Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe
No nie jestem pewna czy to dopiero obecna klasa druga.... ja słyszałam, że obecna klasa czwarta ma pisać ten sprawdzan..... a to już zmieniałoby postać rzeczy....Andulencja pisze:Będą go chyba pisać dopiero dzieciaki, które są obecnie w klasie 2.
hmmm co do redagowania językowego mam spore wątpliwości... marnie to widzę u dzieciaków z podstawówki...vuem pisze:prosty i sprawdzi umiejętności rozumienia tekstu czytanego, ze słuchu, reagowania językowego
BlondeSwan pisze:hmmm co do redagowania językowego mam spore wątpliwości... marnie to widzę u dzieciaków z podstawówki...
BlondeSwan pisze:Wyracowanka(nawet wg określonych wzorów) piszą marnie.
BlondeSwan pisze:Dlatego powinniśmy wiedzieć dużo wcześniej jak ma wyglądać egzamin
.BlondeSwan pisze:aby ustalić priorytety
BlondeSwan pisze:Po za tym rodzice są z reguły nadgorliwi i już dzisiaj zadają pytania dotyczące sprawdzianu...
BlondeSwan pisze:choćby takie najprostrze .. np. Kiedy będzie egzamin?
BlondeSwan pisze:a ja nie umiem odpowiedzieć, co przyznam szczerze trochę mnie śmieszy a trochę irytuje (bardziej śmieszy)
Dzięki za klarowne przedstawienie sytuacji. Zatem to odległa przyszłość. Może jednak porównywanie tego sprawdzianu do egzaminu po trzeciej klasie, jaki by on nie był... to lekka przesada.Andulencja pisze:Nowa podstawa do klasy 4 wchodzi w życie w roku szkolnym 2013/2014 i planuje się pierwszy egzamin z języka obcego w roku szkolnym 2015/2016
Spokojnie może zbyt wiele emocji towarzyszy Twojej pracy. Jesteś pewien, że dobrze to wpływa na Ciebie i Twoje otoczenie? Jeśli mogę coś zasugerować ...radzę odrobinkę dystansu... Szkoła musi uczyć po egzamin. Pomyśl o rankingach, wynikach krajowych, wojewódzkich ... rodzice na to patrzą i kalkulują.... czy oby na pewno warto posłać dziecko do tej szkoły......miwues pisze:Uczenie pod egzamin to coś, na co mnie szlag trafia w obecnej szkole.
BlondeSwan pisze:Szkoła musi uczyć po egzamin.
BlondeSwan pisze:[..] wspomnienie polonistki z piętnastoletnim stażem, która [..] rozpytywała [..] jak zapisać słowo "błahy".
Redagowanie bardziej kojarzy mi się z pisaniem listu, e-maila...vuem pisze:Nie uczysz ich prostych praktycznych zwrotów? Nie potrafią na na pytanie "W jaki sposób poprosisz o pomoc?" wybrać między:
a) Thank you for help
b) Help me, please
c) Can I help you?
No coż rozmowa z rodzicami to zazwyczaj sztuka dyplomacji i uników.vuem pisze:Wtedy przedstawiasz im to, co wiesz lub czego się domyślasz, czy spodziewasz. Biorąc pod uwagę logikę, podstawę programową i analogie do innych egzaminów dla tego przedziału wiekowego.
PO drugie na pewne pytania nie możesz im precyzyjnie odpowiedzieć z powodu braku konkretów ze strony CKE, czy jak to się będzie nazywać. To rodzic powinien zrozumieć.
Tak, bo śmiech to zdrowie. Smieję się "w duchu" a nie rodzicowi w twarz.vuem pisze:Śmieszy Cię to, że nie potrafisz odpowiedzieć na pytanie?
BlondeSwan pisze:Redagowanie bardziej kojarzy mi się z pisaniem listu, e-maila...
BlondeSwan pisze:Szkoła musi uczyć po egzamin.
BlondeSwan pisze:o rankingach, wynikach krajowych, wojewódzkich ... rodzice na to patrzą i kalkulują.... czy oby na pewno warto posłać dziecko do tej szkoły......
BlondeSwan pisze:Jedyną myślą jaka mnie pociesza w tej sytuacji jest wspomnienie polonistki z piętnastoletnim stażem, która pewnego dnia w pokoju nauczycielskim rozpytywała bez krępacji jak zapisać słowo "błahy".