PODRĘCZNIKI - język angielski

czyli miejsce dla filologów

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
Ewryl
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Re: PODRĘCZNIKI - język angielski

Postautor: Ewryl » 2008-09-23, 17:31

Zawsze test i powtórzenie rozkładam na dwie godziny. Lekcja powtórzeniowa ma przygotować dzieci do sprawdzianu, który będą pisać a jeśli odbywa się to na tej samej lekcji to wtedy powtórzenie nie ma sensu.
Poza tym, jakoś nigdy nie odniosłam wrażenia, żeby w tej książce sugerowali powtórzenie i test na tej samej lekcji :wink:
Desde que sinta a brisa fresca no meu cabelo
E ver o sol brilhar forte nas folhas
Nao irei pedir por mais.

Ricardo Reis

luanne

Postautor: luanne » 2008-09-23, 18:22

Też pracuję na SPARKSIE i nie wyobrażam sobie jak mam przeprowadzić test w klasie np 1 wśród 30 uczniów... każdy będzie się oglądał, zadawał stop pytań:) :)

smv

Postautor: smv » 2008-09-24, 08:00

tez robie na SPARKS i lekcja powt jest na jednej lekcji-wtedy robie jakies gry, dodatkowe cwiczenia zeby sobie przypomnialy material i potem spr, ktory np w 1 klasie u mnie trwał tylko 10 minut niecałe;) wiec zaczynam zazwyczaj nowa lekcje;) po tescie

kjk99

Postautor: kjk99 » 2008-09-24, 17:13

Witajcie, mam pytanie odnoszące się do repetytorium z j.angielskiego.

Które mi polecacie?

Ja mam doświadczenie [miesięczne ;)] z Oxfordem i Longmanem.
http://www.gimnazjum.oxford.pl/struktur ... jum_Expert
Oxford

http://www.longman.pl/pl/dla_nauczyciel ... jalny/LEG/
Longman

Po rekacjach uczniów i własnych odczuciach [jako, że mam klasy 1 i dwie 2 kseruję im na razie materiały nie chcąc narażać rodziców na kolejne koszta we wrześniu] zdecydownie bardziej podoba mi się Longman. Uczniowie również twierdzą, że zadania są ciekawsze, atrakcyjniejsze, mają lepszą formę i nie nudzą tak jak Oxfordzkie.
Ja osobiście uważam, że książki są na podobnym poziomie, z drobną przewagą Longmana. Natomiast mam wielkie zastrzeżenia do nagrań z Oxfordu. Gdzie bym ich nie odtwarzała, pojawiają się jakieś szumy, zakłócenia a i spikerzy czasem nie mówią wyraźnie, co mnie irytuje a dzieciakom przeszkadza.

Pozdrawiam,
Ania.

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Postautor: Jolly Roger » 2008-09-24, 18:53

podręcznik jest dodatkiem dla nauczyciela, a nie odwrotnie. To nauczyciel decyduje ile lekcji przeznaczyć na daną lekcję. To nauczyciel dostosowuje metody i czas do potrzeb uczniów. W końcu nauczyciel powinien byc na tyle wykształcony aby poradzić sobie z wykonywaniem zawodu. Jesli jest tylko wykonawcą wskazówek z książki dla nauczyciela to po co nam studia pedagogiczne, nauczyciel może być każdy kto umie czytać ze zrozumieniem.

btw jeśli trzymac się Sparksa przy dwóch godzinach tygodniowo to ksiązka się skończy w lutym najdalej marcu i co dalej? Palnąc sobie w łeb czy rozpłakać na forum?
We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free

Anita@

Postautor: Anita@ » 2008-09-25, 15:07

Też uważam, że Longman ma lepiej opracowane, ciekawsze i bardziej przejrzyste repetytorium, także ja bym się właśnie na nie zdecydowała. Oxfordowi coś nie udało się to Gimnazjum Expert. To co mnie jeszcze w nim razi to zbyt mała czcionka i zbyt dużo ćwiczeń ućkanych na jednej stronie.

kjk99

Postautor: kjk99 » 2008-09-25, 16:12

Po rozmowie z zaprzyjaźnioną angilstką, która przygotowywuje 3 klasy dowiedziałam się, że najbardziej przeszkadzają uczniom nudne zadania, w których trzeba pisać coś w zeszycie, zadawać pytania w parach. Wiem, że to przydatne, ale bardziej na "normalnych" lekcjach niż tych przed egzaminem.

Polecacie zajrzeć do jakiegoś jeszcze repetytorium?

