Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe
ala.forum pisze:mozesz uczyc w calej podstawowce, dlaczego mialabys nie moc uczyc w 1-3 a w 4-6 tak?
mam znajoma ktora tez ma biologie i CAE uczy w gimnazjum
Akasza pisze:Witam Wszystkich bardzo serdecznie![]()
Mam takie dwa pytania na które nie potrafię znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Skończyłam studia na politechnice, jestem inżynierem, ponieważ z pracą wiadomo jak jest pomyślałam,że może znajdę zatrudnienie w szeroko pojmowanym szkolnictwie, np w jakiś ośrodkach doszkalających itp. i w związku z tym mam takie zapytania:
1. Co daje mi skończenie studiów w obcym języku? Wykładowym językiem przez całe 5 lat był angielski, wszelkie przedmioty, egzaminy, sprawdziany pisemne i ustne były prowadzone w jezyku angielskim, włącznie z pracą magisterską i egzaminem dyplomowym. Dyplom również mam angielski. Nie legitymizuję się żadnym certyfikatem jezyka angielskiego, gdyż nie uczyłam się go na zorganizowanych kursach, nie mam nawet FC gdyż podczas egzaminu na studia sprawdzano naszą rzeczywistą wiedzę językową a nie papierek.
Akasza pisze:Znam bardzo dobrze j. angielski zarówno ten codzienny jak i język techniczny, chemiczny, biologiczny, biznesowy. Niestety nie potrafię dotrzeć do jakichkolwiek zapisów czy coś daje mi skończenie edukacji w języku obcym?Przecież to chyba jasne,że żeby zrobić dyplom w obcym języku trzeba go znać naprawę dobrze. Czy mogę nauczać języka technicznego, albo ogólnie angielskiego? Albo zajmować się tłumaczeniami?
Akasza pisze:2. Czy bez przygotowania pedagogicznego można uczyć osoby dorosłe (studentów, kursy dokształcające, uniwersytety 3wieku )?? Zaproponowano mi doktorat, ale na tym doktoracie byłaby dydaktyka i bez jakiegokolwiek przygotowania pedagogicznego prowadziłabym zajęcia ze studentami. Na uczelni nie ma z tym problemu, mało kto ma pedagogiczny kurs. Mam pytanie czy poza tą moją macierzystą uczelnia też mogłabym nauczać dorosłych?
Jolly Roger pisze:signal88 pisze:Esther@ pisze:
Od razu mówię (no, piszę), że sama nie skończyłam filologii angielskiej, a uczę na podstawie toefl'a. No i za niedouczoną się nie uważam, a co najważniejsze, nie jestem uważana
I jeszcze raz. Dalej nie chce mi sie szukać. No, no rzekomo zdałeś CPE, na którym trzeba popisać się umiejetnością czytania ze zrozumieniem tekstów napisanych w języku angielskim, a czytanie ze zrozumieniem tekstów napisanych po polsku sprawia ci duże kłopoty...
Szkoda czasu na dyskusje z toba i tobie podobnymi.
Signal88 masz jakieś konkretniejsze badania o jakości pracy osób z certyfikatem czy tylko własne doświadczenia na mało wiarygodnej grupie losowej opatrzone dużą doza błędu ze względu na przeniesienie emocji negatywnych spowodowanych niedocenieniem twoich znakomitych kwalifikacji po zdobyciu tytułu magistra na którejś beznadziejnej polskiej uczelni?
Skoro szkoda czasu to po co się odzywasz? Przecież i tak wiesz lepiej.