Matura ustna z języka obcego

czyli miejsce dla filologów

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
vuem
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Re: Matura ustna z języka obcego

Postautor: vuem » 2010-03-03, 22:06

Yoka pisze:nie kojarzę sobie, aby był przepis mówiący, że nie można, ale ilekroć siedziałam w komisji nigdy nie zmieniało się kolejności rozmówek, szło się po kolei - rozmówka A, potem B, potem C, obrazek. Lub obrazek, rozmówka A, potem B, potem C. Koniec egzaminu

Bo większość zdających nie czuje potrzeby zmieniania kolejności, ale zakazu nie ma.

Co zresztą jest logiczne, bo kolejność poszczególnych zadań nie ma żadnego znaczenia, żadnego wpływu na trudność zadania, czy jakość odpowiedzi.

aniabra

kilka praktycznych pytan dotyczacych matury z jezyka ang.

Postautor: aniabra » 2010-08-22, 09:33

1. Poziom podstawowy matury to cos okolo pre intermediate B1, czy orientujecie sie do jakiego poziomu zblizona jest najbardziej matura na poziomie rozszerzonym?

2.Czy we wszystkich szkolach aktualne jest to co weszlo chyba w zeszlym roku - ze kazdy uczen zdaje podstawowa mature obowiazkowo i oprocz tego kazdy zdaje tez rozszerzona?
A ustny? Dowolny poziom? Ale chyba tylko jeden...z tego co pamietam.

3.Uslyszalam jakas dziwna plotke...ale to chyba nieprawda. Czy jezeli uczen chodzil od kalsy z rozszerzonym jezykiem angielskim oznacza to ze musi on zdawac mature na poziomie rozszerzonym? To chyba nieprawda...
A w ogole profil rozszerzony - w kazdej szkole oznacza to cos innego, inna liczbe godzin, prawda? Jedna klasa rozszerzona moze miec 4 angielskie, a inna 6?

Awatar użytkownika
haLayla
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Postautor: haLayla » 2010-08-22, 14:09

Odpowiem wg wiedzy mej najświeższej na pytanie trzecie, chociaż może być nieco nieaktualna.

Nie, to nie jest obowiązkowe. Moja klasa miała rozszerzoną matematykę i fizykę. Część klasy w ogóle do egzaminu z matematyki nie przystąpiła, zaś nieliczni poważyli się na fizykę. Więc to plota.
<3

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-08-23, 17:20

1. No powiedzmy, że tak. Poziom rozszerzony dajmy na to B2-C1. Inni wolą określać jako pomiędzy FCE a CAE. Patrz na to z przymrużeniem oka :wink:

2. Maturzysta ma obowiązek zdawać obowiązkowo poziom podstawowy jednego wybranego języka.
Może jako przedmiot wybrany zdawać inny jeszcze język, na dowolnie wybranym przez siebie poziomie, zarówno w części ustnej, jak i pisemnej.
Jeśli wybranym przedmiotem jest język zdawany wcześniej jako obowiązkowy, to wtedy obie części - ustna i pisemna - musza byc zdawane na poziomie rozszerzonym.

Jaś zdaje:
Obowiązkowo j. angielski - ustny i pisemny na poziomie podstawowym.

Jeśli nie ma dość językowych zmagań, to wybiera jako przedmiot dodatkowy:

a) j. angielski ponownie - ustny i pisemny na poziomie rozszerzonym,
b) inny język - ustny i pisemny na dowolnych poziomach, łącznie z kombinacja ustny podstawowy, a pisemny rozszerzony lub odwrotnie.

3. Plotka. Nikt nie ma prawa uczniowi narzucać egzaminu maturalnego (podejście do niego to prawo, nie obowiązek), nie ma tez prawa narzucania poziomu zdawania danego przedmiotu, bez względu na profil klasy, czy szkoły do jakiej uczeń uczęszczał. MOże on dowolnie wybierać z puli przewidzianej w rozporządzeniu, tzn. że może nawet zdawać egzamin z przedmiotu, którego w danej szkole nie nauczają.

