dowiedz się o to na uczelni, bo możesz mieć dużo różnic. politologia a pedagogika dużo się różni w zakresie zaliczanych przedmiotów.

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe
mateoo pisze:Obawiam się, że podyplomowe nie wystarczą, a SUM nie wiem co to jest. Aby uczyć w średniej historii musisz mieć albo mgr z tego przedmiotu, albo skończyć mgr z wosu a później podyplomowe, bo w tej chwili wosu też nie możesz uczyć w szk.średniej, albo zdobyć mgr z historii.
vego83 pisze:Z powodu braku odpowiedzi, ponawiam pytanie. Z góry dziękuje
Witam, ja również mam pytanie. Ponieważ nie znalazłem w tym wątku osoby która miałaby podobną analogicznie sytuację co ja, a co za tym idzie również odpowiedzi mnie satysfakcjonującej, pozwolę sobie przedstawić swoje położenie i poprosić o jakieś wskazówki.
Otóż jeśli chodzi o moje wykształcenie, to zarówno licencjata jak i magistra ukończyłem na wydziale nauk politycznych. Z kolei na studiach podyplomowych kontynuowałem owy kurs kończąc bezpieczeństwo narodowe na AON-ie. Czy z takim wykształceniem mogę zostać nauczycielem wosu chociażby z gimnazjum? Co należałoby zrobić by nim zostać od czego zacząć?
Za wszelkie odpowiedzi i próby pomocy z góry dziękuje...
vego83 pisze:Witam ponownie.
Przeglądałem suplementy dołączone do dyplomów wszystkich ukończonych przez zemnie szkól wyższych i niestety w żadnym nie doszukałem się wzmianki na temat jakiegokolwiek kursu pedagogicznego odbytego w tuku realizacji programu nauczania, czy też uprawnień wynikających z tego.
Z powyższych informacji mniemam, iż w takiej sytuacji aby nauczać w jakiejkolwiek szkole, nie zależnie od poziomu, przy czym przez poziom rozumiem tutaj typ szkoły anie jakość świadczonych przez nią usług, muszę ukończyć kurs pedagogiczny. Jeżeli tak, to proszę o jak najwięcej informacji na temat: co to za kurs?; jak się na niego dostać?; gdzie się zgłosić?; ile trwa?
Z góry dziękuje za wszelką pomoc.