Podział na grupy

czyli miejsce dla filologów

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

jagodawitch
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Re: Podział na grupy

Postautor: jagodawitch » 2009-08-24, 11:16

Witam, jestem tu nowa i jeszcze nie bardzo umiem się 'posługiwać' tym forum. Chciałbym zapytać, czy pisał ktoś z Was regulamin podziału na grupy. U mnie w szkole od tego roku ma być podział na bardziej i mniej zaawansowanych i ma do tego powstać regulamin. Tzn. ja mam go napisać... :( Czy ktoś mógłby mi pokazać swój przykładowy? jagodawitch@poczta.onet.pl

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Postautor: Jolly Roger » 2009-08-24, 11:57

U mnie w szkole od tego roku ma być podział na bardziej i mniej zaawansowanych i ma do tego powstać regulamin.

nie bardzo wiem o co chodzi?? Jaki regulamin? Może chodzi o zasady selekcji??

U mnie dyrekcja jeszcze nie wpadła na taki pomysł 8)
We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free

jagodawitch

Postautor: jagodawitch » 2009-08-24, 18:11

Tak, chodzi o zasady przydzielania do 2 grup na podstawie napisanego testu. Ale jak podzielic na dwie grupy (mniej wiecej takie same), jak to napisac w regulaminie... :? Przeciez jesli duzo uczniow napisze dobrze lub wiekszosc kiepsko to nie moge zrobic jednej grupy 5-cio osobowej a pozostalych 'wrzucic' do drugiej. I jakos trzeba to zapisac i zawrzec w regulaminie, który musze napisac...

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Postautor: Jolly Roger » 2009-08-28, 00:09

jagodawitch pisze:Przeciez jesli duzo uczniow napisze dobrze lub wiekszosc kiepsko to nie moge zrobic jednej grupy 5-cio osobowej a pozostalych 'wrzucic' do drugiej.

Czemu nie możesz?

Nie mam regulaminu. Ustalamy grupy autorytatywnie na podstwie dyskusji językowców uczących danych uczniów. Po semestrze możliwe są zmiany. To, że podział ma być równy liczbowo to legenda politpoprawności. U mnie w klasie 5 jest 15 zaawansowanych i 11 podstawowych, a w klasie 2 gimnazjum 7 zaawansowanych i 18 podstawowych
We gonna ride the sea,

we pray to the wind and the glory

That's why we are raging wild and free

zeze

Klasa - 29 osób i brak podziału na grupy

Postautor: zeze » 2009-09-01, 21:13

Czy podział na grupy w tak licznej klasie na zajęciach z języka obcego jest obowiązkowy??? Rozporządzenie z chyba 2002 mówi, że tak. Czy od tamtego czasu coś uległo zmianie, bo u mnie nie podzielono klas. Oczywiście uczynił to organ nadzorujący zapewne w ramach oszczędności.

EDIT:
Ups pomyliłem działy, jakby moderator mogł to proszę o przeniesienie.

pandonapandona

Postautor: pandonapandona » 2009-09-01, 21:32

U mnie są 33 osoby i brak podzialu na grupy...

Awatar użytkownika
lieblingin

Postautor: lieblingin » 2009-09-01, 22:28

jesli jest to jezyk dodatkowy to klasa nie musi byc dzielona, przynjamniej u mnie tak bylo

ale jesli pracujesz w gimnazjum, to nawet ten drugi jezyk powinien byc podzielony na grupy pod wzgledem zaawansowania, poniewaz dwa jezyki sa obowiazkowe

Awatar użytkownika
Andulencja

Postautor: Andulencja » 2009-09-01, 23:06

U mnie w gimnazjum są 2 języki: angielski i rosyjski. Do tej pory rosyjski jako dodatkowy nie był dzielony na grupy i tak w obecnych 2gich klasach jest po 30 osób. Ale już pierwsze klasy, dla których angielski jest obowiązkowym 2 językiem, są dzielone.

zeze

Postautor: zeze » 2009-09-02, 18:29

A u mnie w zeszłym roku był podział, a w tym roku żadna klasa nie została podzielona. Pracuję w gimnazjum i chodzi o zajęcia obowiązkowe. Urzędasy szukają oszczędności.