Co do różnic w ilości godzin? No cóż realizacja materiału właściwego "poziomowi rozszerzonemu", czy raczej czas potrzebny na jej realizację zależy w dużym stopniu od poziomu "startowego" w klasie pierwszej LO.

Zresztą przeczytaj choćby wstępy do programów nauczania j. angielskiego w wersji A, B i C.

Tak więc spokojnie można sobie wyobrazić klasę Jasia (zdają wszyscy poziom rozszerzony), która średnio pracowała 3-4 godzin tygodniowo, jak i klasę Basi, która ledwie sięgnęła tego samego, a zasuwała 6 godzin.

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2010-08-23, 17:37

vuem, nie jestem pewien, czy Cię dobrze zrozumiałem. Matura z języka angielskiego jest obowiązkowa? Jak ja zdawałem rok temu, nie była - wybierało się dowolny język nowożytny z tych, które są dostępne.
<3

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-08-23, 18:09

Oczywiście, że nie. Jak napisałem:
Maturzysta ma obowiązek zdawać obowiązkowo poziom podstawowy jednego wybranego języka.

Jaś jest tylko przykładem. Angielski mu wybrałem jako obowiązkowy, bo Aniabra tego języka uczy :wink:

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2010-08-23, 20:52

vuem, tak też sądziłem. Już zacząłem się dziwić, co się z tym światem dzieje. A ponoć teraz, trzeba pisać zarówno maturę na poziomie podstawowym jak i rozszerzonym, jeżeli ktoś sobie rozszerzony przedmiot zadeklarował. Przynajmniej tak słyszałem...
<3

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-08-24, 07:48

haLayla pisze:A ponoć teraz, trzeba pisać zarówno maturę na poziomie podstawowym jak i rozszerzonym, jeżeli ktoś sobie rozszerzony przedmiot zadeklarował.

Jeśli wybranym przedmiotem dodatkowym jest polski, matematyka lub ten sam język wybrany wcześniej jako obowiązkowy, to muszą być one zdawane na poziomie rozszerzonym.
I tylko wtedy zdajesz dany przedmiot na obu poziomach.

Jeśli abiturient wybiera inny przedmiot dodatkowy, to decyduje sam na jakim poziomie chce ten egzamin zdawać. Deklaracja poziomu rozszerzonego nie zmusza do zdawania również poziomu podstawowego.

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2010-08-24, 16:21

Czyli dlatego, że matura z matematyki jest obowiązkowa od tego roku, to zdając ją na poziomie rozszerzonymi, trzeba także zdawać poziom podstawowy?
<3

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-08-24, 16:39

Dokładnie.

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2010-08-24, 17:12

Dzięki za wyjaśnienie :)
<3

smv

matura z języka angielsiego ustna- czy jest jakas zmiana?

Postautor: smv » 2011-03-28, 13:29

witam,pytanie dotyczy matury z jezyka angielskiego- czesci ustnej. udzielam korepetycji i wlasnie uczen ktory rok temu nie zdal ustnej mowi ze nie mial zadnych rozmowek wtedy tylko pamieta obrazek do opisywania.
czy cos przeoczyłam czy zwyczjanie mój uczen nie pamięta?

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2011-03-28, 13:32

Nie pamięta.

Opis zdjęcia + 2 pytania oraz 3 rozmowy sterowane. Były, są, w przyszłym roku wyglądać będzie to trochę inaczej.

smv

Postautor: smv » 2011-03-28, 13:34

no wlasnie przeszukalam internet i faktycznie zmian nie ma jeszcze, dopiero od wrzesnia uczniowie beda uczyli sie na innych zasadach tzn ten sam poziom.

to ja nie wiem co za mature mój uczen miał...;/
dzieki za odpowiedz;-)

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2011-03-28, 13:43

smv pisze:to ja nie wiem co za mature mój uczen miał...;/

Tą, której nie zdał :wink:

Nie zrobił całego zadania 1. W drugim pewnie poklepał parę słów o obrazku i biedakowi dali ze 4 punkty.

Bierz go w obroty ostro, to już za chwilę... :wink:

Wróć do „Języki obce”