Problem z projektem edukacyjnym

czyli miejsce dla filologów

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Melizabeth
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski, Język hiszpański

Problem z projektem edukacyjnym

Postautor: Melizabeth » 2014-09-18, 15:36

Dyrekcja nasza zażyczyła sobie, aby do 30 września każdy nauczyciel przygotował pomysł na projekt edukacyjny. Nie mam pojęcia co chciałabym robić, ale wiem, że w internecie pomysłów masa, więc coś wybiorę. ALE: mamy uzupełnić kartę projektu, gdzie m.in. należy podać planowane efekty tego projektu dla ucznia, szkoły i środowiska lokalnego. I tu mam problem: jakie to mogą być efekty?? Dla ucznia są oczywiste, ale jeśli chodzi o szkołę i (zwłaszcza) środowisko lokalne, to poza tym, że zajmuję gimnazjalistom czas, więc nie będą mieli kiedy rozrabiać, innych efektów nie widzę.

Inna sprawa, że nie rozumiem celu wprowadzenia tego projektu, więc tym ciężej jest mi coś wymyślić. Raczej będę trzymać kciuki, żeby żaden uczeń mojego projektu nie wybrał :/

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Re: Problem z projektem edukacyjnym

Postautor: iluka » 2014-09-18, 15:58

Melizabeth pisze: poza tym, że zajmuję gimnazjalistom czas, więc nie będą mieli kiedy rozrabiać, innych efektów nie widzę.
:oops:
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

lenaskaw
Przedmiot: Język polski

Postautor: lenaskaw » 2014-09-18, 16:35

No jakże to, a poszerzanie wiedzy, kształcenie umiejętności zdobywania informacji, szukania danych, przekształcania, dostosowywania, promowania własnych pomysłów. Współpracy w zespole, umiejętność dyskutowania- zabierania głosu, argumentowania i bronienia własnych pomysłów - czy to wszystko co wyżej podałam nie jest czasem celem osiągnięcia.....

Melizabeth
Przedmiot: Język angielski, Język hiszpański

Postautor: Melizabeth » 2014-09-18, 21:20

Jak dla mnie, to da się te cele osiągać w trakcie normalnych zajęć szkolnych, nie trzeba wymyślać niczego dodatkowego, co i tak się skończy tym, że najbardziej aktywna osoba wymyśli wszystko, reszta przytaknie (zabierze głos: 'niech będzie'), prymus zrobi prawie wszystko, a reszta na odwal się, bo nieważne czy to będzie dobrze zrobione czy nie, wpisane będzie, że zrobione.

Wróć do „Języki obce”