catchmeifyoucan pisze:co prawda jeszcze nauczycielem nie jestem (dopiero za rok ukończę liceum), ale przymierzam się do zawodu nauczyciela j, angielskiego

. I właśnie dlatego mam parę pytań (nie wiem czy wcześniej padały one na forum, mam nadzieję, że bana nie dostanę ;p) do tych bardziej doświadczonych i mniej doświadczonych nauczycieli. W jaki sposób wyglądają typowe studia anglistyczne - tzn. jakie są zajęcia, historia Anglii i Ameryki, literatura angielska i amerykańska, z języka i kultury? Czy na posadę nauczyciela ang. wystarczy co najmniej CAE i kurs pedagogiki? W jaki sposób wyglądają w trakcie studiów staże w szkołach i w jaki sposób i przez kogo jest się w trakcie nich ocenianym? Jak to jest podczas pierwszych minut, godzin, dni pracy...? Czy nowozatrudniony nauczyciel w szkole jest dobrze przyjmowany przez uczniów? hm... to tyle... ;p dzięki za odp.

wybierz sie do kolegium jezykowego zamiast na anglistyke. zajecia sa duzo ciekawsze, masz wiecej praktycznych przedmiotow i lepiej cie przygotowuja do zawodu nauczyciela (lit. dzieci mlodszych, metodyka, dydaktyka itp.), pozniej robisz na uniwersytecie mgr i wsio.
praktyki wygladaja roznie, zalezy od nauczyciela. na poczatku obserwujesz jego lekcje, pozniej prowadzisz sam. praktyki masz (zazwyczaj) miesiac na 2. roku i miesiac na 3. roku.
nowozatrudniony nauczyciel jest tak przyjmowany przez uczniow jak na to zasluguje, ogolnie nie jest zle. ale przez mlody wiek nie otrzymasz takiego szacunku jak przykladowo starsza osoba.