szkola j angielskiego

czyli miejsce dla filologów

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

ania28

szkola j angielskiego

Postautor: ania28 » 2007-11-07, 16:52

czy ktos orientuje sie co trzeba zrobic i od czego zaczac zakladajac dzialalnosc gospodarcza (szkole) jezyka angielskiego. Jak wyglada rynek w srednim miescie
Dziekuje

Awatar użytkownika
renati23
Administrator
Przedmiot: Inne

Re: szkola j angielskiego

Postautor: renati23 » 2007-11-07, 19:42

ania28, trzeba zacząć od zarejestrowania działalności gospodarczej

przemo222
Kto: student

Czy można otworzyć firmę nauczania ang nie będąc nauczyciel?

Postautor: przemo222 » 2010-05-16, 18:25

Witam serdecznie. Aktualnie studiuję Stosunki Międzynarodowe. Język angielski znam na tyle dobrze, że chciałbym otworzyć własną działalność gospodarczą opartą na nauczaniu języka angielskiego. Nie jestem ani pedagogiem, ani anglistą. Czy może to być "Prywatna szkołą języka angielskiego" czy musi to być coś w rodzaju "Prywatnego nauczania języka angielskiego"? Jaki certyfikat powinienem zrobić, by zyskać wiarygodność moich potencjalnych klientów?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam wszystkich na forum=][/b]

Awatar użytkownika
vuem
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Postautor: vuem » 2010-05-16, 19:33

Możesz być nawet grabarzem, szkołę otworzyć Ci wolno. Czy to własną, czy na podstawie umowy franczyzowej.

Zatrudniasz wykwalifikowanych lektorów...i na ich "barkach" wyrabiasz wiarygodność...samemu zajmując się np. księgowością i administracją.
Ktoś musi jednak zadbać o stronę metodyczną.
Jeśli sam nie jesteś w stanie temu podołać, musisz znaleźć doświadczonego specjalistę, któremu zaufasz.
Sama znajomość języka to nie wszystko.

Biznes jest na tyle specyficzny, że łatwo klientele stracić, gdy się o nią nie zadba (czyt. przede wszystkim nie zapewni się fachowych usług).

Iskierka
Przedmiot: Język niemiecki

Postautor: Iskierka » 2010-05-18, 17:32

Witam!
Ja też uważam, że szkołę językową może założyć (prawie) każdy, tak jak każdą inną działalność gospodarczą. Jednak żeby już poprowadzić taką placówkę i to dobrze trzeba zatrudnić odpowiednią osobę/ osoby, które będą nauczać i ewent. kogoś do obsługi sekretariatu/ spraw administracyjnych, księgowych...itp.
Bo wbrew pozorom szkoła językowa to nie taka prosta i nieskomplikowana działalność jak się wydaje. Trzeba to zrobić z głową (a ja uważam, że również "z sercem"). :wink:
A na jaką skalę masz zamiar działać? Czy to np miałyby być tylko lekcje indywidualne, korepetycje, czy już coś większego, regularne kursy, grupy, kilka sal...?

Iskierka

Postautor: Iskierka » 2010-05-18, 17:35

Bo ja też się zastanawiam nad otworzeniem takiej małej szkółki jęz. niem. Jeśli nie znajdę w tym roku pracy w szkole to chyba będę musiała...

przemo222

A co z certyfikatem?

Postautor: przemo222 » 2010-05-18, 21:31

Witam i dziękuję za odpowiedzi.
Jeśli chodzi o skalę działania to na początek sam sobie sterem, żaglem i okrętem. Zajęcia były by prowadzone u mnie w domu. Mieszkam w domku jednorodzinnym. Mam osobne wejście bezpośrednio z ogrodu do pokoju, w którym miałyby odbywać się zajęcia.
Mam kilku uczniów którzy stale przychodzą do mnie na korepetycje, ale są to zajęcia indywidualne. Chciałbym po otwarciu firmy (wrzesień) dojść przynajmniej do poziomu jednej grupy 5 osobowej dziennie. Gdyby moje usługi spotkały się z aprobatą klientów i miałbym coraz więcej chętnych to mógłbym zatrudnić dodatkowego lektora, a drugą sale urządzić w pokoju obok. Jako "wabika" chcę użyć darmowych książek do nauki.
A co z certyfikatem?
Jaki dałby mi możliwość nauczania w szkołach podstawowych, gimnazjach i liceach po zrobieniu uprawnień pedagogicznych?

