Witam, od wrzesnia 2007 zaczynam pracę w szkole podstawowej jako nauczyciel języka niemieckiego.
Fajnie by było z kimś się podzielić swoimi przemyśleniami oraz uzuskać pomoc.
Nie znam jeszcze tej ksiazki, bo to wybieral poprzedni nauczyciel. Taki opis w neci znalazlam:
"Wir" to nowy trzytomowy kurs języka niemieckiego dla uczniów klas IV-VI szkoły podstawowej rozpoczynających naukę języka niemieckiego od podstaw.Jest to kurs nowoczesny metodycznie. bardzo przejrzysty i przyjazny dla ucznia o raz nauczyciela. "Wir" pełen jest ciekawych. różnorodnych treści. dzięki którym uczniowie polubią naukę języka niemieckiego. Każdy rozdział zawiera między innymi ćwiczenia o charakterze zabawowym (Memory. Kartenspiele) oraz piosenkę opartą na znanej melodii. wykorzystującą poznane słownictwo i struktury gramatyczne. Dodatkowym atutem kursu "Wir" jest bogaty zestaw ćwiczeń zawartych w osobnym zeszycie. umozliwiający utrwalenie materiału w atrakcyjny dla dzieci sposób.
A jesli chodzi o plan wynikowy to jeszcze to dla mnie czarna magia. Musze najpier ksiazke zobaczyc i wszystko rozplanowac. Wlasnie czytam o tym w necie.
A ty z jakim podrecznikiem bedziesz pracowac?
Masz juz jakies pomoce?
Hallo
1-3 mam ponoć Kagoo Kangoo
4-6 Abenteuer Deutsch
Trochę je znam, ale.......
Z poprzednią nauczycielką sie jeszcze nie spotkałam.
Masz może jakieś pomoce dodatkowe do podstawówki?
Jak proponujesz zacząć pierwsze lekcje,żeby dzieciaki się nie przeraziły a zarazem nie wlazły nam na głowę???
A to masz caly przekroj postawowki. ja bede miala tylo od 4-6. sama sie zastanawiam nad tym jak zaczc pierwsza lekcie. ale pierwsze co przychodzi mi do glowy to lekcja organizacyjna. chodzi mi o zapoznanie sie z uczniami, ustalenie regul itp. mysle ze pierwszy tydzien bedzie taki zapoznawczy. a ty jak sobie to wyorbazasz?
Mam spotkanie 27 sierpnia, bedzie rada pedagogiczna, wiec wtedy dowiem sie szczegolow.
witam, od wrzesnia bede pracowac w liceum a tu niespodzianka jeszcze przed zatrudnieniem: mam stworzyc program wyrownywania szans edukacyjnych dla mlodziezy. nie mam pojecia jak to zrobic a w internecie nic nie znalazlam. dowiedzialam sie o tym dzisiaj... moze pomoze mi ktos w tej sprawie?? czy to ma byc jak program nauczania? ma ktos moze jakies wytyczne?? czekam na odpowiedz jak najszybciej bo 31.08 mam przyniesc to gotowe na rade.
Witajcie! ja przez rok uczyłam juz niemca w gimnazjum, a wczesniej przez dwa lata w klubie młodzieżowym, korzystałam z róznych książek, ale najbardziej lubie pracowac z ,,Aha!'' i ,,Team Deutsch''
pozdrawiam serdecznie
Czy w Waszych szkołach jest niemiecki w klasach 1-3 czy tylko w 4-6?U mnie jest istny galimatias, niemiecki jest w 4-6 a angielski na razie w 1 i 2 klasie.Dyrka twierdzi,że chce aby w młodszych klasach był angielski a w starszych niemiecki. Trochę to dziwne nie sądzicie?W ogóle można tak zrobić?W szkole w której ucze niemiecki jest juz od 16 lat, ja uczę od 5.W ubiegłym roku dyrekcja wprowadziła angielski w 1 klasie i tak już ma podobno zostać w młodszych klasach. A jak jest u Was?
hej a ja od wrzesnia ide do gimnajzum do pracy, to moja pierwsza praca a zamierzam tez studiowac zaocznie mgr, mam 22 lata i boje sie ze uczniowie nie beda czuc do mnie dyscypliny jak sie zachowac na pierwszej lekcji zeby wiedzieli ze nie wszytsko im mozna?zaczelam pisac plan wynikowy i no ciezka robota, moze dobrne z tym do konca a mam tlyko 3 dni jeszcze zeby oddac!pozdrawiam
Witam wszystkich!
Od wrzesnia zaczynam prace w sp i przyznam, ze troszku sie boje Co do podrecznikow to podobno w tej szkole, w ktorej bede uczyc przerabia sie "der, die, das". I rowniez niemieckiego nie ma w klasach od 1-3 tylko od 4-6 - ciekawe...
A czy ktos wie jak wyglada ta pierwsza konferencja? Czy trzeba przyniesc jakies materialy ze soba itp?
pozdrawiam
Sloneczko ale się ukryłaś ja zlalazłam cię tu tylko ze względu na swoję ogromną ciekawość tu z reguły zaglądają językowcy - choć ja jestem przykładem że nie tylko napisz coś więcej o sobie w temacie poznajmy się
Słoneczko, a w klasach 1-3 macie angielski czy dzieci nie uczą się jeszcze żadnego języka? A co do podręcznika der, die, das to trochę współczuję.Korzystałam z tego podręcznika ale doszłam do wniosku,że jest beznadziejny( mało ćwiczeń dla uczniów, niski poziom podręcznika). Zmieniłam na Wir i od 3 lat korzystam z tej pozycji.Jestem baardzo zadowolona. W tym roku wypuściłam pierwszy rocznik, który korzystał z Wir i uczniowie ogólnie prezentowali pod koniec 6 klasy całkiem wysoki poziom. Powodzenia!