Z podziału na grupy zaawansowane i podstawowe korzystam od kilku lat. Zanim jeszcze MEN to zadekretował. Sobie chwalę. Dla rozwiania watpliwości pracuję w wiejskim zespole szkół SP i Gim.
Wolałabym aby pozostały normalne klasy,zwłaszcza, że przez ten semestr sprawę zagłaskiwano, mam wrażenie że nie wierzyli mi, że jest aż ta źle. Gdyby były klasy miałabym taki sam zestaw osób jak i inni nauczyciele przynajmniej łatwiej byłoby mi się przebić z problemami bo inni mieliby podobne.
Kumulacja silnych charakterów to niechybnie kłopoty. jesteś pedagogiem i musisz pokazać kto jest przewodnikiem stada. Odsyłam do teamtów o problemach wychowawczych. Nalezy o problemie rozmawiać z wychowawcami, pedagogiem szkolnym i sama dyrekcją. Kwestie wychowawcze to nie walka samotnego szeryfa, ale szeroka koalicja.
Normalne klasy to równanie do tych lepszych czy tych słabszych?
ala.forum pisze:niestety ocena ocenie bedzie nierowna, ale nie mamy na to wpływu. ja nie moge swoim uczniom postawic samych celujących tylko dlatego ze sa w zaawansowanej grupie, duzo od nich wymagam i czasami sie buntuja bo przeciez w grupie podstawoej za samo przeczytanie kilku zdan maja 6 a u mnie trzeba przeczytac i jeszcze odpowiedziec na pytania do tesktu ( bo ja stawiam ocene za rozumieniue tekstu czytanego a nie samo przeczytanie)
trudno się dziwić, ze sie buntują. Czy ty byś się nie buntowała gdyby stażyści otzrymywali większą pensje niż ci co pracuja od kilku lat i zajmujacy się kilkoma dodatkowymi projektami gdy stażysta tylko robi swoje pensum?
Naturalnym zachowaniem jest, że uczniowie będą chcieli być w grupie podstawowej. Zaawansowanie nie daje im w tej chwili zbyt wiele. Perspektywa kilkuletnia jest dla nich abstrakcyjna i niewiele znaczy.
W grupie zaawansowanej i podstawowej realizuje ten sam materiał. Zmieniam metody i rozszerzam jedynie niektóre aspekty tym zaawansowanym. Przecież egzamin będą pisać ten sam.
Wiem, ze niektóre tematy z zaawansowanymi zrobię w godzinę, a podstawowi potzrebują dwie albo trzy. Wtedy zaawansowani maja premię i lekcje o kulturze, projekty poszerzające słownictwo, karaoke, filmy po angielsku, piosenki, drama, turnieje. To wszystko jest ponad normę. Za to oceniam szóstkami wszak zrobili coś ponad normę.