Spotkanie z Niemcem

czyli miejsce dla filologów

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

maria987
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język niemiecki

Spotkanie z Niemcem

Postautor: maria987 » 2011-09-23, 18:30

Proszę o pomoc. Być może uda mi się w przyszłym tygodniu zaprosić do szkoły, w której uczę (gimnazjum) ucznia niemieckiego przebywającego na "wakacjach" w Polsce. Myślę, że byłaby to wspaniała okazja dla moich uczniów, żeby porozmawiać w j. niemieckim z rodowitym Niemcem. Problem polega na tym, że dopiero przed chwilą dowiedziałam się o takiej możliwości i czasu mam już mało na przygotowania. Proszę więc o poradę. Jak przygotować taką lekcję? Zrobić "pokaz" dla wszystkich uczniów gimnazjum, czy raczej zorganizować kameralne spotkanie: Niemiec i kilkunastu uczniów polskich? Na pewno byłoby łatwiej, ale nie chcę nikogo dyskryminować...Myślę, że na pewno trzeba pozwolić uczniom zadawać pytania typu "Czym się interesujesz, co robisz w czasie wolnym itp.", ale co jeszcze? Nigdy nie prowadziłam takiej wymiany, więc nie mam pojęcia, jak to zorganizować, a nie chcę nikogo zanudzić. Proszę o pomysły.

edzia

Re: Spotkanie z Niemcem

Postautor: edzia » 2011-09-23, 20:21

maria987 pisze:ale nie chcę nikogo dyskryminować...
Zupełnie nieprzemyślanie chyba piszesz o dyskryminowaniu, mam nadzieję.

A może warto byłoby takie spotkanie zorganizowac tylko dla wzorowych, dobrych uczniów jako nagrodę? Dlaczego mieliby wszyscy w czymś takim uczestniczyć i jeszcze być może przynieść ci wstyd, nie umiejąc się zachować? Uważaj też, by nie traktowali gościa jak czegoś egzotycznego i nie zrobili mu przykrości swoim zachowaniem. A więc przede wszystkim przygotuj grupę na takie spotkanie.

Ja jestem jednak za tym, by nie było ono dla wszystkich, lecz dla wybranych.

Awatar użytkownika
haLayla
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Postautor: haLayla » 2011-09-23, 21:08

maria987 pisze:Zrobić "pokaz"

A co to, ludzkie ZOO? Ja bym zrobił podobnie jak edzia. Zapytałbym w klasach uczniów, czy są w ogóle zainteresowani. Z zainteresowanych wybrałbym tych, których kompetencje językowe są odpowiednie jak i nie przyniosą wstydu.

Strasznie się tym przejmujesz. To nie jest wizyta Prezydenta czy Prymasa ;-)
<3

maria987

Postautor: maria987 » 2011-09-25, 13:27

Dziekuję za odpowiedzi. Przemyślałam Wasze propozycje i myślę, że wybór grupy na takie spotkanie to chyba dobry pomysł. Też obawiałam się tego, że uczniowie słabsi, sprawiający problemy wychowawcze, mogliby potraktować gościa jako "coś egzotycznego", za co w rezultacie ja musiałabym się wstydzić. Zresztą na pewno łatwiej będzie przeprowadzić zajęcia w mniejszej grupie, z uczniami faktycznie zainteresowanymi spotkaniem i poszerzaniem swoich umiejętności językowych. A co do formy zajęć to myślę, że powinny to być głównie konwersacje, prawda? Aby uczniowie mogli sprawdzić swoją znajomość języka i przede wszystkim trochę się osłuchać.

Raz jeszcze dziękuję.

Miwues, A znaczenie słowa "dyskryminacja" jest mi CHYBA znane. Czyż nie chodzi tu o traktowanie danych osób mniej przychylnie niż innych? Jeśli się mylę, proszę o sprostowanie.

maria987

Postautor: maria987 » 2011-09-25, 18:27

miwues pisze:Chodzi o traktowanie w różny sposób osób znajdujących się w porównywalnej sytuacji.

Jakby na to nie spojrzeć, jest to traktowanie jednych mniej przychylnie niż innych.

Co do uzasadnienia, zgadzam się. Uzasadnienie mam, ale wcale nie chodzi o małą salę, lecz o zachowanie uczniów, a może raczej brak zaufania do nich.

Dziękuję za objaśnienie:)

Awatar użytkownika
vuem
Przedmiot: Język angielski

Postautor: vuem » 2011-09-25, 18:32

maria987 pisze:Co do uzasadnienia, zgadzam się. Uzasadnienie mam, ale wcale nie chodzi o małą salę, lecz o zachowanie uczniów, a może raczej brak zaufania do nich.

Jeśli zdecydujesz, że określone osoby z racji wcześniejszych przypadków niesubordynacji, czy niewłaściwego zachowania nie powinny brać udziału w określonych nieobowiązkowych zajęciach, to nie ma mowy o dyskryminacji, czy jakimkolwiek naruszeniu norm moralnych, zwyczajowych, czy co tam jeszcze można sobie wymyślić.

Wróć do „Języki obce”