Co decyduje o wyborze nauczanych j. obcych w szkołach?

czyli miejsce dla filologów

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
Ingeborga

Re: Co decyduje o wyborze nauczanych j. obcych w szkołach?

Postautor: Ingeborga » 2008-03-16, 22:36

catchmeifyoucan pisze:za naszego życia j. angielski na pewno ze szkół nie zniknie...
też tak myślę
catchmeifyoucan pisze:również prawdopodobnie plan minister nie zostanie zrealizowany
mam nadzieję :)
...

Awatar użytkownika
Ginevra

Postautor: Ginevra » 2008-03-17, 08:37

ja jestem przerażona, uczę już kilkanaście lat, nic innego nie robiłam i nie wyobrażam sobie, żebym coś innego mogła robić; a utratę pracy w wyniku poczynań kolejnych ministrów niestety dość dobrze mogę sobie wyobrazić...

Awatar użytkownika
nadia

Postautor: nadia » 2008-03-17, 14:57

Doskonale Cię rozumiem! Ja uczę co prawda 7 lat, ale też nigdy nie robiłam nic innego bo odkąd sięgam pamięcią to zawsze chciałam uczyć w szkole.No a teraz szanowna pani minister chce mnie tego pozbawić.!

l.krawczyk
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język niemiecki

Postautor: l.krawczyk » 2008-03-21, 00:34

tragiczny pomysł pani hall :evil:

Awatar użytkownika
nadia

Postautor: nadia » 2008-03-21, 08:40

Może jednak ten pomysł nie przejdzie?Ciekawa jestem czy pani Hall zastanowiła się nad tym,że setki nauczycieli dzięki jej pomysłowi zostanie pozbawionych pracy.

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2008-03-21, 09:29

Jej to pewnie zwisa, przecież nauczyciel zawsze może "się przekwalifikować" :evil:

Awatar użytkownika
nadia

Postautor: nadia » 2008-03-21, 10:08

Łatwo powiedzieć a trudniej wykonać.Nawet gdybym chciała się przekwalifikować to niestety ale w mojej szkole nie ma wolnych etatów ani perspektyw na przejście z jednego przedmiotu na drugi.

motylek8
Przedmiot: Język angielski

Postautor: motylek8 » 2008-03-21, 10:54

Moim zdaniem, nie ma szans żeby taki pomysł przeszedł - skąd oni wezmą tylu nauczcieli angielskiego? jak teraz juz przecież są problemy ze znalezieniem anglistów. To jest po prostu niemożliwe. Chyba,że germanistom beda kazali sie przekwalifikować na anglistów <zarcik> :wink:

Boguś

Postautor: Boguś » 2008-03-23, 21:58

Kolejny poroniony pomysł , kolejnego niekompetentnego ministra.
Nie jest to realne, proste pytanie i powala ten cały pomysł naszej pani minister ,

skąd wezmą tylu anglistów?

maagdaa
Przedmiot: Język niemiecki

Postautor: maagdaa » 2008-03-24, 13:55

Z samymi anglistami może i problemu by nie było, zatrudnialiby po prostu (bo innego wyjścia nie widzę) studentów albo jeszcze studiujących albo dopiero po szkole - niekoniecznie przygotowującej do zawodu nauczyciela... A my germaniści będziemy musieli wyjeżdżać za granicę - i moze wtedy za nami zatęsknią :)
"Kiedy Bóg zapyta mnie na sądzie ostatecznym co dobrego zrobiłam w swoim życiu, odpowiem Mu, że spędziłam je z Tobą."

Awatar użytkownika
Ginevra

Postautor: Ginevra » 2008-03-25, 10:06

to jest całkiem realne, w szkołach podstawowych pierwszaki i drugoklasiści mają już wprowadzony obowiązkowy język angielski, ten obowiązek będzie się przesuwał z roku na rok o klasę wyżej i za parę lat nikt już nawet nie wspomni o germanistach...
ja już po nocach nie śpię, tylko rozmyślam co począć dalej

Awatar użytkownika
nadia

Postautor: nadia » 2008-03-25, 12:57

Ginevro, a w jakiej uczysz szkole? W podstawowej? Ja ucze w podstawówce i u mnie niemiecki jest nauczany odkąd rosyjski wyszedł ze szkół. Ponadto dodatkowo dzieci mają angielski jedną godzinę tygodniowo (trochę mało).Na razie nikt z tego powodu nie płacze. Zarówno uczniowie jak i ich rodzice są zadowoleni. Wydaje mi się,że o wyborze języka powinien decydować dyrektor a nie pani minister.

Awatar użytkownika
Roxi

Postautor: Roxi » 2008-08-23, 13:11

Czytalam ostatnio w gazecie,ze od tego roku szkolnego jezyk angielski bedzie obowiazkowy poczawszy od kl.I...Troche sie martwie teraz o nas..germanistow..Jeszcze 2,3 lata temu,odbywajac praktyki pedagogiczne,mialam zajecia z niemieckiego w klasie I,III,jestem ciekawa,jak to wyglada teraz.Czy jest realna szansa na uczenie niemieckiego w klasach 1-3? Skoro angielski bedzie obowiazkowy od samego poczatku,to potem w kl.4-6 wieszkosc bedzie kontynuuowac nauke.Slyszalam tez,ze od przyszego roku szkolnego w gimnazjum ma byc obowiazkowy drugi jezyk obcy..Troche sie boje,ze za pare lat bedzie ciezej znalezc prace w szkole jako germanista... :? Z kolei teraz bede uczyc niemieckiego w przedszkolu,a powinno sie wydawac,ze tylko angielski goruje..

Awatar użytkownika
karaeska
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Postautor: karaeska » 2008-08-23, 13:18

Gdy ja chodziłam do przedszkola, były nieobowiązkowe i bezpłatne zajęcia z języka angielskiego - kto zechciał, mógł się zapisać, kto nie chciał, nie musiał. Potem, w pierwszej klasie mieliśmy obowiązkowy angielski, w klasie czwartej doszedł niemiecki, a w klasie piątej z kolei można chętni mogli się zapisać na język hiszpański. W innych puławskich szkołach jest różnie - w dwóch zamiast niemieckiego w klasie czwartej dochodzi hiszpański/francuski, w innych jest niemiecki, ale angielskiego uczy się od klasy drugiej. Z przedszkoli, o ile wiem, tylko to moje miało bezpłatny i nieobowiązkowy angielski.

motylek8
Przedmiot: Język angielski

Postautor: motylek8 » 2008-08-23, 15:03

na pocieszeni moge napisać, że teoretycznie ma to być język obcy nowożytny, ale...
:roll:
" "Chcemy, by wszyscy uczniowie kończący naukę w szkole, znali dwa języki obce i aby jednym z tych dwóch języków był język angielski" - powiedział wiceminister edukacji Zbigniew Marciniak na konferencji prasowej.

Według Marciniaka, większość uczniów jako pierwszy język obcy pozna angielski, jest on bowiem najczęściej wybieranych przez uczniów i nauczanych w polskich szkołach językiem obcym. Jak podał wiceminister edukacji resort szacuje, że uczyć się go będzie ponad 80 proc. pierwszaków. Na drugim miejscu znajduje się niemiecki, na trzecim rosyjski."
(http://nauka.pl/Wiadomosci/Nowosci/Od_1 ... 417,1836,1)

Wróć do „Języki obce”