Kariera nauczycielska

czyli miejsce dla filologów

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Bobi42

Re: Kariera nauczycielska

Postautor: Bobi42 » 2008-01-17, 18:38

Odpowiedzią na Twoje pytanie jest mój post umieszczony powyżej Twojego. Zgodnie z nim, oprócz wykształcenia pedagogicznego musisz posiadać albo wykształcenie filologiczne albo opisane przeze mnie certyfikaty. Powołuję się na nadal obowiązujące rozporządzenie i ono jest tu jedyną wykładnią. Żadne studia podyplomowe z zakresu języka angielskiego nie spełniają warunków powyższego rozporządzenia.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
nadia

Postautor: nadia » 2008-01-18, 19:58

No to wobec tego jak to jest możliwe ,że ta pani uczy w mojej szkole? Jest po polonistyce a oprócz tego ma podyplomówkę z angielskiego ( brak certyfikatu) i uczy jak gdyby nigdy nic w klasach 1-3. Przepisy przepisami a życie pokazuje co innego?

gema
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Postautor: gema » 2008-01-27, 17:47

nadia, wez pod uwage fakt niedoboru nauczycieli jezyka angielskiego z odpowiednimi kwalifikacjami. jesli dyrektor nie ma kandydata z wlasciwymi kwalifikacjami, moze zatrudnic osobe, ktora choc w czesci spelnia wymagania ministerstwa po uzyskaniu zgody kuratorium. tak przynajmniej wygladalo jeszcze niedawno.
a jesli chodzi o te podyplomowki z jezyka obcego i certyfikaty, to coz... moim skromnym zdaniem studia filologiczne oferuja znacznie wiecej i znacznie wiecej wymagaja. metodyka nauczania jezyka obcego rozni sie troche od metodyki nauczania np. historii, nie sadzicie? dlatego uwazam, ze jesli ktos chce zostac DOBRYM nauczycielem jezyka obcego, powinien wybrac sie do kolegium jezykow obcych lub na filologie ze specjalnoscia nauczycielska.
pozdrawiam

ala.benz25

Postautor: ala.benz25 » 2008-01-28, 17:05

popieram w 100% to co napisala gema- ja skonczyla NKJO i nie ma problemu, ze mnie nie przyjma do pracy, bo mam za niskie kwalifikacje. uczylam juz w podstawowce 1-6, w gimnazjum, w szkole średniej.
mialam propozycję pracy na wyzszej uczelni, ale niestety tam wymagany jest juz mgr , ja jeszcze mgr nie mam ale NKJO wystarczty zeby uczyc od podstawowki do szkoly sredniej.
uwazam ze nie warto isc na jakies podyplomowki z jezyka obcego, metodyki nauczania jez. obcego czy robic certyfikat FCE bo to i tak nie pomoze ( wydaje mi sie ze CAE a na pewnoe CPE powinny byc uzawane), a na NKJO nauka jeste naprawde bardzo przyjemna wiec polecam :)

Awatar użytkownika
nadia

Postautor: nadia » 2008-01-28, 19:57

O rany, a dlaczego to takie drogie???

[ Dodano: 28 Styczeń 2008, 20:01 ]
A wracając do tego co napisała ala.benz to pewnie tak jest,że NKJO jest dobrą sprawą, ale pod warunkiem,że już się ktoś uczył angielskiego i zna ten język dosyć dobrze.Ja osobiście zawsze uczyłam się niemieckiego i znam angielski w stopniu minimalnym więc w moim przypadku NKJO po prostu odpada. Musiałabym zaczynać wszystko od początku-kursy, certyfikaty a dopiero później studia, więc trwałoby to na pewno bardzo długo.

gema

Postautor: gema » 2008-01-28, 23:38

ale przeciez jesli ktos chce uczyc jezyka angielskiego, to musi sam go bardzo dobrze znac. wg mnie NKJO to dobre rozwiazanie i jest dla mnie oczywiste, ze wymaga wczesniejszej znajomosci jezyka!

ala.benz25

Postautor: ala.benz25 » 2008-01-29, 10:35

nadia...sory ale po cholere chcesz uczycjezyka ktorego nie znasz???
no tak jakby ja sie porwala na nauczanie niemieckiego a potrafie w tym jezyku naprawde bardzo niewiele.....mysle, ze lepiej zajac sie dalsza nauka tego jezyka ktory sie juz zna niz barc sie za nowy

