Ile wam zajęło znalezienie pracuje nauczyciela?

czyli miejsce dla filologów

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Kokosanka95
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Ile wam zajęło znalezienie pracuje nauczyciela?

Postautor: Kokosanka95 » 2017-06-22, 18:57

Witam, jestem świeżo upieczonyn licencjatem filologii angielskiej z przygotowaniem pedagogicznym. Zgodnie z tym co wyczytałam/ usłyszałam od znajomych nauczycieli zaczęłam składać podania do szkół podstawowych juz w kwietniu. Tylko w jednej szkole dano mi nadzieję, dyrektor powiedział, ze mam odezwać sie po obronie czy jestem jeszcze zainteresowana i tak zrobilam (obrona byla 9 czerwca w piatek, 12 w poniedziałek zadzwonilam do szkoly) ale powiedziano mi tylko tyle, ze zostanie to dopisane do mojego podania, żadnej konkretnej odpowiedzi. Już straciłam nadzieję na pracę nauczyciela a to naprawdę moja pasja ( przez rok szkolny prowadziłam zajęcia w szkole językowej i dawało mi to duzo radości i rodzice również byli zadowoleni) Chcialam isc na studia magisterskie z pedagogiki specjalnej, ale zastanawiam się czy to ma sens . Ile Państwu zajęło znalezienie pracy nauczyciela, i kiedy dostaliście konkretną odpowiedz?

izolator

Re: Ile wam zajęło znalezienie pracuje nauczyciela?

Postautor: izolator » 2017-06-22, 19:47

Są wypadki losowe i czasem szkoły szukają nauczyciela w środku roku, ale zazwyczaj każda szkoła ma stałych nauczycieli i rzadko szukają nowych bo nie ma powodów do zwiększania liczby etatów, niestety ilość języka angielskiego po reformie nieznacznie wzrosła i raczej da się to obstawić istniejącą kadrą. Ale to nie znaczy ze nie powinnaś wysyłać podań do różnych szkół. Nigdy nie wiadomo kiedy i gdzie zwolni się miejsce. A co do dodatkowego wykształcenia to zawsze jest to dodatkowym atutem więc warto.

Melizabeth
Przedmiot: Język angielski, Język hiszpański

Postautor: Melizabeth » 2017-06-22, 23:53

Miejsca w podstawówkach teoretycznie powinny się pojawiać ze względu na dodanie 7. klasy, ale pierwszeństwo pewnie będą mieli nauczyciele gimnazjów. Mi akurat trafiło się, że to szkoła szukała nauczycieli i nauczycielki studiujące z nami na uzupełniających magisterskich zapytały czy nie chciałybyśmy pracować :)
Studia ze wszelkimi dodatkowymi niepełnosprawnościami, dysfunkcjami mogą być niezwykle przydatne, bo uczniów z opiniami jest coraz więcej i czasem wymagany jest wręcz specjalista. Szukaj, składaj podania i studiuj; jeśli nauczanie to twoja pasja, to nie poddawaj się, czasem długo zajmuje znalezienie pracy, bo trzeba się "wstrzelić" w odpowiedni moment (macierzyński, emerytura, itp.).

Hotep
Przedmiot: Język angielski

Postautor: Hotep » 2017-09-07, 22:45

Od skończenia studiów jakieś dwa-trzy miesiące, CV składałem oczywiście wcześniej. Oferta pracy pojawiła się we wrześniu, w momencie jak ja już miałem na oku inną pracę. :) W zasadzie trafiłem na ofertę przez przypadek i dostałem pracę z marszu, bo był wrzesień i nauczyciel na zastępstwo był potrzebny na wczoraj.

Z tego co widzę przeglądając oferty pracy, całkiem sporo miejsc pracy (przynajmniej dla nauczyciela angielskiego) jest w dolnośląskim, a najwięcej na północy Polski czyli pomorskie, zachodnio-pomorskie, warmińsko-mazurskie. Problem tylko w tym, że z reguły są to oferty pracy w mniejszych miejscowościach i na wsiach pośrodku innych mniejszych miejscowości i wsi, więc jeśli ktoś by chciał się tam przeprowadzić i wynająć sobie mieszkanie, to za pensję stażysty (nawet z dodatkiem wiejskim) utrzymanie się z dala od domu rodzinnego nie jest zbyt łatwe.

davidhaseljaf
Kto: student
Przedmiot: Język polski, Język angielski

Postautor: davidhaseljaf » 2024-09-29, 06:26

Rozumiem Twoje zaniepokojenie i frustrację w związku z poszukiwaniem pracy. Proces rekrutacji w szkołach może być długi i nieprzewidywalny. Wiele osób, które szukały pracy w edukacji, doświadczało podobnych trudności. Czasem odpowiedzi są opóźnione, ponieważ dyrektorzy muszą rozważyć różne kandydatury i budżet szkoły.
Zanim zdecydujesz się na studia magisterskie z pedagogiki specjalnej, zastanów się, co chcesz osiągnąć w swojej karierze. Jeśli nauczanie jest Twoją pasją, warto kontynuować poszukiwania, nawet jeśli to zajmie trochę czasu. Niektóre osoby znalazły pracę nauczyciela po kilku miesiącach, inne po roku. Ważne jest, aby nie tracić nadziei i być otwartym na różne możliwości, takie jak nauczanie w szkołach językowych, korepetycje czy prace związane z edukacją online.

Wróć do „Języki obce”