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Postautor: Jolly Roger » 2008-09-25, 16:38

jak korzystam z macmillana. skłaniałbym się ku temu, że układ jest bardziej przejrzysty niż u longmana.
We gonna ride the sea,

smv

Postautor: smv » 2008-09-26, 21:10

Jolly Roger pisze:podręcznik jest dodatkiem dla nauczyciela, a nie odwrotnie. To nauczyciel decyduje ile lekcji przeznaczyć na daną lekcję. To nauczyciel dostosowuje metody i czas do potrzeb uczniów. W końcu nauczyciel powinien byc na tyle wykształcony aby poradzić sobie z wykonywaniem zawodu. Jesli jest tylko wykonawcą wskazówek z książki dla nauczyciela to po co nam studia pedagogiczne, nauczyciel może być każdy kto umie czytać ze zrozumieniem.

btw jeśli trzymac się Sparksa przy dwóch godzinach tygodniowo to ksiązka się skończy w lutym najdalej marcu i co dalej? Palnąc sobie w łeb czy rozpłakać na forum?

ja mialam rok temu praktyke robilam sparksa 2 razy w tyg, tak rozlozylam material ze starczylo mi na caly rok,a el ze ok 10 lekcji mi przepadlo wiec nie zroblam osttaniego rozdzialu...

Maria56

Conections 4

Postautor: Maria56 » 2008-09-28, 09:47

Witam jestem nauczycielką języka angielskiego od niedawna, podobają mi się książki conections 4, dlatego mam pytanie: Czy wiecie gdzie mogę znaleźć do nich testy dla nauczycieli?

Anita@

Postautor: Anita@ » 2008-09-28, 15:14

Na stronie www.oxford.pl, ale trzeba dostać hasło dostępu od przedstawiciela wydawnictwa.

Soraya

Postautor: Soraya » 2008-09-28, 17:36

Witam. Dostałam pracę w uzupełniającym liceum dla dorosłych. Mam jednak problem z wyborem podręcznika. Uczniowie są w różnym wieku (od 18-45 lat) i z różną wiedzą (niektórzy nic nie umieją, niektórzy uczyli się przez 12 lat).
Jaki podręcznik do nauki języka angielskiego (po 3 latach matura) polecacie? Cena najlepiej jak najniższa.

Dziękuję za szybkie odpowiedzi.

Awatar użytkownika
Andulencja

Postautor: Andulencja » 2008-09-29, 16:38

Najlepiej skorzystaj z repetytorium. Ja 2 lata temu korzystałam z Repetytorium wydawnictwa Longman. (Dodatkowo książka z testami). Ale w tym roku poleciłaby ci nową pozycję tego wydawnictwa: Matura podstawowa. - Poleciłam ją już koleżance, która przejęła po mnie godziny w liceum dla dorosłych i jest bardzo zadowolona - dużo ćwiczeń o różnej trudności i zadania typowo maturalne. Zerknij na stroną Longmana:www.pearsonlongman.com.pl
Pozdrawiam :wink:

Anita@

Postautor: Anita@ » 2008-09-29, 19:31

Ale repetytorium to w 3 klasie, a ona nie wie od czego zacząć w pierwszej. Przyznam, że sama bym nie wiedziała, skoro niektórzy uczyli się 12 lat a niektórzy nic. Na pewno nie da się ich podzielić na 2 grupy? Zrób im jakiś test, żeby się zorientować, co umieją na początek. Ja bym wzięła chyba Matura Solutions Pre-intermediate, z tym że dla tych początkujących musiałbyś zrobić kilka zajęć wprowadzających i dużo będą musieli sami pracować w domu. Z kolei, jeśli weźmiesz poziom Elementary, to ci którzy się uczyli będą się nudzić. A może weź ten Elementary i postaraj się go zrobić w pół roku, wybierając najważniejsze rzeczy i dając tym bardziej zaawansowanym dodatkowe ćwiczenia? Będzie to trochę męczące, ale chyba najlepsze wyjście.

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Postautor: Jolly Roger » 2008-09-30, 13:35

Zrób test by sprawdzić co grupa umie. Ktoś ucząc sie 12 lat może być takim samym geniuszem jak ten po pół roku.

potem zdecyduj na kim chcesz oprzeć naukę. Na tych mocniejszych czy na słabszych? Stawiałbym na mocniejszych, niech słabi gonią. Matura to przywilej, a nie dobro powszechne. Chca mieć niech zapracują.

Z drugiej strony nie windowałbym zbytnio poziomu, żeby nie okazało się, że 3 osoby pracują, a reszta udaje, ze wie co sie dzieje, a po pół roku pójda na skarge do dyrekcji. :twisted:
We gonna ride the sea,

Wróć do „Języki obce”