Postautor: barb01 » 2010-10-13, 20:05
Nauczanie j. obcego nie polega na realizowaniu podręcznika:) Poza tym, zajęcia na których będziesz ograniczać się tylko i wyłącznie do przerabiania podręcznika kartka po kartce będą nudne, nawet jeżeli wpleciesz w nie piosenki, krzyżówki, święta,... (obowiązkowo, ponieważ wprowadzanie elementów cywilizacji obszarów danego języka jest wymogiem realizowanego programu - i tu nie wiem czemu Halloween ma być be, a na przykład Walentynki cacy?). Czemu nie sięgniesz do projektu, metaplanu, metodologii zadaniowej, ... i innych metod aktywizujących uczniów? Uczniowie w każdym wieku potrafią samodzielnie zrealizować wiele zadań i daje im to o wiele większą satysfakcję, niż rozwiązywanie ćwiczeń z podręcznika. Pamiętaj, że nie powinniśmy robić za ucznia tego, co on potrafi i może zrobić sam... Podobnie dialogi i teksty można wprowadzać na kilkadziesiąt różnych sposobów, a nie tylko odsłuchanie, przeczytanie i odpytanie ze zrozumienia (o tłumaczeniu tekstów nawet nie wspominam w przeświadczeniu, że nikt już tak nie naucza). Jeżeli będziesz tylko realizowała podręcznik, to zanudzisz siebie i uczniów, a przecież nauka języka obcego daje możliwość zabawy, na każdym poziomie kształcenia, i tylko wtedy mamy okazję pokazać uczniom, to co najważniejsze: że język jest narzędziem do realizowania celów / zadań, a nie celem samym w sobie. Korzystaj też z zasobów Internetu, są przecież strony przeznaczone dla młodych czytelników, gdzie znajdziesz na pewno bardzo ciekawe artykuły odpowiednie dla Twoich uczniów ze względu na ich wiek i zainteresowania. Poza tym tam właśnie znajdziesz najbardziej aktualny język, pozbawiony szkolnej sztuczności. Wiem, wiem, pierwszy rok pracy to ogromny stres, ale jeżeli od początku będziesz realizować ciekawe zajęcia, wyrobisz sobie dobrą opinię, zwiększysz motywację uczniów, a po 3 latach będziesz się z łatwością posługiwała zbiorem ciekawych i sprawdzonych metod. No i nie przywiązuj się za bardzo do podręcznika, który po 5 latach od pierwszej edycji zaczyna trącić myszką... Życzę Ci samych sukcesów i czerpania radości z pracy z uczniami, bo jest to bardzo możliwe.
Barbara Lewińska