a może jakieś ciekawe pomysły...?

czyli miejsce dla filologów

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

lebiodka2

a może jakieś ciekawe pomysły...?

Postautor: lebiodka2 » 2007-06-04, 22:09

Witam serdecznie :-D
mam małe zapytanko
a dokładniej chciałabym podzielić się z kims jakimis ciekawymi pomysłami na prowadzenie kółek zainteresowań
mam wymyślić "coś orginalnego" a jakoś te moje pomysły mało orginalne mi się wydają
jeśli miałby ktoś chwilunie nie mam nic przeciwko, żeby poklikać na ten temat
buziaki i czekam na jakiegoś posta
lebiodka2 :shock:

Awatar użytkownika
kallys

Re: a może jakieś ciekawe pomysły...?

Postautor: kallys » 2007-08-16, 14:22

Program kolka powinnaś dostosować do zainteresowań uczniów - więc najpierw trzeba zrobic rozeznanie w tym względzie...

Awatar użytkownika
TheManCalledTea

Postautor: TheManCalledTea » 2007-08-25, 14:08

Tak, poznanie uczniów, ich zainteresowań i pasji to podstawa. Potem, kiedy będziesz miała większe rozeznanie, możesz zacząć myśleć nad ciekawymi acz wymagającymi zadaniami które pomogą rozwijać i kształtować ich charaktery jeszcze bardziej. I nie ograniczaj się tylko do zadań w klasie - spróbuj od czasu do czasu wyjść z nimi (uczniami) poza mury szkoły.

Awatar użytkownika
renati23
Administrator
Przedmiot: Inne

Postautor: renati23 » 2007-08-25, 15:27

przeczytajcie posty dotyczące podobnych problemów
http://belfrownia.pl/topics35/kolko-mat ... 2.htm#4177

Awatar użytkownika
Oinone81

kółko dyskusyjne -ideas?

Postautor: Oinone81 » 2007-08-29, 07:53

Witajcie,

własnie zastanawiam się nad wprowadzeniem do swojej szkoły kółka dyskusyjnego z języka angielskiego...Mam sporo materiałów na kórych można działać...Młodzież raczej lubi dyskutować ;-) że nie wspomnę o tym, że zwłaszcza maturzyści powinni skorzystać na takich zajęciach...

Czy ktoś wprowadzał już takie zajęcia u siebie w szkole? Mam na mysli tylko dyskusje a nie kłóko jako takie (z gramatyką etc.)
Jak rozwiązaliście kwestię ilości chętnych (nie będę w stanie zaoferować im więcej czasu niż 60min/tydzień a dyskusja w gronie 40 osób (wiem,jestem optymistką :lol2: ) nie bardzo wchodzi w rachubę...Z drugiej strony nie chciałabym ograniczać młodzieży że tylko moje klasy moga brać w nim udział...

Jakieś sugestie odnośnie tematów które się u Was sprawdziły?

I jeszcze jedna kwestia-czy w Waszych szkołach dyrekcja jest w stanie 'wyskrobać' jakieś fundusze by nauczycielowi prowadzącemu takie zajęcia zapłacić za nie czy widziane mile są tylko oferty non profit? :P

pozdrowienia z Krakowa!

[ Dodano: 29 Sierpień 2007, 21:08 ]
na prawdę nikt nie ma pomysłów? :-/

Fiona_K
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Postautor: Fiona_K » 2009-12-18, 22:37

Na moim kółku dzieci oglądają po jednym epizodzie filmu 'Kirsty`s Secret" wyd.Longman,mam zawsze skserowany zestaw pytań, zadań do filmu i dodatkowych skierowanych do ucznia, a między czasie zaplanowałam trochę kulturówki, a dzieciaki z zaciekawieniem i niecierpliwością czekają na kolejne epizody! :D

upieczona.anglistk

Postautor: upieczona.anglistk » 2010-01-03, 13:43

Fiona mam ten film ale nie mam zadnych pytan ani zadan moglabys sie ze mna podzielic materiałami bede bardzo, bardzo wdzieczna

Fiona_K

Postautor: Fiona_K » 2010-01-03, 21:30

http://www.pearsonlongman.com/ae/heythe ... _Notes.pdf
tu jest jedna ze stronek na ktorej dostępne są DVD Teacher's Notes i DVDScripts a na tej stronie :
http://www.pearsonlongman.com/ae/heythere/video.asp
są video worksheets i odpowiedzi!!!SUPER POLECAM!!!

barb01
Przedmiot: Język francuski

A może zabawa symulacyjna? :)

Postautor: barb01 » 2010-04-15, 11:25

Bardzo ciekawą formą pracy jest symulacja możliwa niestety tylko do przeprowadzenia w klasach z dużą ilością godziny lub właśnie na kółku. Podstawą gry jest zmiana osobowości uczestników. Uczniowie losują kartki ze swoją nową osobowością lub (lepiej) z miejscem. Gdy grupa będzie na przykład tworzyć mieszkańców kamienicy, to uczniowie losują mieszkania, w których będą mieszkać, a sami tworzą swoje postaci. Trzeba wtedy narysować na arkuszu kamienicę i okazać im gdzie mieszkają. W kamienicy są mieszkania jedno i wieloosobowe (tu: rodziny), sklepik z oknem wystawowym i drugie pomieszczenie podobne do zagospodarowania (uczeń sam wymyśla). W takiej kamienicy sąsiedzi świadczą sobie grzeczności, organizują garden party, zostawiają kartki w drzwiach, piszą regulamin domu, wysyłają kartki i listy z wakacji,... Jest 1000 sposobów na przemycenie zadań z gramatyką w czasie zabawy. Oczywiście, nie musi być kamienica, może być cyrk, wyspa, wioska, miasteczko, ... Jest książka ze gotowymi scenariuszami zajęć w j. francuskim na 100%, myślę, że w innych językach też, tytuł "IMEUBLE" a autor niestety mi odleciał i nie chce wrócić:( Co do pracy z uczniami z klas maturalnych, to tę metodę też można stosować w symulacji przeżyć grupy pasażerów rozbitego samolotu w Alach (było takie zdarzenie), gdzie uczniowie będą dyskutować swoje decyzje co do dalszych kroków w rozwiązaniu danej sytuacji.
Polecam też kurs "Dyskusje, debaty, circept, ryba..." gdzie oprócz scenariuszy zajęć jest ponad 200 tematów do przeprowadzenia z uczniami wszystkich typów szkół: http://www.otostrona.pl/eduznami.pl/index.php?p=2_4

Barbara Lewińska
http://www.otostrona.pl/eduznami.pl/-internetowe kursy przedmiotowo-metodyczne dla nauczycieli j. obcych
http://www.artelis.pl/artykuly/12362/pr ... kow-obcych

Wróć do „Języki obce”