Podręczniki - język polski (szkoła ponadgimnazjalna)

poloniści, historycy, nauczyciele WOK, to miejsce dla Was

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Caroline

Liceum - podręczniki.

Postautor: Caroline » 2007-09-02, 12:39

Witam !

Co prawda nie jestem nauczycielem, ale mam ogromny problem.
Mam nadzieję, że mogę liczyć na Waszą pomoc.

Zaczynam od jutra uczyć się przez internet.
Wszystkie potrzebne lekcje, materiał oczywiście dostanę od nauczycieli.
Jednak chciałabym również sama uczyć się, mieć normalny podręcznik, nie mieć tylko ograniczonego tekstu przesłanego przez internetowego nauczyciela.

Stąd moje pytanie.
Jaka seria podręczników do polskiego, do liceum ogólnokształcącego będzie najlepsza ?

Miałam styczność z wydawnictwem OPERON.
Jednaknie do końca mnie ono przekonuje, szczególnie, że zamierzam zdawać maturę z języka polskiego na poziomie rozszerzonym, a nauka przez internet wymaga nieco więcej uwagi i mobilizacji niż 'normalna'.

Proszę o porady.
Z góry dziękuję i pozdrawiam, Caroline.

Polonista

KLucz do Świata podręcznik

Postautor: Polonista » 2007-10-01, 21:55

Witam
Jestem polonistą w podwarszawskim liceum i borykam się z wyborem książek na następny rok(odpowiednich ksiązek) nie potrafie znaleśćniezbędnika dla nauczyciela a z wydawnictwa nic nie przysłali.Macie może jakieś wytyczne odnośnie dostania owego materiału?

Pozdrawiam

paweł_polonista
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język polski

Podręczniki

Postautor: paweł_polonista » 2008-08-05, 10:39

Witam wszystkich bardzo serdecznie!
Nazywam się Paweł i jestem nauczycielem języka polskiego w LO. Jestem nowym użytkownikiem tego forum i na wstępie muszę powiedzieć, że bardzo mi się tu podoba, więc zostanę na dłużej. <chyba><heheh>
Moi drodzy piszę ten post, ponieważ nauczam dopiero od trzech lat i pracuję w liceum. Mam być nauczycielem klasy humanistycznej z siedmioma godzinami języka polskiego tygodniowo, a moim zadaniem jest utrzymanie wysokiego poziomu nauki języka polskiego. Podręczniki, z których mam uczyć nie zostały wybrane, a kwestia doboru należy do mnie. I tu jest pies pogrzebany! Jakie podręczniki wybrać? Myślałem nad podręcznikiem "Barwy epok" kształcenie kulturowo- literackie + kszt. językowe wyd. WSiP lub "Między tekstami" wyd. GWO. Czy możecie mi coś doradzić? Jestem otwarty na wszelkie propozycje dot. nie tylko podręczników proponowanych przeze mnie, ale także tych, z których Wy korzystacie w swoich szkołach.
Pozdrawiam serdecznie :))
Paweł
Ostatnio zmieniony 2010-05-10, 21:38 przez paweł_polonista, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
agadanuta
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język polski

Re: Podręczniki - język polski (szkoła ponadgimnazjalna)

Postautor: agadanuta » 2008-09-17, 17:49

A propos podręczników - u mnie zmieniano je ostanio. Co prawda u nas jest technikum, wiec nieco inne realia i potrzeby (zwłaszcza uczniów).

Osobiście bardzo podobają mi się podręczniki Stentora "PRzeszłość to dziś" (przemawiają do uczniów swoją "nowoczesnością") , ale zmieniliśmy na WSiP "Zrozumieć tekst...". No nie jest zły.Wcześniej natomaist korzystaliśmy też z WSiPu - "Pamiętajcie o ogrodach", ale jest to wybitnie "nietechnikalny" poręcznik. Uczniowie nie rozumieli w większości tekstów z poręcznika i niestey słabo odwoływał sie on do wyobrźni (a myślenie konkreto-obrazowe chyba u nich dominuje) (nie obraziły się moje Bąbelki? :P). Taaa

:)

Wróć do „Przedmioty humanistyczne”