Dyskusje historyczne

poloniści, historycy, nauczyciele WOK, to miejsce dla Was

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

prof_Daniel
Kto: nauczyciel

Re: Dyskusje historyczne

Postautor: prof_Daniel » 2009-11-23, 20:35

Jolly Ruganerze mówiłem, że jako uczeń nie możesz wypowiadać się w wątkach nauczycielskjich. Bardzo proszę o przystosowanie się do mojej prośby :oops:

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2009-11-23, 20:38

Dziecko, to przestaje być zabawne.

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2009-11-23, 20:44

Oj Dziecko, a od kiedy to TY rządzisz na forum? ;)

dr.dre
Kto: uczeń

Postautor: dr.dre » 2010-01-02, 12:39

Przepraszam, że się wtrącę, ale historia to moja pasja i chciałbym się wypowiedzieć w tej sprawie.

przyszlyhistoryk pisze:Moim zdaniem ciekawiej by było gdyby choć jeden monarcha w Polsce miał tytuł cesarza.

Może i ciekawiej, ale sytuacja polityczna była taka, że nie było na to szans. Był jeden cesarz na zachodzie(Rzesza) i na wschodzie(Bizancjum).

przyszlyhistoryk pisze:głowę diadem cesarski i ofiarował włócznię świętego Maurycego. Były to oznaki władzy królewskiej.

Hmmm... Trochę dziwi mnie stwierdzenie, że diadem cesarski był oznaką władzy królewskiej ;) Ale cóż, prawdziwym historykiem jeszcze nie jestem, więc mogę się mylić ;) Włócznia św. Maurycego to wydaje mi się relikwia, a Bolesław dostał i tak jej kopię.

przyszlyhistoryk pisze:,, Otton III pragnął przekonać Bolesława do idei uniwersalnego cesarstwa utworzonego z kilku równorzędnych prowincji. Jedną z nich miała zostać Słowiańszczyzna. ''

I to jest prawda, Chrobry miał być nawet przychylny tej idei, ale Otton zmarł młodo, a i inni władcy europejscy byli przeciwni.

Tezę, jakoby Otton III upatrzył sobie w Bolesławie swojego następcę, znalazłem w książce 'Polska Piastów' Pawła Jasienicy. Cesarz olśniony bogactwem i potęgą Polski oraz osobista wielkość polskiego księcia, rzeczywiście mógł mieć takie plany. Bolesław osobiście odprowadził Ottona conajmniej do Magdeburga, ale możliwe jest, że towarzyszył mu dalej, aż do Akwizgranu, gdzie mógł widzieć, jak Otton nocą, potajemnie otworzył grób Karola Wielkiego- człowieka, który odrestaurował cesarstwo rzymskie. Jego zwłoki spoczywały na tronie, w postawie siedzącej. Otton miał zabrać Karolowi złoty krzyż oraz-jak relikwie-strzępy jego szat. Jedna z kronik zapisała, że Chrobry otrzymał wtedy w darze złoty tron Karola Wielkiego. Niestety polskie źródła i tradycje milczą na ten temat, więc nic nie jest pewne, to tylko domysły(typowe dla Jasienicy- i dlatego lubię jego książki :) ). Ciekawe, że w 1002 roku, korzystając z zamieszania w Niemczech, Bolesław zajął Miśnię. Wtedy wielu rycerzy niemieckich uznało jego zwierzchność. Być może widzieli w nim prawowitego następcę Ottona III?

http://www.historycy.org/ - a tutaj inne ciekawe forum historyczne ;)

przyszlyhistoryk pisze:czy Atlantyda istniała

Heh, to raczej teoria spiskowa i domysły, ponieważ Atlantyda została opisana w dialogach Platona(nie jestem pewien, ale były to chyba 'Timaios' i 'Kritias') i jest raczej czymś w rodzaju utopii, państwa idealnego. Później szukano różnych miejsc, w których mogła się znajdować Atlantyda, i mogłaby być wspomnieniem zniszczonej świetnej kultury minojskiej, ale to też przypuszczenia ;)

Pozdrawia zmęczony imprezą dr. dre ;)

Awatar użytkownika
vuem
Przedmiot: Język angielski

Postautor: vuem » 2011-02-04, 10:20

Wczoraj widziałem przez chwilę panią Kempę, która w rozmowie z Olejnik wyraziła żal, że nie może porozmawiać o "naprawdę ważnych problemach". Wspomniała m.in. "wywalenie z programu nauczania historii najnowszej, w tym II wojny światowej".
Czy ja coś źle usłyszałem, czy ona bredziła, czy też tak drastyczne zmiany są planowane?

