Odpisywanie zadania

czyli miejsce dla filologów

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

benia8686
Kto: student

Odpisywanie zadania

Postautor: benia8686 » 2010-11-04, 20:15

Ostatnio kazałam swoim uczniom oddać na osobnych kartkach zadanie domowe - opis przyjaciela. Pomyślałam: sprawdzę każdą pracę, wskażę błędy, to, nad czym jeszcze trzeba popracować i poprawić; bo kiedy piszą zadania w zeszycie nie ma czasu, żeby każdy je przeczytał. Przy okazji nie będzie problemu, że ktoś od kogoś odpisał. I jeśli chodzi o tę ostatnią rzecz bardzo się pomyliłam. Ostrzegałam, żeby nie odpisywać, bo każdą pracę przejrzę i zorientuję się, że zadanie nie jest wykonane samodzielnie.

Tymczasem okazało się, że otrzymałam 4 takie same zadania, jedno bardzo podobne (kilka rzeczy pozmienianych, ale to i tak da się zauważyć - te same błędy w tych samych miejscach). Domyślam się kto od kogo odpisywał, ale udowodnić nic nie mogę, nikogo za rękę nie złapałam.

Nie chcę puścić im tego płazem, ale mam jedną wątpliwość: nie zamierzałam wystawiać ocen za to zadanie - chodziło mi o dokładniejsze sprawdzenie poprawności wykonania - ale ta sytuacja to jest przesada, ze strony tych uczniów totalna olewka.

Rozważam dwa kroki:

a) potraktować to jak zwyczajną sytuację z zadaniem domowym: jak ktoś ma to OK, to jego obowiązek, może się zgłosić do przeczytania, bo tak czy owak zawsze sprawdzamy zadanie: jeśli natomiast nie ma to dostaje 1 - tutaj to 1 byłoby za odpisane zadanie
b) dać tym uczniom szansę na uniknięcie jedynki za uczciwe przyznanie się, kto od kogo odpisywał: jeśli tego nie zrobią wpisuję ndst wszystkim bez dociekania kto zrobił a kto odpisał (choć dla mnie to oczywiste). Planowałam powiedzieć, że tylko te jeden raz daję taką szansę. Niechby wyciągnęli wnioski na przyszłość

Co zrobilibyście na moim miejscu?

Awatar użytkownika
vuem
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Re: Odpisywanie zadania

Postautor: vuem » 2010-11-04, 20:35

1. Możesz "odrzucić" te prace, nakazać ponowne napisanie. Nieodwołalnie. Do skutku, aż napiszą samodzielnie...gdyby przyszło im do głowy ponownie kombinować.
Nie musisz mieć prac identycznych, wystarczy, gdy "autor" niezbyt dobrze orientuje sie w pracy, którą "sam stworzył".

2. Możesz wstawić lufy, jeśli masz zamiar tę prace domowa oceniać. Reklamacji nie musisz przyjmować. Wystarczy stwierdzenie, że napisanie tak podobnych prac jest równie prawdopodobne, co 5 w lotka.
Sprawdź, czy nie mogli wzorować się na ogólnodostępnym przykładzie pracy, np. w podręczniku.

3. Wyraźnie daj do zrozumienia, że oszustwa i pójścia na taką łatwiznę tolerować nie masz zamiaru, więc niczego nie osiągną.
Jeśli chcą "mieć to z głowy", bo nie chce im się "marnować czasu na głupie zadania domowe", to niechaj napiszą to samodzielnie od razu.

Po drugie taki opis może być częścią ważnego sprawdzianu, więc niechaj rozumieją, że opłaca się nauczyć taki tekst pisać.

Awatar użytkownika
Afroditte

Re: Odpisywanie zadania

Postautor: Afroditte » 2010-11-05, 07:59

Ja wszelkiego rodzaju opisy zadaję regularnie, jako część pracy domowej. Mają je przynieść na kartkach kancelaryjnych - tym sposobem nie taszczę tony zeszytów co jakiś czas:)
Osobiście postępowałabym jak tu
b) dać tym uczniom szansę na uniknięcie jedynki za uczciwe przyznanie się, kto od kogo odpisywał: jeśli tego nie zrobią wpisuję ndst wszystkim bez dociekania kto zrobił a kto odpisał (choć dla mnie to oczywiste). Planowałam powiedzieć, że tylko te jeden raz daję taką szansę. Niechby wyciągnęli wnioski na przyszłość

z tym, że jeśli by się przyznali, to i tak muszą napisać ten opis jeszcze raz, ale samodzielnie (nich to będzie 5 zdań, ale po swojemu :wink: )
"My wish is world's command"

Wróć do „Języki obce”