egzamin KET for schools

czyli miejsce dla filologów

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

magdalenkajulia
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

egzamin KET for schools

Postautor: magdalenkajulia » 2011-06-30, 17:52

Dyrekcji marzy się, żeby uczniowie klas szóstych mogli zdać egzamin KET for schools. Chciałabym przygotować grupkę debeściaków na godzinach karcianych. Zapoznałam się w internecie z ofertą publikacji, ale niewiele mi to dało. Dzwoniłam do zaprzyjaźnionej księgarni - mogą mi zamówić, ponieważ na bieżąco aż takiego zainteresowania tą pozycją nie ma. Nie wiem jednak, na co się zdecydować, jako że nigdy wcześniej z tym egzaminem do czynienia nie miałam. Może ktoś z Was mógłby mi polecić konkretną publikację?

Dotarłam do przykładowych materiałów na stronie ESOL Cambridge, ale wolałabym coś na cały rok szkolny, ale nie tylko na kilka godzin.

Awatar użytkownika
vuem

Re: egzamin KET for schools

Postautor: vuem » 2011-06-30, 21:11

Nie kojarzę podręcznika przygotowującego do tego konkretnie egzaminu, ale jesli poszperasz po wydawnictwach, to coś trafisz.

Na tym poziomie pracowałbym na dowolnym materiale, a ewentualnie treningowo jakieś practice tests wykorzystując.

magdalenkajulia

Postautor: magdalenkajulia » 2011-07-01, 00:51

Chciałabym uniknąć kserowania takiej ilości zestawów ćwiczebnych. I tak zwykle kseruję sporo materiałów. Nie chcę przesadzać, bo to się może źle skończyć (limity, te sprawy).

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2011-07-01, 07:16

Skoro dyrekcji zależy, by pewna grupę uczniów do egzaminu przygotować, to chyba zrozumie, że ksero w ruch musi pójść.
2 ryzy papieru + toner do ich zadrukowania zamknie się w kwocie ok. 50 złotych.

Może rodzice tych uczniów zgodzą się na pokrycie kosztów, skoro dyrekcji marzy się praca przy zerowych kosztach materiałów.

magdalenkajulia

Postautor: magdalenkajulia » 2011-07-01, 10:00

Nawet żeby kserować, muszę mieć CO kserować. Potrzebuję sprawdzonego podręcznika, a jest ich na rynku kilka. Muszę zdecydować zaocznie z powodów przytoczonych wyżej (brak zainteresowania tym tematem powoduje, że książki dostępne są na zamówienie i nie można ich przed zakupem obejrzeć). Może jednak jest na forum ktoś, kto mógłby mi podpowiedzieć z doświadczenia, w jaki podręcznik warto zainwestować?

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2011-07-01, 11:54

Rzuć okiem może na strony znanych wydawnictw, publikowane są tam pojedyncze unity, może wystarczy by podjąć decyzję.

Np. tu masz coś z poziomu A2 (kliknij na przykładowy materiał):

http://www.pearsonlongman.pl/pl/katalog ... ok_id=3152

Ja osobiście nie kojarzę podręcznika przygotowującego konkretnie do tego egzaminu, googlanie też jakoś nie pomaga. Trudno mi polecić tez coś konkretnego z podręczników, uczę starszych.
Może ktoś się odezwie, wątki dotyczące angielskiego w podstawówce były zawsze dość popularne chyba, może to kwestia wakacji? :wink:

magdalenkajulia

Postautor: magdalenkajulia » 2011-07-01, 13:15

Wiem, że na pewno Longman, Cambridge i Macmillan wydały takie podręczniki. Na Allegro znalazłam też podręcznik inny niż tych wydawnictw. Chciałabym użyć czegoś sprawdzonego, a nie eksperymentować. Mam tylko kilka miesięcy na przygotowanie uczniów pod kątem tego egzaminu. Robię wszystko, żeby ograniczyć ryzyko niepowodzenia.

Awatar użytkownika
Andulencja

Postautor: Andulencja » 2011-07-06, 20:43

Korzystałam kiedyś z tego: http://www.pearsonlongman.pl/pl/katalog ... ok_id=1194 nie są to same tylko testy, ale i ćwiczenia

Tylko z dostaniem TB był problem (ściągali z US)

Wróć do „Języki obce”