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Postautor: Jolly Roger » 2011-02-04, 20:02

historia najnowsza i II wojna światowa to jak dla mnie dwa niespójne terminy, ale widocznie posłanka Kempa wciąż tkwi w latach gdy zdawała maturę.

Do rewelacji posłów PiS podchodze jak do wiadomości radia Erewań
Mieli ponoć rozdawać samochody w Erewaniu
a wyszło, ze nie samochody tylko rowery i nie w Erewaniu tylko w Moskwie i nie rozdawać tylko kraść.
We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2011-02-04, 21:04

Jolly Roger pisze:historia najnowsza i II wojna światowa to jak dla mnie dwa niespójne terminy, ale widocznie posłanka Kempa wciąż tkwi w latach gdy zdawała maturę.

Nie wiem Jolly, czy zacytowałem Kempę, czy może to wynik mojego tkwienia w latach, gdy ja zdawałem maturę. :wink:

Czemu niespójne?

Jolly Roger pisze:Do rewelacji posłów PiS podchodze jak do wiadomości radia Erewań

Ja również oczywiście, zresztą nie tylko do ich rewelacji. Dlatego szukam informacji.

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Postautor: Jolly Roger » 2011-02-05, 02:19

Historia najnowsza wg jednych zaczyna się w momencie wybuchu rewolucji Francuskiej czyli koniec XVIII wieku. Inni przesuwają na wybuch pierwszej wojny światowej i w tak szeroko rozumianym terminie to nie ma mowy o wyłączeniu tego z programu nauczania.

Historii najnowszej czyli po 1989 roku to i tak nie ma.

Sądzę, że chodzi pewnie o to, że profilowane kierunki w liceach mają zakończyć kurs historii w klasie pierwszej szkoły ponadgimnazjalnej. Czyli uczniowie mat-fiz nie mają historii w klasie 2 i 3. Więc w liceum część uczniów nie będzie się uczyć historii i nie będzie historii najnowszej z historią II wojny włącznie. Klasyczne radio Erewań. :wink:
We gonna ride the sea,

Awatar użytkownika
haLayla
Przedmiot: Inne

Postautor: haLayla » 2011-02-05, 15:22

Jolly Roger pisze:Historii najnowszej czyli po 1989 roku to i tak nie ma.

Ten materiał jest w ramach podręcznika WOS. A przynajmniej był za mojej "kadencji", a to wcale nie tak dawno.
<3

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2011-02-05, 16:25

Jolly Roger pisze:w tak szeroko rozumianym terminie to nie ma mowy o wyłączeniu tego z programu nauczania.

Źle zrozumiałem Twoje słowa o niespójności chyba.

Tez nie widzę możliwości usunięcia takiej partii materiału. Dlatego pytałem - może ktoś wie - o co chodziło pani Kempie, czy może ona się przejęzyczyła albo mnie na uszy padło.

aaasia
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: aaasia » 2011-02-05, 17:35

Chodziło jej pewnie o to , że w nowej podstawie programowej treści dotyczących historii Polski i powszechnej po I wojnie światowej nie ma już w gimnazjum.
To było chyba to : http://www.tvn24.pl/2410019,0,0,0,1,wideo.html (gdzieś około 02:30 )

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2011-02-05, 18:00

Dzięki za odszukanie. Faktycznie miała na myśli nową podstawę. Miałem wrażenie, że inne sformułowanie padło.

Nie potrafię chyba ocenić tej podstawy w zakresie tego przedmiotu, czy to niefortunna zmiana i jak duża w porównaniu do starej podstawy?

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2011-02-05, 18:03

Założenia nowej podstawy są takie, że w kolejnym etapie edukacyjnym nie wraca się do treści realizowanych w poprzednim.
Nie sprawdzałam podstawy programowej z historii, ale podejrzewam, że w liceum zaczną od I wojny światowej.

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Postautor: Jolly Roger » 2011-02-06, 23:29

tak właśnie
kurs historii jest rozłożony na 4 lata. 3 lata realizowane w gimnazjum, a czwarty w pierwszej klasie liceum. Stąd w gimnazjum historia do roku 1918, a w pierwszej ponadgimnazjalnej od 1918.

Przypuszczam, że na innych przedmiotach jest podobnie.

Posłanka Kempa lepiej niech powie czemu w szkole podstawowej jest 5 godzin historii i 12 religii, a potem się możemy martwić o tą II wojnę światową.
We gonna ride the sea,

Awatar użytkownika
haLayla
Przedmiot: Inne

Postautor: haLayla » 2011-02-07, 12:20

Jolly Roger pisze:Posłanka Kempa lepiej niech powie czemu w szkole podstawowej jest 5 godzin historii i 12 religii, a potem się możemy martwić o tą II wojnę światową.

Poczytaj tzw. konkordat.
<3

Wróć do „Przedmioty humanistyczne”