Nauczyciele Języka Niemieckiego łaczcie się!!!

czyli miejsce dla filologów

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
nadia

Re: Nauczyciele Języka Niemieckiego łaczcie się!!!

Postautor: nadia » 2007-09-28, 12:53

A ja mam wrażenie,że żyję w jakimś chorym kraju.Nie rozumiem i nie mogę pojąć dlaczego wszyscy tak szumnie mówią tylko i wyłącznie o angielskim.Czy pozostałe języki obce są do "bani"? Przecież teraz to tak wygląda że nauczyciele innych języków obcych niż jezyk angielski stracą pracę.Nie ma absolutnie żadnego rozporządzenia ani nakazu,że uczniowie mają się uczyć angielskiego.Jest mowa o języku obcym nowożytnym (jest ich 6 do wyboru).Zachowujemy się tak jak kilkanaście lat temu kiedy jedynym słusznym językiem był rosyjski. Nie rozumiem dlaczego patrzymy zawsze tylko w jedną stronę. Moja kariera jako nauczyciela jezyka niemieckiego również wisi na włosku.Angliści górą!

Awatar użytkownika
renati23
Administrator
Przedmiot: Inne

Postautor: renati23 » 2007-09-28, 15:10

nadia pisze:Nie rozumiem i nie mogę pojąć dlaczego wszyscy tak szumnie mówią tylko i wyłącznie o angielskim.

w moim mieście "foworyzowanym" językiem w większości szkół jest niemiecki :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
nadia

Postautor: nadia » 2007-09-28, 19:05

Naprawdę??? Aż trudno mi w to uwierzyć. W jakim mieście mieszkasz? Ja niestety na wschodzie a tu raczej przeważa angielski.

Awatar użytkownika
renati23
Administrator
Przedmiot: Inne

Postautor: renati23 » 2007-09-28, 19:47

nauczycielki od nas z liceum chodzą dodatkowo uczyć w gimnazjum bo szkoła nie mogła znaleźć nauczyciela :wink:
w sąsiedniej miejscowości do gimnazjum germanisty poszukiwali od stycznia, nawet proponowali mieszkanie :lol: jeszcze na koniec sierpnia się ogłaszali :mrgreen: ale nie jestem w temacie więc nie wiem czy znaleźli :P

Awatar użytkownika
nadia

Postautor: nadia » 2007-09-29, 13:09

A można wiedzieć w jakiej uczysz miejscowości?

Awatar użytkownika
atram78

Postautor: atram78 » 2007-09-29, 17:44

Cześć!

Dołączam do grona germanistów tego forum! Mam nadzieję, że mnie przyjmiecie? :)

Jeśli chodzi o moje miasto (niedaleko Wawy, wschód Polski), to tutaj też niestety faworyzuje się język angielski, zwłaszcza w gimnazjach publicznych. Ja na szczęście pracuję w LO (już 6 lat, z przerwą na macierzyński) i roboty mi nie brakuje! :wink:

Awatar użytkownika
Roxi

Postautor: Roxi » 2007-10-14, 14:37

Witam,to moj pierwszy post na forum i od razu postanowilam udzielic sie w dziale dla jezykowcow:)Ja tez jestem germanistka,pracuje we Wroclawiu jako lektor niemieckiego w szkole jezykowej i w gimnazjum.Faktycznie prawda jest,ze ludzie oszaleli troche na punkcie jezyka angielskiego i na gwalt kazdy chce sie uczyc,juz niemal od 3go roku zycia.:DNp. w szkole jezykowej, w ktorej pracuje,w tym roku przyjeto tylko 4ech germanistow,podczas gdy anglistow az 10ciu i nadal szukaja...heh.Nie przesadzalabym zanadto ze stwierdzeniami,iz kariera germanistow w tym kraju jest zagrozona. :wink: We Wroclawiu dalo sie nawet ostatnio zauwazyc,ze poszukuja sporej ilosci osoob ze znajomscia hiszpanskiego,wloskiego,rosyjskiego.Fakt faktem anglista nie musi sie zbyt wysilac,zeby znalezc prace jako lektor czy nauczyciel,wystarczy,ze pojdzie do pierwszej lepszej szkoly..a beda go calowac po rekach.Inni jezykowcy musza poprostu czasem wlozyc wiecej wysilku,by sie gdzies zalapac.Ja pamietam,ze na 30 szkol jezykowych do ktorych wyslalam cv,zadzwonili do mnie tylko z pieciu,ale w kazdej chcieli mnie przyjac.Takze nie jest zle...mi raz nawet oferowali prace w podrwoclawskiej wsi,nawet chcieli dac mieszkanie...,takze wszystko zalezy w duzej mierze od szczescia chyba :wink:

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2007-10-14, 15:16

Aż żałuję, że jestem beztalenciem lingwistycznym ;)