Awatar użytkownika
nadia

Postautor: nadia » 2008-01-29, 18:56

Ala.benz! Po pierwsze może tak trochę grzeczniej! A po drugie czy ja napisałam że chcę uczyć angielskiego? Napisałam,że myślałam o tym, ale szybko zrezygnowałam. A poza tym jak się pewnie domyślasz, chciałabym nadal uczyć niemieckiego, jednak sama chyba dobrze wiesz,że dzisiaj jest moda na angielski i nie wiem czy za rok, dwa będę miec pracę jako nauczyciel języka niemieckiego.

Yoka

Postautor: Yoka » 2008-04-30, 09:30

możesz być pedagogiem w szkole lub pracować w szkołach specjalnych. Uczyć biologii, czy geografii nie będziesz mogła mając mgr pedagogiki.

Awatar użytkownika
ann
Przedmiot: Historia, Geografia, Informatyka, ...

Postautor: ann » 2008-05-04, 18:48

hurkala pisze:Jakie mam szanse by zostać nauczycielem po pedagogice?

Jakiej pedagogice? ;)
jeśli będziesz mieć uprawnienia pedagogiczne, żeby zostać nauczycielem wystarczą Ci studia podyplomowe z odpowiedniego przedmiotu.
Prywatnie żyję tak, jak każdy:
Jem, piję, sypiam, patrzę w gwiazdy

Lady Lonely

Chcę być nauczycielem angielskiego

Postautor: Lady Lonely » 2008-05-08, 06:32

Witam wszystkich.

Moja sytuacja wygląda tak:

Jestem z wykształcenia socjologiem z tytułem magistra, natomiast uczę języka angielskiego od kilku lat. Prowadzę własną działalność gospodarczą/szkoleniową (korepetycje, nauka indywidualna, tłumaczenia).
Mam również certyfikat CAE, a nawet doświadczenie w pracy w Wielkiej Brytanii (w biurze).
Mam też to "coś", co można nazwać darem do uczenia innych- mówię szczerze, choć nieskromnie.
Czytałam już w innych watkach, że jedynym sposobem, aby być "legalnym" nauczycielem języka angielskiego muszę skończyć studia filologiczne, ale zastanawiam się, czy aby na pewno wszystko dobrze zrozumiałam.
Czy aby na pewno nie mam szansy zrobić kursu kwalifikacyjnego pedagogiczno-metodycznego w zakresie nauczania języka angielskiego, jeśli nie miałam wcześniej przygotowania pedagogicznego?
Prawda jest taka, że ja języka nie muszę się uczyć, a jedynie metodologii nauczania...szkoda mi 3 lat, a przede wszystkim pieniędzy :(

Co radzicie? Co mam ze sobą zrobić?

Awatar użytkownika
nadia

Postautor: nadia » 2008-05-08, 18:26

Myślę,że w Twoim przypadku wystarczy pedagogiczny kurs kwalifikacyjny.Mając certyfikat CAE możesz uczyć w szkole ale potrzebujesz jeszcze tego właśnie kursu.Pozdrawiam

Lady Lonely

Postautor: Lady Lonely » 2008-05-08, 21:25

Problem tkwi w tym, że nie jestem zatrudniona w szkole, ani żadnej placówce oświatowej :?
Aby zgłosić się na kurs, muszę przedstawić zaświadczenie o zatrudnieniu.

Awatar użytkownika
ann
Przedmiot: Historia, Geografia, Informatyka, ...

Postautor: ann » 2008-05-08, 21:39

Zostają Ci studia podyplomowe
Prywatnie żyję tak, jak każdy:
Jem, piję, sypiam, patrzę w gwiazdy

Lady Lonely

Postautor: Lady Lonely » 2008-05-08, 22:13

Obawiam się, że to nie da mi kwalifikacji do uczenia angielskiego. Ale znalazłam już kurs w Centrum Doskonalenia Nauczycieli: nie wymagają zatrudnienia jako nauczyciel :D
tutaj
Zadzwonię i jeszcze się dopytam :D

Wróć do „Języki obce”