcia z niekorzyścią dla Ciebie i wg mnie dla uczniów niech teraz pomoże znaleźć Ci rozwiązanie.

Wróć do „Języki obce”