Awatar użytkownika
chiczi

Postautor: chiczi » 2007-10-14, 15:21

dushka pisze:Aż żałuję, że jestem beztalenciem lingwistycznym

A już myślałam, że ja tak tylko mam :mrgreen: :wink:

Awatar użytkownika
nadia

Postautor: nadia » 2007-10-14, 18:52

Roxi to masz wielkie szczęście,że mieszkasz we Wrocławiu.Na wschodzie Polski tu gdzie mieszkam niestety "faworyzowanym językiem jest angielski i germaniści muszą włożyc sporo wysiłku w to żeby dostac pracę.Gdybyś przyjechała do mojego regionu to sądzę że musiałabyś się trochę pomęczyć aby znaleźć pracę,zwłaszcza w szkole. Czasami sama zastanawiam się nad tym czy nie wyjechać z mojego miasta gdzieś na zachód Polski.

Awatar użytkownika
Roxi

Postautor: Roxi » 2007-10-15, 11:11

nadia pisze:Roxi to masz wielkie szczęście,że mieszkasz we Wrocławiu.Na wschodzie Polski tu gdzie mieszkam niestety "faworyzowanym językiem jest angielski i germaniści muszą włożyc sporo wysiłku w to żeby dostac pracę.Gdybyś przyjechała do mojego regionu to sądzę że musiałabyś się trochę pomęczyć aby znaleźć pracę,zwłaszcza w szkole. Czasami sama zastanawiam się nad tym czy nie wyjechać z mojego miasta gdzieś na zachód Polski.

hmm..moze faktycznie mam to szczescie,ze mieszkam na terenach,gdzie niemiecki jest dosc popularny,z racji bliskiego sasiedztwa z Niemcami,sporo tez jest niemieckich firm..Ja skladalam podania do wielu(chyba klikanascie..) szkol publicznych...i te znie bylo niewiadomo jakiego odezwu,jak juz cos konkretnego sie trafialo,to spoza wroclawia,a w samym miescie musialam troszke polazic,nim mnie przyjeto i to do gimnazjum,a nie podstawowki,jak chcialam..Anglista faktycznie ma latwiej,bo nie musi zbyt wiele robic,zeby gdziekolwiek go przyjeto.W mojej szkole jezykowej swego czasu chcieli nawet przyjac osoby,ktore wcale nie mialay ukonczonej filologii angielskiej,ba wystarczylo tylko,zeby ktos mial certyfikat przynajmniej FCE,takie bylo zapotrzebowanie na anglistow.. :shock: Nie wiem,jak jest na wschodzie,ale podejrzewam,ze wszystkie mniejsze miejscowosci zabijaja sie o anglistow,a o germanistach kazdy zapomina,bo przeciez teraz kazde dziecko,ktore idzie do szkoly,ma sie uczyc jezyka angielskiego,jakby to byl jedyny i sluszny jezyk...bez sensu :wink: Gdyby tworzono klasy z jezykiem niemieckim od 1 klasy szkoly podstawowej,to wszyscy tez by sie o nas zabijali..a tak niestety musimy poswiecic troche wiecej czasu na znalezienie pracy...mam nadzieje,ze z czasem troche przycichnie ten boom na angielski i wszystko sie unormuje :)

Awatar użytkownika
nadia

Postautor: nadia » 2007-10-15, 19:13

No ja właśnie dziś usłyszałam od znajomego,że podobno każda partia która startuje teraz w wyborach jako jeden z punktów swojego programu wysuwa postulat nauczania 2 języków obcych od 4 klasy szk.podst.Ciekawe czy tak faktycznie będzie.Myslę,że byłoby to dobre rozwiązanie zwłaszcza dla germanistów którzy troszkę czują się teraz zagrożeni.Ja zresztą też.W mojej szkole podst.niemiecki jest jęz.wiodącym od kilkunastu lat.W ubiegłym roku dyrekcja wprowadziła angielski w 1 kl a wtym roku ma juz 1 i2. Zastanawiam się co będzie kiedy te klasy będą w klasie 4-będą mieć jako wiodący niemiecki czy angielski? Moja dyrekcja chyba sama jeszcze nie do końca wie jak to będzie wyglądać chociaż twierdzi ze raczej bez zmian a więc nadal niemiecki jako język wiodący.Pozyjemy, zobaczymy...

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2007-10-15, 19:16

A ja jestem tym przerażona. Bo to oznacza, że również dzieciaki integracyjne będą tym objęte. A ja mam w klasie takie, które nie są w stanie nauczyć się podstaw podstaw angielskiego, a co dopiero mówić o 2 języku :|

Awatar użytkownika
nadia

Postautor: nadia » 2007-10-15, 19:20

maluchy chyba nie.Słyszałam,że dopiero od 4 klasy będzie wchodzić drugi jezyk.Dadzą radę!

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2007-10-15, 19:33

Ale ja mam 4 klasę integracyjną, nie chodzi mi o klasy 1-3.

Wróć do „Języki obce”