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-05-18, 22:29

przemo222 pisze:Jako "wabika" chcę użyć darmowych książek

He he, dobrze nazwane;)

Chyba już nikt się na to nie łapie, to już stało się standardem, a ludzie rozumieją, że koszt podręcznika jest w cenie kursu.

Musisz zadbać o to, by przychodzili nie dla podręczników za "friko", ale po fachową usługę u profesjonalnego nauczyciela.

O to zadbaj najpierw, może najpierw należałoby sie czegoś nauczyć, zweryfikować wiedzę w praktyce, a potem zdobyć doświadczenie?

przemo222

Postautor: przemo222 » 2010-05-19, 12:50

Może darmowe książki wliczone w cenę kursu są standardem w większych miastach, ale ja mieszkam w miasteczku liczącym sobie niespełna 30 tys. mieszkańców. Szkoły angielskiego są dwie (nieduże), i każda z nich za książki i ćwiczenia na starcie kasuje extra. Tak więc jak na moje mało-miasteczkowe realia darmowe książki mogłyby okazać się całkiem niezłą rewelacją. No i do tego dochodzi różnica w cenie kursu u mnie a np. we Wrocławiu (najbliższe większe miasto), gdzie zrobić kurs za 1800 bez książek a 1900 z książkami to niewielka różnica. W moim mieście 50 minut lekcji w grupie kosztuje 15 złotych, a więc łatwo policzyć, że doliczenie książek znacznie zwiększyłoby cenę kursu (jeśli weźmiemy pod uwagę udział procentowy, bo 100 złotych to nadal 100 złotych). Poza tym duże szkoły w dużych miastach kupują dużo książek i mają z tego tytułu duże upusty przy zakupie, a więc dorzucenie książek znacznie zwiększa zainteresowanie, a koszt to jak gdyby "lekcja gratis". Nic więc dziwnego, że duże szkoły prywatne podają ceny kursu już z wliczoną ceną podręczników.

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-05-19, 13:57

Zakup książek, to tylko element kosztorysu. Może i w mniejszych ośrodkach byłby to dobry..."wabik". Na pewno klienci przeliczają też cenę na liczbę godzin kursu, liczebność grup, ewentualnie dodatkowe usługi w cenie kursu, warunki podczas zajęć. W przypadku działalności wykonywanej osobiście łatwiej jest być konkurencyjnym cenowo.

Natomiast absolutnie najważniejszym kryterium jest jakość tych usług i od tego powinieneś zacząć...a zdajesz się to ignorować :wink:

Dobrą markę można wyrobić w kilka lat, ale jeszcze szybciej ją można stracić.

Iskierka

Postautor: Iskierka » 2010-05-19, 20:03

Wg mnie, żeby osobiście uczyć języka prowadząc zalegalizowaną działalność i chcąc wykazać się jakimikolwiek kwalifikacjami powinieneś posiadać chociażby certyfikat z danego języka, a wiadomo, że najlepiej (i najwiarygodniej) byłoby ukończenie studiów w tym zakresie (czyli tutaj filologię ang). Przynajmniej ja, jako uczeń wymagałabym jakiś minimalnych chociaż kwalifikacji/ uprawnień do nauczania danego języka od osoby, do której chodziłabym na lekcje. No chyba, że znajdziesz osoby, którym jest to obojętne.
A wiem takie rzeczy z własnego doświadczenia, zarówno jako uczeń różnych kursów i korepetycji, jak i sama będąc nauczycielem języka niemieckiego.