Awatar użytkownika
Andulencja

Postautor: Andulencja » 2009-09-02, 18:49

zeze pisze:Urzędasy szukają oszczędności.
tylko czy zgodnie z prawem? Poszukaj przepisu. Chyba gdzieś był na forum.

zeze

Postautor: zeze » 2009-09-02, 18:59

Rozporządzenie z 2002 roku, nowszego chyba nie ma, ale co podkabluję? Wtedy oberwie też dyrekcja do której nie mam pretensji bo wiem jak to z naszymi urzędasami jest.

kazmirz

Postautor: kazmirz » 2009-09-02, 22:02

Podział na grupy ze względu na poziom zaawansowania jest obowiązkowy w klasie I gimnazjum. Taki obowiązek nakłada na organ prowadzący nowa podstawa programowa. Można o tym przeczytać na stronach MEN.

Cytuję ze strony: http://www.reformaprogramowa.men.gov.pl/
"Czy podział uczniów na grupy ze względu na poziom zaawansowania językowego (zgodnie z nową reformą) to obowiązek czy raczej tylko taka możliwość?

Odpowiedź zależy od tego, o której klasie mówimy - w 1 klasie gimnazjum to obowiązek, a w pozostałych klasach - zalecenie. Zasada jest taka: w tych klasach, do których wchodzi reforma, podział na grupy zaawansowania jest obowiązkowy, a w pozostałych klasach zalecany, ponieważ sprzyja efektywności nauczania."

Awatar użytkownika
Afroditte

Postautor: Afroditte » 2009-09-08, 10:26

ok, rozumiem, że podział jest dla I klasy obowiązkowy w myśl nowej podstawy, ale co w przypadku kiedy uczniowie rozpoczynają naukę w gimnazjum ( w szkołach podstawowych obowiązkowy był niemiecki)? czy w tym przypadku również należy ich podzielić? wg jakich kryteriów? test diagnostyczny? bez sensu wydaje się. Chybił trafił? Od numeru do numeru? Szukam konkretnych przepisów.
"My wish is world's command"

antie
Przedmiot: Język niemiecki

Postautor: antie » 2009-09-08, 13:21

Afroditte pisze:ok, rozumiem, że podział jest dla I klasy obowiązkowy w myśl nowej podstawy, ale co w przypadku kiedy uczniowie rozpoczynają naukę w gimnazjum ( w szkołach podstawowych obowiązkowy był niemiecki)? czy w tym przypadku również należy ich podzielić? wg jakich kryteriów? test diagnostyczny? bez sensu wydaje się. Chybił trafił? Od numeru do numeru? Szukam konkretnych przepisów.

Jeśli w gimnazjum uczą się obu języków, wtedy kryterium podziału na grupy powinien być, moim zdaniem, stopień zaawansowania z j. niemieckiego, ustalany na podstawie testu diagnostycznego. Z j. angielskiego obie grupy będą początkujące, chyba, że któreś z dzieci uczyło się j. angielskiego poza szkołą.

ala.forum

Postautor: ala.forum » 2009-09-08, 21:25

niestety w moim gimnazjum I klasy zostaly podzielone na 3 grupy ale wg tego jak napisaly sprawdzian po 6 klasie co nijak sie ma do ich poziomu z jezyka obcego...niby mam grupe zaawansowana a są w grupie uczniowie i w 6 i z 3...
w ogole to moja byc podobno dzienniki oddzielne, bo np w mnie w szkole są 3 klasy I gimnazjum, noi jak teraz wpisac temat w jednej lini? podzielic to na 3 i pisac drobnym maczkiem? a gdzie frekwencja i podpis n-la??? poroniony pomysl...

Wróć do „Języki obce”