Lekcje Żywej Historii_co Państwo o tym sądzą?

poloniści, historycy, nauczyciele WOK, to miejsce dla Was

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
Paweł_Strojny
Przedmiot: Inne

Lekcje Żywej Historii_co Państwo o tym sądzą?

Postautor: Paweł_Strojny » 2011-08-23, 14:57

Witam, jestem nowym użytkownikiem forum - pozwolę sobie się przedstawić :) Jestem psychologiem, doktorantem Instytutu Psychologii UJ, tematyka nowoczesnych narzędzi edukacyjnych jest mi bardzo bliska. Oprócz pracy naukowej mój czas poświęcam dla fundacji badawczo-edukacyjnej Ubik (wykorzystanie nowych mediów do edukacji, np. strona "Bliżej Południa"), od trzech lat zajmuję się również realizacją zajęć edukacyjnych "Lekcje Żywej Historii" (historia to moja pasja, sam jestem rekonstruktorem historycznym).

W mojej pracy spotykam się ze skrajnymi opiniami na temat zajęć związanych z historią. Oczywiście szkoły, które z nami współpracowały wiedzą kim jesteśmy i jakich standardów się po nas spodziewać, ale już nowe, które próbujemy zaprosić do współpracy mają czasami bardzo złe zdanie o takich zajęciach.

W związku z tym chciałbym poprosić Państwa o podzielenie się doświadczeniami i opiniami. Jest to dla mnie bardzo ważne - staramy się ciągle udoskonalać naszą metodę i każda sugestia czego unikać jest cenna.

Najważniejsze standardy, których przestrzegamy to:

1. Prowadzimy zajęcia dla pojedynczych klas.
2. Prowadzimy zajęcia w dwuosobowych zespołach (prowadzący+animator).
3. Korzystamy z urozmaiconych metod (prezentacje multimedialne, gry szkoleniowe, konkursy, przymierzanie strojów, ćwiczenia "papierowe", muzyka, taniec, zabawy ruchowe).
4. Weryfikujemy efekty naszych lekcji (pod koniec robimy anonimowy test wiedzy aby sprawdzić czy założone treści "dotarły").

Wszystko to wynika właśnie z rozmów z nauczycielami, którzy zwracali uwagę na błędy popełniane przez naszą "konkurencję". Może Państwo mają jeszcze jakieś uwagi :).

Jeśli są Państwo zainteresowani jak to u nas wygląda to zapraszam na stronę

Lekcje Żywej Historii

Proszę śmiało pisać jeśli coś na stronie jest do poprawy.

Awatar użytkownika
Paweł_Strojny

Re: Lekcje Żywej Historii_co Państwo o tym sądzą?

Postautor: Paweł_Strojny » 2011-08-24, 07:46

Dzięki za miłe słowo :)

Bardzo lubimy to co robimy więc pasja jest autentyczna :)

Koszty są bardzo rozsądne i zależą w większości od wielkości szkoły (wielkość naszego zespołu) i kosztów dojazdu. Oczywiście wystawiamy rachunki :)

Nie chciałbym prowadzić promocji na forum więc zapraszam na priva.

Awatar użytkownika
Paweł_Strojny

Re: Lekcje Żywej Historii_co Państwo o tym sądzą?

Postautor: Paweł_Strojny » 2011-08-25, 20:18

Nasza strona jest nowa - dzięki Państwu znaleźliśmy pierwszy błąd - nie wyświetlały się zdjęcia w galeriach.

Błąd już naprawiony - zapraszam do galerii Lekcji Żywej Historii :)

Wróć do „Przedmioty humanistyczne”