A co do uprawnień do nauczania w szkołach, to o ile się orientuję, to żeby nauczać języka w podstawówce trzeba obecnie mieć przynajmniej certyfikat 2 st. z danego języka (w przypadku ang: CAE) i ukończony kurs kwalifikacyjny pedagogiczno- metodyczny z tego języka lub mieć licencjat. Jeśli chodzi o wymagania do gimnazjum i liceum, to nie jestem tego pewna. Trzeba by było sprawdzić w rozporządzeniu.

przemo222

Postautor: przemo222 » 2010-05-21, 14:08

Tak, właśnie przygotowuję się do CAE , niestety najbliższy termin to dopiero grudzień, a rok szkolny rozpoczyna się już we wrześniu. I nie ignoruję tematu jakości wykonywanych usług. Gdybym nie wiedział, że będę je dobrze świadczył, w ogóle nie podjąłbym tematu;) Na forum bardziej chciałem zapyta o te rzeczy formalno-prawne. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i gorąco pozdrawiam:)

Iskierka

Postautor: Iskierka » 2010-05-27, 15:48

To życzę powodzenia w zdawaniu certyfikatu, ja sama też się przygotowuję, ale dopiero do FCE (też mam zamiar podchodzić w grudniu).
A co do twoich lekcji, to myślę, że możesz spokojnie teraz uczyć prywatnie, a jak już będziesz miał CAE, to możesz np od drugiego semestru albo od następnego roku szkolnego (2011/2012) próbować znaleźc pracę w szkole.

aniabra

Postautor: aniabra » 2010-06-13, 07:53

Jezeli chodzi o otrwarcie normalnej szkoly jezykowej to kazdy moze to zrobic. To po prostu kolejny rodzaj firmy. Szukasz wykwalifikwoanych lektorow, zatrudniasz ich. U mnie w szkole szefowie sa po zarzadzaniu. Zajmuja sie reklama, prowadzaniem firmy, i zatrudnianiem ludzi. Maja osoby ktore sie znaja na samym nauczaniu angielskiego - metodykow, ktore np. wizytuja lektorow.
A z tego co widze, Ciebie interesuje zebys to Ty uczyl angielskiego - takie oficjalne korepetycje. Mysle, ze kazdy moze to zrobic. Sa osoby ktore ucza angielskiego, a nie ukoncyzly studiow filologicznych bo np. mieszkaly iles lat zagranica.
Nie chce Cie oceniac bo na odleglosc jest to trudne, ale uwazam, ze to co masz (czyli przygotowywanie sie do CAE) to nie jest specjalnie duzo jesli chodzi o poziom angielskiego. No a przygotowanie pedagogiczne? Jest wielu takich ludzi, i raczej nie zabieraja sie do uczenia angielskiego na duza skale. Fakt, niektorzy daja korepetycje sasiadom, dzieciom znajomych z podstawowki. Ja, osobiscie, uwazam ze to sredni pomysl. i na pewno nie polecilabym takiego nauczyciela nikomu.
Mozesz zalozyc dzialalnosc, wpisac w niej nauke angielskiego i robic co chcesz. Jest wolnosc. Jesli bedziesz naprawde dobry klienci sie pewnie znajda. A Ty przygotowuj sie np. do CPE i ksztalc sie dalej.

adrian912752
Kto: rodzic
Przedmiot: Matematyka

Postautor: adrian912752 » 2025-03-03, 18:57

Jeśli zależy Wam na skutecznej nauce hiszpańskiego, to mogę polecić Enco Education. Ich kursy są świetnie zorganizowane, a lektorzy prowadzą zajęcia w sposób dynamiczny i angażujący.

Podoba mi się to, że stawiają na praktykę – dużo konwersacji i ćwiczeń, które pomagają szybko przełamać barierę językową. Oferują zarówno kursy stacjonarne, jak i online, więc każdy może dopasować naukę do swojego trybu życia. Jeśli ktoś zastanawia się, gdzie zacząć naukę, to zdecydowanie warto zajrzeć na ich stronę!

Wróć do „Języki obce”